Συντάκτης άρθρου:vaggi6128
Ένα από τα μεγαλύτερα ροκ σχήματα στην Ελλάδα ήταν οι Τρύπες.Ξεκίνησαν το 1983 στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης με τον Γιώργο Καρρά και τον Γιάννη Αγγελάκα να γράφουν μουσική με ελληνικό στίχο και επιρροές από punk και εναλλακτικό ροκ.Το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ που ηχογραφήθηκε στο στούντιο Αγροτικόν με μηχανικό ήχου τον αλησμόνητο Νίκο Παπάζογλου κυκλοφόρησε το 1985 και το κομμάτι Ταξιδιάρα Ψυχή έγινε επιτυχία στους θαυμαστές του ελληνικού ροκ.
Το 1987 αφού διαταράχθηκαν οι σχέσεις με την δισκογραφική τους εταιρία ηχογραφούν το δεύτερο τους άλμπουμ Πάρτυ στο 13ο Όροφο με δανεικά λεφτά από τον φίλο τους Σπύρο Βεδουρά. Τότε γίνεται η συνάντηση με τον Γιάννη Πετρίδη και το συμβόλαιο με την εταιρία Virgin.Οι συχνές ζωντανές εμφανίσεις στην Θεσσαλονίκη πρώτα και αργότερα στην Αθήνα τους καθιέρωσαν σαν μια δυναμική ανερχόμενη μπάντα με καλή σκηνική παρουσία και ένα κοινό που τους ακολουθούσε παντού. Το συγκρότημα απέκτησε πανελλήνια φήμη στην δεκαετία του '90 μετά την κυκλοφορία του τρίτου δίσκου Τρύπες στον Παράδεισο. Κατά την ίδια δεκαετία ακολούθησαν οι πρώτες εμφανίσεις στο εξωτερικό, παίζουν στο διεθνές festival του Belfort της Γαλλίας, στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ. Το καθοριστικό τέταρτο άλμπουμ Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια έκανε την μουσική τους γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Έως τότε ο στίχος είχε γίνει πιο προσωπικός και η μουσική παραγωγή τελειοποιήθηκε. Το συγκρότημα είχε γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα παρά την συστηματική αποχή από ΜΜΕ όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο και περιοδικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Τον Απρίλιο του 1993 ηχογραφήθηκε επίσης το άλμπουμ Υπέροχο τίποτα και είναι πειραματική μουσική του Γιώργου Καρρά σε στίχους του Γιάννη Αγγελάκα. Σε αυτό το άλμπουμ ο Γιώργος Καρράς που είναι ο βασικός συνθέτης του συγκροτήματος εκδηλώνει τις αναζητήσεις του και σε άλλα είδη μουσικής εκτός από την ροκ και δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει όργανα όπως το ακορντεόν, τσέλο, κοντραμπάσο, βιολί και τα συνθεσάιζερ για να πετύχει ένα μουσικό αποτέλεσμα που σε παραπέμπει σε εικόνα. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από λίγο καιρό από την κυκλοφορία του το άλμπουμ αυτό χρησιμοποιείται για την μουσική επένδυση ταινίας του Ελληνικού Κινηματογράφου. Κυκλοφόρησε σε βινύλιο και αργότερα όταν κυκλοφόρησε σε CD προστέθηκαν τέσσερα μουσικά κομμάτια από την μουσική που έγραψαν οι Τρύπες για την ταινία Η εποχή των δολοφόνων του σκηνοθέτη Νίκου Γραμματικού.
Το 1994 ηχογραφούν στο Club ΡΟΔΟΝ το live άλμπουμ Κράτα το Σώου Μαϊμού με αυτό το άλμπουμ τους που έχει και κάποια τραγούδια τους σε εκτέλεση με ακουστικά όργανα κλείνει η πρώτη δημιουργική περίοδος του συγκροτήματος. Το 1996 ηχογραφούν το Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι τότε ανοίγει ένας νέος κύκλος και μια νέα δημιουργική περίοδος. Η πορεία τους σταματά μετά την τελευταία δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί το 1999 Μέσα στη Νύχτα των Άλλων. Το συγκρότημα διαλύεται στην καλύτερη του περίοδο το 2001 μετά την απόφαση όλων των μελών καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος ο Αγγελάκας "σταματήσαμε όταν αρχίσαμε να κοιτάμε το ρολόι στις προβες" εννοώντας οτι πολύ απλά είχαν βαρεθεί.
