Συντάκτης άρθρου:vaggi6128
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 δημιουργήθηκε ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ροκ συγκροτήματα που πέρασαν και αγαπήθηκαν από την νεολαία.Ήταν οι Νοστράδαμος. Το όνομα του συγκροτήματος ήταν επηρεασμένο από τον Νοστράδαμο, τον άνθρωπο που έβλεπε μπροστά και προ-έβλεπε τα γεγονότα.Στην αρχική σύνθεση προστέθηκε αργότερα στο συγκρότημα και η Δέσποινα Γλέζου (φωνή, κιθάρα)
και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 1972 με τη συμφωνία να παραμείνει στο group μόνο δύο μήνες, με σκοπό να λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης.Η Δέσποινα Γλέζου, ανιψιά του Μανώλη Γλέζου και του Γιάννη Ρίτσου, είχε τη δική της προϊστορία στο ελληνικό rock τραγούδι, πολύ πριν την εμφάνισή της στους Νοστράδαμος. Το 1967, συνεργάστηκε με τον Γιώργο Ρωμανό, τον Διονύση Σαββόπουλο και τα Μπουρμπούλια, και είχε εμφανιστεί στο ιστορικό rock club «Κύτταρο» μαζί με τους Socrates και τους Εξαδάκτυλος, ενώ κάποια στιγμή υπήρξε και μέλος των Poll.
Αρχική σύνθεση
Στέλιος Φωτιάδης (μπάσο, φωνή)
Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος-Τσάρλι (κιθάρα, φωνή)
Chris King (φωνή)
Στα πρώτα τους βήματα, οι Νοστράδαμος, δεν είχαν καν όνομα. Εμφανίζονταν ως support group με τους ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ, συγκρότημα που μεσουρανούσε την εποχή εκείνη, με τραγουδιστή τον Βλάσση Μπονάτσο. Οι νέοι και άγνωστοι τότε τραγουδιστές προκάλεσαν αίσθηση στον νεαρόκοσμο και είχαν ιδιαίτερη απήχηση. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση των Νοστράδαμος έγινε στα εγκαίνια του club Ροντέο, στις 17 Νοέμβριου του 1972.Το 1972 με το τραγούδι «Δώσ' μου το χέρι σου», παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και κερδίζουν το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συνθέτη και εκτελεστή. Το single που κυκλοφόρησε γνώρισε μεγάλη εμπορική αποδοχή, πουλώντας μέσα σε ένα μήνα εννιά χιλιάδες αντίτυπα. Το βραβείο παρέλαβαν από την τραγουδίστρια, Μαρινέλλα. Το συγκρότημα γίνεται ευρέως γνωστό και αγαπιέται από το νεανικό κοινό, που διψούσε για νέα ακούσματα και μοντέρνα είδωλα. Έπειτα από την επιτυχία αυτή, η Δέσποινα Γλέζου παραμένει στο συγκρότημα μέχρι το 1975. Το 1972 κυκλοφορήσαν έναν δίσκο με τον ομώνυμο τίτλο «Νοστράδαμος», ενώ ακολούθησαν και εφτά singles.
Ένα χρόνο πριν την αποχώρηση της Γλέζου, το 1974 αποχωρούν απ' το group, ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος (Τσάρλι) και η Chris King και έρχονται να τους αντικαταστήσουν οι Ρένα Παγκράτη και Μιχάλης Λαμπρόπουλος.Το συγκρότημα συνεχίζει τις εμφανίσεις του σε διάφορους χώρους όπως σε ένα από τα club της εποχής, το Ελατήριο, μαζί με τους Socrates και τα ΑΝΑΚΑΡΑ.Οι Νοστράδαμος μέσα από τα τραγούδια τους, μίλησαν για την αγάπη, την ειρήνη και τον έρωτα. «Κλοτσιά» στην ανοδική τους πορεία, δίνει ένα απρόσμενο περιστατικό. Η σύλληψη και κατηγορία του τραγουδιστή και κιθαρίστα του συγκροτήματος, Τσάρλι. Ήταν Μάρτιος του 1973, όταν ο Τσάρλι αιφνιδιάζεται καθώς βλέπει τους αστυνομικούς να τον πλησιάζουν και να του περνούν χειροπέδες. Ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος (Τσάρλι), κατηγορήθηκε για την αποπλάνηση ανήλικης μαθήτριας, περιστατικό που έλαβε χώρα, κατά την περιοδεία του συγκροτήματος στην Βόρεια Ελλάδα. Η κοπέλα ήταν μία από τις χιλιάδες θαυμάστριες, που κυνηγούσαν τον όμορφο Τσάρλι, στις εμφανίσεις του, κάτι σαν τις groupies, όπως αποκαλούνται στην Αμερική. Τα πρωτοσέλιδα της εποχής «κατακρεούργησαν» τον νεαρό μουσικό, μετά το περιστατικό αυτό, με απαξιωτικά σχόλια και προσβολές, ενώ οι φωτογραφίες του ίδιου με χειροπέδες, ή άλλες που τον έδειχναν να κατεβαίνει από την κλούβα, είχαν γεμίσει τις σελίδες των εφημερίδων. Ρεπορτάζ της εποχής έλεγε: «Όταν οι αστυνομικοί εισήλθαν ξαφνικά στο δωμάτιο των δύο Νοστράδαμος(Τσάρλι και ένας φίλος του τεχνικός) στο ξενοδοχείο, αυτοί κλείδωσαν την ανήλικο θαυμάστριά τους στην τουαλέτα και προσεποιήθησαν ότι δεν εγνώριζαν τίποτε».Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Ιπποκράτη Εξαρχόπουλου. Η Δέσποινα Γλέζου είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξη: «Ο Ιπποκράτης έπεσε θύμα μιας «οικογενειακής επιχείρησης» με σκοπό το γρήγορο χρήμα. Οι Νοστράδαμος τότε έβγαζαν χρήμα. Ακόμα και μετά το περιστατικό συνεχίσαμε να δουλεύουμε για να βγάλουμε τον Ιπποκράτη από την φυλακή. Κάναμε το παν, για να μην τον βλάψει όλη αυτή η ιστορία, κυρίως ψυχολογικά και τελικά τον βγάλαμε».
Οι γονείς της κοπέλας κατήγγειλαν τον καλλιτέχνη που σπίλωσε την τιμή της κόρης τους. Από πληροφορίες από ρεπορτάζ της εποχής, «το περιβάλλον της κοπέλας ζητούσε ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη για να αποσυρθεί η μήνυση. Με τις διαπραγματεύσεις το ποσό κατέβηκε στις 200.000 δραχμές. Το ποσό αυτό θα το κατέθετε το συγκρότημα σε γραμμάτια, διότι, όπως ισχυριζόταν, δεν είχαν μετρητά. Η ποινική δίωξη έλαβε τέλος, διότι δεν είχε προκληθεί σκάνδαλο και η αποπλανηθείσα είχε δηλώσει σε Εξαρχόπουλο και Καλαφάτη (τεχνικός), ότι είχε συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας της». Από τα λεγόμενα μελών του group, μετά την αποφυλάκισή του, ο Τσάρλι πέρασε δύσκολα. «Φοβόταν ακόμα και να κοιμηθεί, είχε τραγική όψη όταν βγήκε έξω (από τη φυλακή), ήταν άπλυτος, αξύριστος. Πιστεύω ότι του φέρθηκαν σκληρά, αλλά αυτά γίνονταν τότε», δήλωσε η Chris King.
Οι συνάδελφοί του, ακόμα και σήμερα, επιμένουν πως ο Τσάρλι είχε πέσει θύμα εκβιασμού, με σκοπό τα χρήματα. Η χούντα παρενέβη τότε, απαγορεύοντας στον οποιονδήποτε, να παρακολουθήσει από εκεί και πέρα συναυλίες τους. Οι διευθυντές των σχολείων απαγόρευσαν στους μαθητές, μετά από σχετική εγκύκλιο που είχε σταλεί, να παρακολουθήσουν συναυλίες του group. Αν το έκαναν θα αποβάλλονταν. Εν συνεχεία, τα τραγούδια των Νοστράδαμος απαγορεύτηκαν από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Για το δικτατορικό καθεστώς, ένα τέτοιο περιστατικό, ήταν και θα έμενε ασυγχώρητο.Όλη αυτή η αρνητική δημοσιότητα ήταν καταστροφική για το group, το οποίο είχε δεχτεί βαρύ πλήγμα. Η ζημιά που υπέστη η φήμη των Νοστράδαμος, ήταν δυστυχώς, μη αναστρέψιμη. Η απογοήτευση και η ρετσινιά που είχε αφήσει, τόσο η κατηγορία του Τσάρλι όσο και η αποχή του κοινού, από τις συναυλίες του συγκροτήματος, έκανε τον Τσάρλι να λυγίσει και παρ' όλο που ποτέ δεν αποδείχθηκε η κατηγορία αυτή, το συγκρότημα τελικά διαλύθηκε.
