Καταχωρήθηκε 10 December 2009 - 19:17 PM
Η ιστορία του καφέ
Το καφεόδενδρο κατάγεται πιθανότατα από την Αιθιοπία. Είναι γνωστό ότι δένδρα μεταφέρθηκαν στη Ν. Αραβία κ άρχισαν να καλλιεργούνται κατά τον 15ο αιώνα.Η τονωτική του δράση το κατέστησε δημοφιλές σα ρόφημα, ιδιαίτερα σε συνδιασμό των πολύωρων θρησκευτικών καθηκόντων των μωαμεθανών.
Κατά τον 16ο κ 17ο αιώνα ο καφές εισάχθηκε στις χώρες της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλές αναφορές για την απαγόρευση του ή την επιδοκιμασία της χρήσης του σαν θρησκευτικό, πολιτικό ή φαρμακευτικό ποτό. Τη δημοτικότητα του πάντως κέρδισε ο καφές σα ρόφημα, στα καφενεία του Λονδίνου, τα οποία έγιναν κέντρα πολιτικής, κοινωνικής, φιλολογικής κ εμπορικής επιρροής. Τα καφενεία άνθισαν λίγο αργότερα τόσο στην ηπερωτική Ευρώπη όσο κ στην Αμερική.
Μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα, η περιορισμένη παγκόσμια παραγωγή προερχόταν αποκλειστικά από την επαρχία της Υεμένης στην Αραβία. Η ζήτησή του όμως διογκωνόταν μέρα με τη μέρα κ έτσι η καλλιέργεια του καφέ εξαπλώθηκε στην Κεϋλάνη το 1658, στη Βραζιλία το 1727, στην Κούβα το 1748, στη Βενεζουέλα το 1784, στο Μεξικό το 1790, στην Κολομβία στα τέλη του 18ου αιώνα.
Κατά τον 20ο αιώνα ο καφές έχει απλωθεί παντού. Οι κυριότερες παραγωγές χώρες βρίσκονται στο Δ. Ημισφαίριο αλλά από τα μέσα του 20ου αιώνα η παραγωγή της Αφρικής άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα σημαντική.
Παραγωγή του καφέ
Το καφεόδενδρο ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες 23 -28 βαθμούς Κελσίου κ απαιτούναται οι βροχοπτώσεις. Για το είδος του Αrabica που θα αναφερθώ παρακάτω απαιτείται μια άνυδρη περίοδος.
Οι φυτείες δημιουργούνται συνήθως σε περιοχές που εκκαθαρίστηκαν από δάσος. Τα νεαρά φυτάρια ματαφέρονται από το σπορείο κ φυτεύονται στις αρχές της περιόδου των βροχών.Η δε παραγωγή ξεκινάει 3 - 4 χρόνια αργότερα. Το διάστημα από την ανθοφορία μέχρι την ωρίμανση του καρπού ποκίλλει ανάλογα με την ποικιλία κ το κλίμα. Ο καρπός συλλέγεται με το χέρι.
Ο καφές στη συνέχεια καβουρντίζεται. Οι αρωματικές κ γευστικές ιδιότητες του καφέ αναπτύσσονται κ εμφανίζονται μόνο με τις υψηλές θερμοκρασίες στις οποίες εκτίθεται ο καφές κατά τη διάρκεια του καβουρντίσματος. Μετά το καβούρντισμα ο καφές ψύχεται γρήγορα σε κάδους, όπου ανακατεύεται συνέχεια κ εκτίθεται σε ψυχρό ρεύμα αέρα.
Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μετά αλέθεται ή κοκκοποιείται. Για να μην αλλοιωθεί ο αλεσμένος καφές κλείνεται ερμητικά κλειστά σε ειδικές συσκευασίες.
*** Καφεόδενδρο είναι ένας αειθαλής μικρός θάμνος ή μικρό δένδρο, αφρικάνικης καταγωγής. Η επιστημονική ονομασία του γένους Καφεόδενδρου είναι Καφέα. Η ονομασία μπορεί να προέρχεται από την αραβική λέξη qahwah, αλλά ό περισσότεροι ετυμολόγοι τη συνδέουν με την ονομασία Kaffa, μια επαρχία στη νοτιοδυτική Αιθιοπία που θεωρείται ως η περιοχή καταγωγής του.
Από όλα τα είδη μόνο δύο εχουν σημαντική οικονομική σημασία.
Το Coffea arabica, ο θάμνος του καφέ της Αραβίας που καλλιεργείται κυρίως στη Λατινική Αμερική κ το Coffea robusta που κατάγεται από την Αντολική Αφρική κ τη λεκάνη του Κόνγκο, το οποίο καλλιεργείται στην Αφρική κ στη Μαδαγασκάρη.
Κ τα δύο καλλιεργούνται στην Ασία. Κ τα δύο έχουν πολλές ποικιλίες, μορφές κ τύπους.
Οι πληροφορίες ειναι απο την εγκυκλοπαίδεια Παπυρος Μπριτάνικα Λαρούς.
https://www.retrovisions.gr/index.php/2014-08-15-21-03-07/2014...