Συντάκτης άρθρου:akmakas
 
 
 
 
 
 
 
Ακόμη μια έκθεση retrosystem έφτασε στο τέλος της και οι τελικές εντυπώσεις που πήραμε από το πενθήμερο ταξίδι μας πίσω στον χρόνο της πληροφορικής ήταν πολύ εξαιρετικές. Είναι η δεύτερη φορά που παρευρεθήκαμε στον ίδιο χώρο του δήμου Θεσσαλονίκης στην Νέα παραλία Θεσσαλονίκης χρησιμοποιώντας μια εξαιρετική αίθουσα να σου δώσει εκπληκτικό φωτισμό με κατευθυνόμενα σποτάκια σε όλο τον χώρο,ξύλινη επένδυση,δυνατότητα μουσικής,και ο ιδιαίτερα μεγάλος προτζέκτορας ο οποίος ταξίδευε τους επισκέπτες με videos από τους home micros του 1980.
 

retros (2)retros (1)

Ο επισκέπτης για ακόμη μια φορά ταξίδεψε σε ένα διαφορετικό κόσμο,στον κόσμο των υπολογιστών της δεκαετίας του 80,και είδε μηχανήματα που δεν υπάρχουν πλέον,τα οποία άναψαν και δούλεψαν για όλους τους ενδιαφερόμενους,και κυρίως για τα παιδιά και τα σχολεία που μας επισκέφτηκαν.Εμείς κρατήσαμε φυσικά τα καλύτερα που ήταν η συνεχόμενη επαφή μας με τους μαθητές από διάφορα σχολεία,το ενδιαφέρον που έδειξαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην προσπάθειά μας,την συνεργασία που είχαμε με το περιοδικό της retro πληροφορικής retro planet,και φυσικά το άρτιο στήσιμο των μηχανημάτων σε συνδυασμό με την καλύτερη αίθουσα που είχαμε ποτέ..Ίσως κάποιοι να την θεωρούν λίγο μικρή αλλά αξίζει για πολύ μεγαλύτερες γιατί τελικά δεν παίζει ρόλο τόσο ο μεγάλος χώρος,όσο η ποιότητα του χώρου.

http://www.retrosystem.gr/wp-content/uploads/2014/11/DSC_0119.jpgretros1 (3)

Το μοναδικό αρνητικό σημείο μας ήταν η ενότητα των παιχνιδομηχανών που δεν την αναπτύξαμε όσο έπρεπε.Δώσαμε περισσότερη βάση στους υπολογιστές και λιγότερο στις κονσόλες άλλωστε το είχαμε δηλώσει εξ αρχής πως μας ενδιαφέρει περισσότερο το κομμάτι των υπολογιστών παρά των παιχνιδομηχανών.Θα μπορούσαμε όμως να έχουμε και μια πληρέστατη παρουσίαση αρκετών διάσημων παιχνιδομηχανών της δεκαετίας του 80 και 90.Ίσως την επόμενη φορά.Ποιο συγκεκριμένα είχαμε επισκέψεις ιδιωτικών σχολείων του Γυμνασίου τις μέρες της Πέμπτης και της Παρασκευής και τα οποία τα χωρίσαμε σε γκρούπ για να μπορέσουν όλα τα παιδιά άνετα να δουν την έκθεση μας.Όσο αφορά τους υπολογιστές και την ιστορία τους υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και από τους μαθητές, αλλά και τους καθηγητές.Σχετικά με την κάλυψη που είχαμε από τα μέσα της μαζικής ενημέρωσης υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι.Γενικά όλα αυτά τα όμορφα πράματα μας έδωσαν μεγάλη δύναμη για να συνεχίσουμε όλες αυτές τις μέρες γιατί πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να βρίσκεσαι συνεχώς στον χώρο,και παράλληλα να εργάζεσαι και να πρέπει να προλάβεις άλλες υποχρεώσεις.Επίσης φέτος είχαμε και μια πολύ όμορφη συνεργασία με το περιοδικό retroplanet με ένα σποτ το οποίο έπαιξε αρκετά την Παρασκευή και το Σάββατο στον μεγάλο προτζέκτορα της έκθεσης,μια συνεργασία που θα την αναλύσουμε καλύτερα παρακάτω.

