Καταχωρήθηκε 26 March 2008 - 04:27 PM

Tέλη του 1993 και η atari βγάζει στην αγορά το jaguar ένα μηχάνημα που έτρεχε στα 64 bit, ένα μηχάνημα θαύμα τεχνολογικό για την περίοδο που βγήκε στα ράφια της αγοράς , γενικά η atari είχε πολλά φιλόδοξα σχεδία για το υπερμηχανημα της , μάλιστα να πούμε ότι κόστισε πολλά χρήματα ο σχεδιασμός και η ολοκλήρωση αυτου.Το μηχάνημα είχε σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται πολυγωνικά παιχνιδα(πρωτη η atari μιλησε το 1991 για την αναγκη μια κονσολας που θα διαχειριζεται πολυγωνα.ιδιαιτερα προφητικο θα ελεγε κανεις.Το μηχανημα ειχε πεντε επεξεργατες τρεις στα 32 bit εναν στα 16 bit και εναν στα 64, αυτο ειχε ως αποτελεσμα το μηχανημα να εχει τρομερες ικανοτητες στην αναπαραγωγη γραφικων και γενικοτερα στα παιχνιδια που εβγεναν για το jaguar, επισης μπορουσε να δωσει τυτοχρονα 16,9 εκατομμυρια χρωματα στην οθονη (κανενα 32bit μηχανημα δεν εχει την δυνατοτητα αυτη) μονο το 64 bit N64 και το atari jaguar 64) 800.000 sprites ταυτοχρονα στη οθονη με δυνατοτητα 60 frames το δευτερολεπτο, η παλετα χρωματων ηταν 24 bit.επισης ειχε την δυνατοτητα για αναπαραγωγη 50000 πολυγωνων πραγμα ουτοπικο για κονσολα εν ετη 1993.Ολα αυτα δειχνουν μια εικονα πραγματικα ενος 64 bit θηριου που τεχνολογικα ειναι ετη φωτος μπροστα απο saturn και playstation.

Στον ηχητικο τομεα εβαζε τα γυαλια στον ανταγωνισμο με 16 bit ποιοτητα cd... ηχου.Ο εξωτερικος σχεδιασμος του μηχανηματος ειναι πολυ μπροστα απο την εποχη του τελειως προτυτυπο και φουτουριστικος σχεδιασμος που ακομη και σημερα τραβαει τα βλεματα.Το χειριστηριο του μηχανηματος εινα πραγματικα εκπληκτικο οπου μετραει επανω του ουτε λιγο ουτε πολυ 14 κουμπια.......το οπιο ηταν και αρκετα βολικο στο να παιζεις παιχνια στο jaguar.Τα παιχνιδια του δεν ειναι πολλα σε αριθμο λογω της πολυ κακης πολιτικης που ακουλουθσε η atari να μην αφηνει σε πολλα studios την παραγωγη παιχνιδιων για το μηχανημα της ,αλλα και σε αυτες που παραχωρουσε την αδεια δεν εδινε ολα τα εργαλεια που επρεπε, αυτο ειχε ως αποτελεσμα να βγουνε πολυ λιγα παιχνιδια απο τριτους, γενικα ολα τα παιχνιδια ηταν απο την ιδια την atari.Mερικα απο αυτα κρινονται ως πολυ μετρια και θυμιζαν εντονα 16 bit,μερικα ομως ξεχωριζουν οπως το ανεπαναληπτο tempest 2000 το τελειο ultra vortec και το εκπληκτικο doom.

Eνα ομως παιχνιδι ξεχωρισε και μεινε στην ιστορια το μοναδικο alien vs predator, ενα παιχνιδι 64 bit υμνος για για το jaguar που εδειχνε το μηχανημα τα δοντια του στον ανταγωνισμο.Γενικα το μηχανημα ειχε και πολλα αξιλογα 32 bit πιαχνιδια οπως rayman,NBAjam t.e,theme park,iron soldier και πολλα αλλα ακομη.ενα απο τα περιφεριακα του μηχανηματος ηταν και το jaguar -cd που κουμπωνε πανω απο την κονσολα,σε αλλη παρουσιαση θα αναφερθω ξεχωριστα γιαυτο το μηχανημα.Το μηχανημα εχει καταχωρηθει στην ιστορια σαν το πρωτο 64 bit μηχανημα και γενικοτερα για το πιο εξελιγμενο μηχανημα της εποχης του.Ειναι αρκετα συλλεκτικο στις ημερες μας και εχει πολυ ακριβα παιχνιδια(μερικα ξεπερνουν τα 80$).
https://www.retrovisions.gr/index.php/2014-08-15-21-03-07/2014...