Αρχική σύνθεση
Γιάννης Αγγελάκας - ΦωνητικάΓιώργος Καρράς - Μπάσο
Μιχάλης Κανατίδης - Κιθάρα
Κώστας Φλωροσκούφης - Τύμπανα
Τελικό σχήμα
Γιάννης Αγγελάκας - ΦωνητικάΓιώργος Καρράς - Μπάσο
Μπάμπης Παπαδόπουλος - Κιθάρα
Γιώργος Τόλιος - Τύμπανα
Ασκληπιός Ζαμπέτας - Κιθάρα
Δισκογραφία
Τρύπες (1985)Πάρτυ στο 13ο Όροφο (1987)
Τρύπες στον Παράδεισο (1990)
Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια (1993)
Κράτα το Σώου Μαϊμού (Live Ρόδον 1994)
Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι (1996)
Μέσα στη Νύχτα των Άλλων (1999)
1985-2000: Ένα Ταξίδι Που Ποτέ Δεν Τελειώνει (2002) (Συλλογή, 3 CD και VCD)
-
Τελευταία τροποποίηση Περίπου 10 χρόνια πριν by akmakas akmakas
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7kFR6OwpKhg
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Gk7XD8A2jwE -
Τελευταία τροποποίηση Περίπου 10 χρόνια πριν by akmakas akmakas
Πάρα πολύ ωραίο αφιέρωμα!!Τι να πρωτοθυμηθούμε απο αυτό το μουσικό συγκρότημα...Απίστευτα μουσικά κομμάτια και εξίσου απίστευτη η φωνή του Αγγελακα!!!Εκείνο το "Ταξιδιάρα ψυχή" ακόμα ηχεί στα αυτιά μου..Το αφιερώνω λοιπόν (ανεξάρτητα απο το τι εννοεί ο τραγουδιστής) σε όλους αυτούς που έζησαν εκείνη την εποχή τα νιάτα τους και ταξίδεψαν αυτά τα ονειρεμένα χρονια. Φόρο τιμής σε αυτούς που κρατάνε μέσα τους ακόμα ζωντανή την φλόγα της πραγματικής ταξιδιάρας ψυχής εως σήμερα οπού και είναι η νεότητα και η νοσταλγία για το μαγικό ταξίδι των αναμνήσεων σε εκείνες τις εποχές! http://www.youtube.com/watch?v=31tmc4h5yGY&feature=player_embedde Όσο για τον Αγγελακα είχα διαβάσει παλιότερα μια συγκλονιστικη συνέντευξη/βιογραφία του, την οποία και παραθέτω το link παρακάτω : www.lifo.gr/mag/features/1847 Πραγματικά μιλάμε για μια ξεχωριστή προσωπικοτητα με μια ιδιαίτερη χροιά!
-
Τελευταία τροποποίηση Περίπου 10 χρόνια πριν by akmakas akmakas
Πσσσσ εκπληκτική παρουσίαση Βαγγέλη...Τι να πω..Όλα τα νεανικά μας χρόνια τα ζήσαμε με τις τρύπες και τα ξύλινα σπαθιά..Μαγαζιά όπως το Λουκι λουκ στην Κορομηλά έπαιζαν ασταμάτητα τα hits της εποχής τότε..Τότε που καταναλώναμε λίτρα μπύρες παρέα με καλή παρέα και άφθονο Ελληνικό καλό ροκ!!!Ωραία χρόνια...
-
Το αγαπημένο μου ελληνικό συγκρότημα!<br />Τους έχω δει οχτώ φορές ζωντανά και ακόμη και σήμερα που ακούω αποκλειστικά μεταλ οι τρύπες παραμένουν ιδιοφυΐες μουσικά αλλά και φυσικά στιχουργικά ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα. ...
-
Καταρχήν να σας ευχαριστήσω όλους για τα καλά σας λόγια!<br />Κι εγώ από μέταλ ξεκίνησα.Στο γυμνάσιο από ελληνικά ακούγαμε τρύπες,σιδηρόπουλο,παπακωνσταντίνου,υπόγεια ρεύματα,socrates,ξύλινα σπαθιά και άλλα πολλά σχήματα που δεν αναφέρω,μια που το ελληνικό μέταλ τότε δεν είχε πολλές επιλογές(Ακούσαμε spidfire κατεμέ μαζί με τους rawsilk τα καλύτερα ελληνικά σχήματα της εποχής,τέλη 80 εννοώ,άντε σάριζα και εξόριστους).<br />Τα αφιερώματα θα συνεχιστούν και σε πιο περίεργα ελληνιά σχήματα τα οποία έχουν συμβάλλει τα μέγιστα και που ελάχιστα προβλήθηκαν στη μουσική βιομηχανία,καλά να είμαστε πρώτα!
Σχόλια (6)