Συντάκτης άρθρου:Darth Cotsos
Οι original δισκέτες του AppleWorks
Το 1984 παρουσιάστηκε για τον Apple II μία σουίτα γραφείου που περιλάμβανε επεξεργαστή κειμένου, λογιστικό φύλλο και βάση δεδομένων κάτω από το όνομα AppleWorks!!!To AppleWorks κατάφερε να γίνει ένα από τα πρώτα σε πωλήσεις software για Apple μέσα στους επόμενους μήνες.Όταν ήρθε στην κατοχή μου ένας Apple IIc από τις ΗΠΑ, είχε μαζί του και το original πακέτο AppleWorks του 1984 για Apple IIe και IIc.Φυσικά ήταν και το πρώτο που είδα και δοκίμασα, ειδικά την βάση δεδομένων του!!!Το πακέτο όπως και κάθε λογισμικό της Apple είναι όσο ποιο απλό και φιλικό γίνετε για το χρήστη.
Η πρώτη οθόνη που φιλοξενεί και το κυρίως μενού μας επιτρέπει να προσθέσουμε αρχεία στο desktop, να δουλέψουμε με υπάρχοντα αρχεία στο desktop, να σώσουμε αρχεία του desktop στη δισκέτα, να αφαιρέσουμε αρχεία από το desktop, να μπούμε σε ένα υπομενού με utilities και φυσικά η έξοδος από την εφαρμογή.
Το κεντρικό μενού του AppleWorks Εδώ να εξηγήσω τι εννοεί η εφαρμογή με τον όρο desktop. Όταν θέλουμε να ανοίξουμε ένα ήδη υπάρχον αρχείο (ότι και εάν είναι κείμενο, βάση δεδομένων κλπ) τότε επιλέγουμε Addfile to desktop. Αμέσως θα ρωτηθούμε για το drive που βρίσκετε το αρχείο και θα πάρουμε ένα directory του drive με όλα τα appleworks αρχεία που περιέχει. Από εκεί επιλέγουμε αυτό ή αυτά που θέλουμε!!! Φυσικά όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο αρχείο στη οθόνη επιλογής drive επιλέγεις νέο αρχείο (κείμενο, Β/Δ ή Λογιστικό φύλλο) και ανοίγει η κατάλληλη εφαρμογή!!!Το AppleWorks έχει την δυνατότητα να έχει στο Desktop περισσότερα από ένα αρχεία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχετε πολλαπλά αρχεία ταυτόχρονα ανοιγμένα και μάλιστα διαφορετικών εφαρμογών και να εναλλάσσεστε από το ένα στο άλλο!!! Μοιάζει σαν o apple να έχει τα αρχεία που δουλεύετε στη μνήμη του και να σας τα δίνει άμεσα όταν του το ζητήσετε!!! Αυτή είναι και η μόνη καλή δυνατότητα του προγράμματος!!!Δυστυχώς το AppleWorks δεν μπορεί να σταθεί σαν επαγγελματικό εργαλείο αλλά μόνο για home computing.To AppleWorks μπορεί να καλύψει άνετα τις οικιακές ανάγκες για ένα κειμενογράφο, μια απλή βάση δεδομένων, και απλές λειτουργίες λογιστικού φύλου.Αλλά ας πάρουμε τις εφαρμογές μία μία
Το περιβάλλον του κειμενογράφου!!!
Ο Κειμενογράφος
Ο κειμενογράφος του AppleWorks είναι μια εύκολη λύση για σύνταξη απλού κειμένου την στοιχειοθέτηση και εκτύπωση του.Ο χρήστης δεν θα συνάντηση καμία δυσκολία στη χρήση του ενώ οι εξιδανικευμένες εργασίες γίνονται με sortcuts από το πληκτρολόγιο πατώντας το πλήκτρο με το μηλαράκι και κάποιο άλλο πλήκτρο!!! Αν μάλιστα πατήσουμε το μηλαράκι και ? (ερωτηματικό) τότε θα πάρουμε μια πλήρη λίστα όλων των sortcut και των λειτουργιών τους.Οι λειτουργίες αφορούν copy, cut, paste, bold ή underline χαρακτήρες, να θέσουμε κενά tabs και παραγράφους καθώς και να ορίσουμε το φορμάτ για τον εκτυπωτή. Γενικά οι επιλογές που έχουμε είναι οι κυριότερες επιλογές που έχει ένας κειμενογράφος χωρίς να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο.
Η Βάση Δεδομένων
Η Βάση δεδομένων με τη συλλογή μου από μουσικά DVD και Blue Ray Και εδώ τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά από τον κειμενογράφο. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία νέα βάση, να ορίσουμε τα πεδία της και να αρχίσουμε την εισαγωγή δεδομένων. Πάλι με τα κλασικά sortcut μπορούμε να κάνουμε μια αναζήτηση, να διαγράψουμε μία εγγραφή ή να εισάγουμε μία νέα.Επίσης να εκτυπώσουμε την βάση μας ή μέρος αυτής. Δεν υπάρχει φυσικά καμία γλώσσα προγραμματισμού όπως στη DBase ή στη Archive του QL ώστε να διαμορφώσουμε την βάση μας και την επεξεργασία της στα δικά μας δεδομένα. Φυσικά πάντα η εφαρμογή είναι πολύ φιλική στο χρήστη.
Το Λογιστικό φύλλο Ούτε και εδώ διεκδικεί δάφνες. Η απλότητα της χρήσης υπάρχει και εδώ και μπορούμε άνετα και εύκολα δια διαπεραιώσουμε απλές εργασίες που μπορεί να μας προσφέρει ένα λογιστικό φύλλο. Έτσι μέσα από τα γνωστά πλέον sortcuts με το μηλαράκι μπορούμε να κάνουμε sort, copy,paste και move όχι μόνο ενός κελιού αλλά και ολόκληρης στήλης ή γραμμής!!! Οι φόρμουλες που μπορούμε να φτιάξουμε εδώ είναι πολύ απλές και αφορούν πράξεις μεταξύ κελιών ή για ολόκληρες στήλες και γραμμές. Φυσικά μπορούμε να εκτυπώσουμε τις εργασίες μας.
Το λογιστικό φύλλο του AppleWorks εν δράση!!!
Από το κεντρικό μενού όπως είπαμε και ποιο πάνω έχουμε την επιλογή για ένα υπομενού με utilities. Αυτά τα utilities είναι κυρίως εργασίες που αφορούν διαχείριση αρχείων σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος. Έτσι από την επιλογή Other Activities μπορούμε να αλλάξουμε το τρέχον drive, να δούμε το directory, να δημιουργήσουμε ένα νέο directory, να φορμάρουμε μία νέα δισκέτα, να διαγράψουμε ένα αρχείο και άλλα που αφορούν τέτοιου είδους εργασίες!!!!
Γενικά είναι ένα πολύ μικρών δυνατοτήτων πακέτο που άνετα ξεπερνιέται από άλλα της ίδιας εποχής για Commodore ή ΖΧ Spectrum με μικρότερο όχι μόνο κόστος απόκτησης του μηχανήματος αλλά και της σουίτας!!!
- Δεν βρέθηκαν σχόλια
Σχόλια