Συντάκτης άρθρου:PDial

 

 

 

 

Πολλοί απο μας έχουμε διάφορες εικόνες αναλλοίωτες στο μυαλό, απο τις πάλαι ποτέ disco, όπου πηγαίναμε και ανεβαίναμε σε μια πίστα χορεύοντας μέχρι πρωίας παλιές αγαπημένες και διαχρονικές επιτυχίες. Στις disco παιζόταν μια μουσική που αποδείχθηκε με την πάροδο των χρόνων ότι είχε γερές βάσεις και έχει μείνει στο προσκήνιο ακόμα και σήμερα.

 

Και είναι καλό που έμεινε μια τέτοια συλλογή διαμαντιών ζωντανή σε μια εποχή όπου οι ηλεκτρονικοί ήχοι, οι "άφωνοι" καλλιτέχνες και τα εύκολα "μπίου-μπίου" μέσω PC, έρχονται και παρέρχονται σαν διάττοντες αστέρες και ξεχνιούνται την επόμενη κιόλας σεζόν.

 

Η χορευτική μουσική της δεκατίας 80 είχε ένα στοιχείο που την έκανε να διαφέρει. Είχε κάτι που σήμερα λείπει ή έχει γίνει "αφηρημένη τέχνη" (για να μην πω κακοτεχνία). Αναφέρομαι στον στίχο. Ωστόσο πάντα υπήρχαν και τα "αλληγορικά" τραγούδια που έπρεπε να την ψάξεις πολύ για να κατανοήσεις τι λένε. Όταν όμως ο στίχος συνδεόταν με φοβερή μουσική -που σε έκανε να σηκώνεσαι απο την καρέκλα και να στριφογυρίζεις επι ώρες διασκεδάζοντας δίπλα σε κάποια όμορφη παρουσία- τα πράγματα άλλαζαν και στο τέλος φτάσαμε σήμερα να σιγοτραγουδούμε εκείνο το φοβερό κομμάτι που είχαμε ακούσει στην Barbarella το 1986, σε ένα αφιέρωμα που κάνει κάποιος απο τους διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς του σήμερα.


Ένα από τα "παιδιά", "ρεύματα", "είδη" εκείνης της εποχής, ήταν και η Italo Disco. Πρόκειται για ένα παρακλάδι της disco μουσικής που έχει τις ρίζες του στην Ιταλία, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 70 (εξ' ου και το όνομα). Ο "νονός" που έδωσε το όνομα σε αυτό το είδος dancing μουσικής ήταν ο Bernard Mikhulski το 1983.
Με εκπροσώπους δεκάδες καλλιτέχνες και εκατοντάδες επιτυχίες στα charts, η italo disco απέκτησε μέγαλο κοινό, που υπάρχει ακόμα και σήμερα (ένας απο αυτούς είμαι κι' εγώ). Η μουσική αυτή ήταν στα φόρτε της κυρίως στην γενέτειρα χώρα της (την Ιταλία) στα μέσα του 80.Και προς τα τέλη της δεκαετίας, "διασπάστηκε" σε άλλα μικρότερα "κομμάτια" (ofelectronic και european dance). Η βασική της "αντίπαλος" (ας μου επιτραπεί η έκφραση) ήταν η euro disco με πασίγνωστα ονόματα της τότε σκηνής (Bad Boys Blue, Modern Talking, Sandra κλπ), όμως παρόλα αυτά κατάφεραν και τα δυο είδη να χτυπήσουν "κόκκινο" στα TOP-20, TOP-40 πολλών χωρών (όπως και της Ελλάδας).


