Καταχωρήθηκε 21 December 2010 - 07:44 PM
ELMO 16-CL
• Είδος φιλμ : 16mm, με ή χωρίς ήχο.
• Ταχύτητα: 24 fps.
• Ήχος: Οπτικός, 15 Watt. Tone control.
• Διαστάσεις: 22x26,5x35 cm.
• Βάρος: 16 κιλά.
• Κατασκευή: Αλουμίνιο και πλαστικό.
• Μέγεθος μπομπίνων: 1800 πόδια (550 μέτρα).
• Τάση λειτουργίας: 220V, 50 Hz, 400 Watt.
• Λάμπα: 24V-250 Watt αλογόνου τύπου "ELC".
• Λάμπα ήχου (Exciter): 4 V-0.75A τύπου "BRK".
• Φακοί:
ELMO
α) Βασικός: Elmo 1:1.2 f=50mm
β) Βασικός και πρόσθετος: Elmo 1:1.2 f=50mm
Elmo Zoom Converter – 16, 0.8-1.25 extension (μετατρέπει τον φακό των
50mm σε 40-60mm zoom).
Επιπλέον, άλλων εταιριών
Στρατιωτικού τύπου: ISCO 1.3/35 - 65mm.
Σετάρισμα για cinemascope
Βασικός Elmo 1:1.2 f=50mm
Elmo Zoom Converter – 16, 0.8-1.25 extension
Chretien anamorphic (scope) lens.
Μηχανή προβολής φιλμ 16 χιλιοστών, ομιλούσα. Η πρώτη ερώτηση είναι τι το θες το τέρας μες στο σπίτι σου; Έλα ντε! Σταματάει η τρέλα πουθενά; Μάλλον όχι.
Οι κινηματογραφικές μηχανές που έκαναν την επανάσταση στον οικιακό κινηματογράφο ειδικά στην Ευρώπη, ήταν οι 8mm/super 8mm. Μικρές φτηνές (συγκριτικά πάντα), εύκολες στη χρήση, πολλά φιλμάκια και χωρίς πολλές απαιτήσεις σε χώρο για προβολή ή αποθήκευση. Ένα ντουλάπι ή η ντουλάπα για τα ρούχα (μαζί με τα ρούχα) ήταν αρκετή. Τώρα εάν έχεις δυό - τρεις (όπως εγώ), θες κάτι τις παραπάνω.
Βασικός φακός: Elmo 1:1.2 f=50mm
Οι 16-άρες ήταν και είναι αρκετά μεγάλες μηχανές με μεγάλο μέγεθος οι ίδιες, αλλά και οι ταινίες που χρησιμοποιούσαν. Στη Αμερική χρησιμοποιηθήκαν πολύ στα σπίτια, αλλά πάρα πολύ στο εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι τεράστια η ποσότητα ενημερωτικών ντοκιμαντέρ και μαθημάτων που γυρίστηκαν σε φιλμ 16 χιλιοστών. Επίσης χρησιμοποιήθηκε και στους τηλεοπτικούς σταθμούς πριν την ανακάλυψη της βιντεοταινίας. Τα παλιά σήριαλ και οι εκπομπές γυριζόντουσαν σε 16-αρι. Θυμόσαστε στους τίτλους τέλους που έλεγε telecine; Αυτό ήτανε. Έπαιζε το φιλμ και γινόταν μετατροπή σε εικόνα για την τηλεόραση. Πως θα σας φαινόταν να βλέπατε π.χ. τους Ντιούκς ή το Muppet Show από μηχανή προβολής; ΤΡΕΛΑ!
Βασικός και πρόσθετος φακός:
Elmo 1:1.2 f=50mm
Elmo Zoom Converter – 16, 0.8-1.25 extension (μετατρέπει τον φακό των 50mm σε 40-60mm zoom).
Άλλο καλό με τα 16-άρια είναι ότι γραφόντουσαν σε αυτά και ταινίες κινηματογράφου. Πολλοί κινηματογράφοι είχαν μηχανές 16 χιλιοστών. Επίσης τις χρησιμοποιούσαν πολύ στα κρουαζιερόπλοια, στο στρατό και στο πολεμικό ναυτικό (όχι βέβαια το Ελληνικό). US NAVY είναι ο φακός μου, ο ISCO, τον οποίον βρήκα και πήρα αχρησιμοποίητο. Ήταν μια σειρά φακών που κατασκευάστηκε ειδικά για χρήση μέσα σε καράβια του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, λόγω του περιορισμού του μεγέθους των χώρων προβολής. Ότι έπρεπε για το σαλόνι μου.Στην Ελλάδα 16 χιλιοστά είχε το ΣΙΝΕΑΚ (να θυμούνται οι παλιοί) και πολλοί πλανόδιοι κινηματογράφοι. Να δεις Ξανθόπουλο σε μηχανή 16-άρα και να ανατριχιάσεις.
Στρατιωτικού τύπου φακός: ISCO 1.3/35 - 65mm.
Εγώ πήρα τη δικιά μου το 2010. Η απόφαση ήταν δύσκολη, λόγω όγκου και έλλειψη χώρων αποθήκευσης. Σκοπός μου είναι να έχω λίγα θέματα και μόνο όσα δεν μπορώ να βρω σε super 8mm. Κανά Ελληνικό βρε παιδιά!!! Γιαυτό επέλεξα να πάρω μια από τις μικρότερες σε όγκο και θόρυβο 16άρες την ELMO 16CL που σας παρουσιάζω εδώ. Τη βρήκα μέσω forum για χομπίστες των φιλμ, από τη Γαλλία. Καλή και τυχερή επιλογή.
Σετάρισμα φακών για cinemascope
Βασικός Elmo 1:1.2 f=50mm
Elmo Zoom Converter – 16, 0.8-1.25 extension
Chretien anamorphic (scope) lens.
Cinemascope φακός σε θέση αναμονής.
https://www.retrovisions.gr/index.php/2014-08-15-21-03-07/2014...