Η προσπάθεια των Νοστράδαμος να κερδίσουν έδαφος και να κάνουν μια νέα επιτυχία, έγινε με την παρ' ολίγον συμμετοχή τους στην Eurovision, το 1974. Ένα κομμάτι που είχε στείλει για τον διαγωνισμό ο Στέλιος Φωτιάδης, θεωρήθηκε φαβορί. «Ή οι Abba ή εμείς θα βγαίναμε πρώτοι», λέει η Δέσποινα Γλέζου. Ήταν η χρονιά που το σουηδικό group Abba κέρδισε την πρώτη θέση με το τραγούδι Waterloo. Την ελληνική συμμετοχή εκπροσώπησε Μαρινέλλα.Και πάλι, μπήκε άλλο ένα εμπόδιο στα όνειρα των νέων. Κατασχέθηκαν τα διαβατήριά τους, διότι ισχυρίζονταν πως αν έφευγε ο Τσάρλι μαζί με το group, η παρουσία του θα δυσφήμιζε την Ελλάδα, λόγω των κατηγοριών που είχε δεχθεί. Έτσι, οι Νοστράδαμος δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και εκεί τελιώνει το κεφάλαιο Νοστράδαμος.Στην μετα-Νοστράδαμος εποχή, ο Τσάρλι, για να ξεχρεώσει τους φίλους και συναδέλφους του, για τα χρήματα που έδωσαν τότε στην οικογένεια της κοπέλας, άφησε πίσω την pop μουσική, που αγαπούσε και εργάστηκε σε λαϊκά κέντρα, που τότε έδιναν καλές αμοιβές. Ο Τσάρλι ή Ιπποκράτης, ποτέ δεν κατάφερε να ορθοποδήσει ψυχολογικά. Ποτέ δεν ξεπέρασε εκείνο το ατυχές περιστατικό με την υπόθεση της μαθήτριας, την σύλληψη, την φυλάκισή και την διαπόμπευση. Ένιωθε υπεύθυνος για την διάλυση των Νοστράδαμος, την κακή φήμη και την καθοδική πορεία που πήρε το συγκρότημα. Καθοδική ήταν και η πορεία της ζωής του. Έπεσε θύμα των ναρκωτικών, καταλήγοντας ξανά στη φυλακή, αυτή τη φορά για εμπόριο ναρκωτικών. Τον Ιούνιο του 1998, ο Τσάρλι συλλαμβάνεται. Ο επίλογος γράφεται το 2000, στο Τζάνειο Νοσοκομείο, εκεί όπου νοσηλεύονται οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού. Ο Τσάρλι, έφυγε από τη ζωή μετά από υπερβολική δόση, στα 46 του χρόνια.
Δισκογραφία
LP's
Νοστράδαμος ZODIAC 1972
7ιντσα Singles όλα επίσης στη ZODIAC
Δώσ' μου το χέρι σου /Τα Παραμύθια της γιαγιάς (1972)
Μαγική Πολιτεία/Τι Συμβαίνει (1973)
Ήταν Δώδεκα παιδιά/Μη Μιλάς γι' αυτούς (1973)
Φίλε μου/Το παιδί (1973)
Όνειρο/Δέκα μέρες πριν πεθάνω (1974)
Έλα κοντά μου/ Χλωμό φεγγάρι (1974)
Και πρέπει/Ο κόσμος βουβός (1974)
-
Vaggi έχεις πάρει φόρα και ζωγραφίζεις φίλε.Και αυτοί έδωσαν το δικό τους στίγμα στα 70s ήταν εξίσου πετυχημένοι....Πολύ θα θελα να αναβιώσω αυτή την μουσική σε κάποιο ροκ πάρτι 70s..που δεν γίνονται δυστυχώς...
-
Σε ευχαριστώ Γιώργο!!<br />Και μερικά τραγούδια...To something lost είναι από τα αγαπημένα μου τραγούδια ever!<br /><br />http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=i7GdP2TvpZM<br /><br />http://www.youtube.com/watch?v=3hQpMf6OUXU&feature=player_embedded
-
Και τα δυο είναι πασίγνωστα τραγούδια...Δεν ξέρω αλλά αυτή η αύρα που αφήνουν αυτές οι μελωδίες σε ταξιδεύουν ακριβώς στα 70s!!!
-
Μέσα από αυτές τις μουσικές κάνουμε και εμείς τα μικρά καθημερινά μας ταξίδια σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε,
Σχόλια (4)