Καταχωρήθηκε 21 December 2010 - 07:44 PM

Επιδιασκόπιο (film strip) για 35 χιλιοστών φιλμ. Χώρα κατασκευής Πολωνία.ΔΕΝ είναι μηχανή προβολής και ΔΕΝ έχει ήχο. Είναι συσκευή παρουσίασης διαφανειών που είναι τυπωμένα πάνω σε φιλμ 35 χιλιοστών. Είναι χειροκίνητη και ουσιαστικά γυρνάς τις «στάσεις» με το χέρι και μένεις σε αυτές όσο θέλεις. Για αυτό είναι και πάρα πολύ καλή για τα παιδιά.Το μόνο ηλεκτρικό στοιχείο του είναι ο λαμπτήρας πυρακτώσεως 6v ή 12v τύπου φλας αυτοκινήτου. Είχα έναν ακριβώς ίδιο σαν παιδί όταν πήγαινα ακόμα στο δημοτικό και κάποια στιγμή το χάλασα και πετάχτηκε! Το να χαλάω κάτι που είχα ήταν πολύ συνηθισμένο για εμένα. Πάντα ήθελα να δω πως δουλεύουν τα μηχανήματα από μέσα! Ξαναβρήκα αυτόν που βλέπετε από ένα καλό παιδί από τη Θεσσαλονίκη τον Νίκο που μου τον πούλησε σε συμβολική τιμή, μαζί με 70 !!! φιλμάκια, όλα σε άριστη κατάσταση. Τώρα τον απολαμβάνουν και τα παιδιά μου!!!Πληροφορίες για τα φιλμάκια δεν έχω και πολλές. Ξέρω ότι υπήρχαν και αντίστοιχες εφαρμογές με filmstrip και σε άλλες χώρες την εποχή εκείνη. Ιδιαίτερα στη Γαλλία. Στην Αμερική το περιοδικό LIFE είχε βγάλει μια σειρά το 1963-64 με "ντοκιμαντέρ" ορισμένων χωρών. Έχω βρει μερικά LIFE. Είχε και δύο για την Κρήτη, αλλά άντε βρες τα...Για τα Ελληνικά ήταν όλα της ΑΡΓΩ ΦΙΛΜΣ και θυμάμαι τα πουλούσανε σε μεγάλες ποσότητες στο κέντρο της Αθήνας ιδιαίτερα στα μαγαζιά της Πλατείας Κάνιγγος και της οδού Ακαδημίας (το Hollywood της Ελλάδας). Ήταν ακριβά για την εποχή και μερικά που είχαν δύο ή τρία μέρη ήταν πολύ ακριβά για να τα αποκτήσεις. Τα θέματά τους ήταν κυρίως παραμύθια, Κοντορεβιθούλης, Σταχτοπούτα, Καραγκιόζης, Μέγας Αλέξανδρος, Ιλιάδα κτλ.Το καλό ήταν ότι τα τύπωναν σε καλής ποιότητας φιλμ και έχουν διατηρήσει τα χρώματα τους πολύ καλά μέχρι σήμερα!Την παρουσίαση αυτή την έχω κάνει και σε άλλο forum, αλλά πιστεύω ότι έπρεπε να την κάνω και εδώ, γιατί βλέπω ότι εδώ υπάρχουν καλά «μαστοράκια» και άτομα που γουστάρουν πολύ.Με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ανάμεσά σας,
Αντώνης
https://www.retrovisions.gr/index.php/2014-08-15-21-03-07/2014...