DSC_0138CAM02314

Όσο αφορά τα μηχανήματα που εκθέσαμε η retrosystem είχε την τύχη σε αυτή την έκθεση να αποκτήσει ακόμη ένα κόσμημα στην συλλογή της το οποίο φρόντισε να το εκθέσει στον χώρο.Πρόκειται για τον Amstrad PCW 8256 ένα ολοκληρωμένο υπολογιστή της Amstrad από το 1987 ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για επεξεργασία κειμένου και διάφορες άλλες επαγγελματικές εργασίες.Ο Amstrad PCW 8256 χρησιμοποιούσε GUI (Graphic unit interface) λειτουργικό όπως τα windows σε μια ποιο αρχέγονη όμως φυσικά μορφή.Τα μηχανήματα που παρουσιάστηκαν ήταν τα ποιο διάσημα home micro computers της δεκαετίας του 80.Ο επισκέπτης ξεκινούσε την βόλτα του με τα personal computers (πανάκριβα μηχανήματα της εποχής εκείνης για διάφορες εργασίες) προχωρούσε στην οικογένεια της Sinclair με τα μηχανήματα ZX spectrum 16k Zx Spectrum 48k plus Spectrum +3 και Sincalir QL.Στην πορεία γνώριζε από κοντά ιστορικά μηχανήματα της οικογέμνειας MSX με τα Philips VG 8020 MSX Philips NMS 8245 MSX 2 και Daewoo MPC 80 CE-TEC MSX ενώ για την συνέχεια τον περίμενε η οικογένεια της Commodore με τα Commodore 64 και Commodore 64C,Amiga 2000,Amiga 600,Amiga 500 και Αmiga 1200.Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τις φιλικές ιστοσελίδες που ασχολούνται με την εποχή της πληροφορικής της δεκαετίας του 80,η retrosystem συνεργάστηκε με ένα νέο έντυπο περιοδικό για υπολογιστές το retroplanet,μια Ελληνική προσπάθεια που αξίζει τα συγχαρητήρια όλων μας.

Πρόκειται για ένα έντυπο τριμηνιαίο περιοδικό αφιερωμένο στην εποχή της πληροφορικής των περασμένων δεκαετιών.Το retroplanet παρουσιάζει και φέρνει στις μνήμες μας τους υπολογιστές των παλαιών δεκαετιών που εμείς οι παλαιοί εραστές δεν θέλουμε να ξεχάσουμε.Σε κάθε τεύχος υπάρχει άφθονη νοσταλγία με reviews μηχανημάτων,προγραμμάτων και παιχνιδιών που κάποτε όλοι εμείς οι παλιοί είχαμε ζήσει.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιοδικό μπορείτε να ενημερωθείτε στο επίσημο site του retroplanet retroplanet.gr.Κλείνοντας η retrosystem θέλει να ευχαριστήσει για ακόμη μια φορά τον δήμο Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση της αίθουσας,και φυσικά τους συνεργάτες και εκθέτες της φετινής έκθεσης που πιστά αφιερώνουν χρόνο και κόπο στο να ολοκληρωθεί ακόμη μια επιτυχημένη διοργάνωση.Η retrosystem προχωρά ακάθεκτη ολοένα και περισσότερο κοντά στους ανθρώπους που διψούν για την πληροφορική παλαιότερων δεκαετιών.Τα σχέδια μας για το μέλλον είναι πολλά και το μόνο που θέλουμε είναι να κρατήσουμε ζωντανή την αγάπη μας για τους υπολογιστές που άλλαξαν την παγκόσμια ιστορία του πλανήτη. Ακόμη μια έκθεση έγινε πραγματικότητα χάρη στην συμβολή και την προσπάθεια τεσσάρων ανθρώπων που αγαπούν τους υπολογιστές και την τεχνολογία από το παρελθόν.Στο παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε την ομάδα για το 2014.

Οι εκθέτες της retrosystem του 2014Β

retro2014Β
Πεζιρκιανίδης Γεώργιος  (Διαχειριστής retrosystem)
Σταύρος Σεκερτζής (Υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Marketing)
Γρηγόρης Τσακίρης (Εκθέτης)
Μιχάλης Γρηγοριάδης (Εκθέτης)

Συνολική βαθμολογία (0)

0 έως 5 αστέρια
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κάθε χρόνο στις 20 του Ιούνη η Θεσσαλονίκη θυμάται μια από τις χειρότερες καταστροφές που την χτύπησαν.Θυμάται εκείνο το ζεστό καλοκαίρι της Τρίτης του 1978 το οποίο έμεινε στην ιστορία ως ημέρα του μεγάλου σεισμού.