Βασικό χαρακτηριστικό της Italo Disco (παρά τις επιρροές της απο την original disco music) ήταν η "αλόγιστη" χρήση των drum machines και των synthesizers της εποχής, καθώς και "περίεργων" ηχητικών εφέ (που θύμιζαν UFO, Διάστημα κλπ), έχοντας ως αποτέλεσμα ένα τρελό tempo αλλά και beat μαζί που ξεσήκωνε τους τότε "καρεκλάδες" στις πίστες. Το στυλ της, επηρέασε πολύ και τις δημιουργίες μεγάλων συγκροτημάτων όπως ήταν οι Pet Shop Boys, οι Erasure κλπ (χρονικά αργότερα). Ο όρος Italo (που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση "ιταλικός") ήταν χαρακτηρισμός που ήδη χρησιμοποιούνταν κατα την δεκαετία του 80 στην Γερμανία και ο κύριος "σπόνσοράς" της ήταν το ιταλικό κανάλι RAI (με διάφορα events που διοργάνωνε καλώντας πολλούς απο τους Italo Disco καλλιτέχνες). Σημειωτέον, οι καλλιτέχνες προέρχονταν σχεδόν απο όλον τον πλανήτη (Φινλανδία, Ιταλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Αγγλία, Ρωσία κλπ)! Και μιας και είπα καλλιτέχνες, θα αναφέρω μόλις μερικούς απο αυτούς (ήταν σίγουρα πολλοί), όπου έχουν μείνει και σήμερα γνωστοί ακόμα και στις μικρότερες ηλικίες (δεν αναφέρομαι στα παιδιά των 17-18-19-20-25 ετών αλλά στα πιο μεγάλα): Den Harrow, Gazebo, Radiorama, Joy, Laban, Paul Sharada, Fancy, Martinelli, οι "δικοί" μας Paul Lekakis και Κώστας Χαριτοδιπλωμένος και τόσοι άλλοι.Ας πάμε τώρα σε κάτι λιγότερο...μονότονο. Θα σας "χαρίσω" ορισμένα κομμάτια που πραγματικά άφησαν εποχή. Έτοιμοι για χορό? Ξεκινάμε:

Συνολική βαθμολογία (0)

0 έως 5 αστέρια
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Άλλα άρθρα

Σχεδόν όλοι οι Θεσσαλονικείς έχουν περάσει από το παλιό Λούνα παρκ.Στις μνήμες μας έρχονται μουσικές γέλια και φωνές,και όμορφα χρωματιστά λαμπάκια τα οποία ζωντανεύουν σαν όραμα μπροστά στα μάτια μας.Εμείς εδώ θυμόμαστε το παλιό αγαπημένο μας λούνα παρκ στην Νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Συνεντεύξεις

Στο καλοκαιρινό PC Master του Ιουνίου του 2011,μαζί με το τετρασέλιδο αφιέρωμα με θέμα την ολοκλήρωση των 133 τευχών του Pixel σε ψηφιοποιημένη μορφή που ολοκληρώθηκε από εμάς στο retrovisions,είχαμε και την ευκαιρία να δώσουμε μια συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του PC Master Χρήστο Κουβόπουλο με θέμα το περιοδικό Pixel και η εποχή των home micros.

Game review

Αποκλεισμένη από κάθε δυνατή βοήθεια,η Ellen Ripley βρίσκεται μόνη σε ένα διαστημικό σταθμό με ένα θανατηφόρο επισκέπτη.Η μάχη είναι άνιση γιαυτό και θα πρέπει να ξεπεράσει κάθε αδυναμία της για να βγει ζωντανή.Σας παρουσιάζουμε ένα μοναδικό survival horror stealth adventure game,όπου ο ήχος θυμίζει παραγωγές του George Lukas και η ατμόσφαιρα σε ταινίες που κέρδισαν όσκαρ..

Ψηφιοποιήσεις

Game review

Σε ένα κόσμο εχθρικό δυο άνθρωποι παλεύουν για την επιβίωσή τους.Ο θάνατος είναι εύκολος ενώ η ζωή δεν έχει πλέον καμία αξία.Θυμόμαστε το the last of us ένα εξαιρετικό survival horror adventure game από την χρονιά του 2013 και το κάνουμε μια horror survival παρουσίαση όπως πραγματικά του αξίζει.

Another World

Σύνδεση στο blog

Συνδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 28 guests και κανένα μέλος

retrosystem

Game review

Μια γυναίκα δυο ψυχές.Ένα μεγάλο μυστικό,και ένας επιστήμονας που θα προσπαθήσει να ανακαλύψει το φαινόμενο Jodie.Κάνουμε μια παρουσίαση σε ένα παιχνίδι σταθμός στην πορεία του PS3.Πρόκειται να ζήσουμε έντονα συναισθήματα όπως τα ζει εκείνο το μικρό κορίτσι που διαθέτει μέσα της μια τεράστια δύναμη.

Τελευταία σχόλια στο blog


Καλησπερα...Δεν έψαξες καλά το site
https://www.retrovisions.gr/index.php/2014-08-15-21-03-07/2014...
Καλησπερα, υπαρχουν σαρρωσεις του θρυλικου περιοδικου USER προς ληψη;