Άλλα άρθρα

Σχεδόν όλοι οι Θεσσαλονικείς έχουν περάσει από το παλιό Λούνα παρκ.Στις μνήμες μας έρχονται μουσικές γέλια και φωνές,και όμορφα χρωματιστά λαμπάκια τα οποία ζωντανεύουν σαν όραμα μπροστά στα μάτια μας.Εμείς εδώ θυμόμαστε το παλιό αγαπημένο μας λούνα παρκ στην Νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Microstores of 80s

Κάνουμε μια μεγάλη βουτιά πίσω στον χρόνο στην δεκαετία του 80,και σας παρουσιάζουμε τα καταστήματα πληροφορικής που υπήρχαν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα.Το ταξίδι αυτό είναι κυρίως  νοσταλγικό για όλους εμάς που ζήσαμε τους υπολογιστές και την ιστορία τους από τα πρώτα κιόλας βήματά τους.
            microstores of 80s

Συνεντεύξεις

Στο καλοκαιρινό PC Master του Ιουνίου του 2011,μαζί με το τετρασέλιδο αφιέρωμα με θέμα την ολοκλήρωση των 133 τευχών του Pixel σε ψηφιοποιημένη μορφή που ολοκληρώθηκε από εμάς στο retrovisions,είχαμε και την ευκαιρία να δώσουμε μια συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του PC Master Χρήστο Κουβόπουλο με θέμα το περιοδικό Pixel και η εποχή των home micros.

Game review

Αποκλεισμένη από κάθε δυνατή βοήθεια,η Ellen Ripley βρίσκεται μόνη σε ένα διαστημικό σταθμό με ένα θανατηφόρο επισκέπτη.Η μάχη είναι άνιση γιαυτό και θα πρέπει να ξεπεράσει κάθε αδυναμία της για να βγει ζωντανή.Σας παρουσιάζουμε ένα μοναδικό survival horror stealth adventure game,όπου ο ήχος θυμίζει παραγωγές του George Lukas και η ατμόσφαιρα σε ταινίες που κέρδισαν όσκαρ..

Ψηφιοποιήσεις

Another World

Game review

Πόσο θα ήθελα να γυρνούσα τον χρόνο πίσω....Να ζήσω και πάλι με τους δικούς μου την κάθε μέρα.Να απολαμβάνω και πάλι τον καθαρό ουρανό και να μυρίζω την γύρη των λουλουδιών.Όνειρα απατηλά.Τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσω τον θάνατο κατάματα για να μπορέσω να επιβιώσω σε αυτό τον κόσμο...

        Διαβάστε το review

Σύνδεση στο blog

Συνδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 98 guests και κανένα μέλος

retrosystem

Game review

Μια γυναίκα δυο ψυχές.Ένα μεγάλο μυστικό,και ένας επιστήμονας που θα προσπαθήσει να ανακαλύψει το φαινόμενο Jodie.Κάνουμε μια παρουσίαση σε ένα παιχνίδι σταθμός στην πορεία του PS3.Πρόκειται να ζήσουμε έντονα συναισθήματα όπως τα ζει εκείνο το μικρό κορίτσι που διαθέτει μέσα της μια τεράστια δύναμη.

Τελευταία σχόλια στο blog


Καλησπερα...Δεν έψαξες καλά το site
https://www.retrovisions.gr/index.php/2014-08-15-21-03-07/2014...
Καλησπερα, υπαρχουν σαρρωσεις του θρυλικου περιοδικου USER προς ληψη;

Τελευταίες Αγγελίες

Εκδηλώσεις

retrovisions.gr - Compupress 15  χρόνια  χωρίς  το  Pixel. Εκδήλωση.
Στα πλαίσια των 15 ετών χωρίς το Pixel, η Compupress μέσο του Pc Master ετοίμασε ένα μοναδικό αφιέρωμα για τους εραστές του τότε περιοδικού.Μέσα σε όλη αυτή την χαρά παρευρεθήκαμε και εμείς καλεσμένοι ως αντιπρόσωποι και συντελεστές της ολοκλήρωσης των τευχών του Pixel σε ψηφιακή μορφή στα γραφεία της εταιρίας σε μια εκδήλωση που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία.

Game review

 
Ένας εξαφανισμένος ιερέας και ο γιος του που ψάχνει να τον βρει.Ένα περίεργο χωριό με πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια.Μυστήριοι αφιλόξενοι χωρικοί.Η ασφάλεια της ημέρας αλλά και οι εφιάλτες της νύχτας.Ένας εφιάλτης ξεκινάει,και δεν πρόκειται να βγείτε ζωντανοί αν δεν τον αντιμετωπίσετε πρόσωπο με πρόσωπο.Κάνουμε ένα σκοτεινό review στο Personal Nightmare ένα παιχνίδι σταθμό στα horror adventure games από το μακρινό 1989.