Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: Στρώσιμο χωρίς ψάρια (με αμμωνία) και η έννοια της

Στρώσιμο χωρίς ψάρια (με αμμωνία) και η έννοια της 9 Χρόνια 5 Μήνες πριν #3239

  • VIKING310
  • Το Άβαταρ του/της VIKING310
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Δημοσιεύσεις: 3
Καταχωρήθηκε 21 December 2010 - 07:04 PM

Στρώσιμο χωρίς ψάρια (με αμμωνία) και η έννοια της.

Αποφάσισα να ξεκινήσω σαν πρώτο αυτό το θέμα στο forum (και να το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια) κυρίως για τους καινούριους στο χόμπι με σκοπό να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στα ενυδρεία μας έτσι ώστε να το ξεκινήσουμε σωστά με αποτέλεσμα να κάνουμε τη ζωή πολλών ψαριών πολύ καλύτερη.

Αρχίζουμε από τη στιγμή που το ενυδρείο μας είναι έτοιμο - δηλαδή γεμάτο με νερό, τα φίλτρα και οι θερμοστάτες σε λειτουργία, κλπ - αλλά χωρίς ακόμα να έχουμε προσθέσει ψάρια.

Τι εννοούμε με στρώσιμο του ενυδρείου;


Μια έννοια που έχουμε ακούσει κατά καιρούς στα PET και κατά την αγορά συνήθως ενός ενυδρείου αλλά πάντα δυσκολευόμασταν να καταλάβουμε.
Λοιπόν στρώσιμο ενός ενυδρείου ονομάζουμε τη διαδικασία στην οποία μπαίνουμε για να επιτύχουμε βιοχημικές ισορροπίες(με κυριότερη την βιολογική) δλδ την επιτυχή αναλογική ισορροπία μεταξύ αερόβιων αζωτοβακτηριδίων και ψαριών.
Ποιο απλά με κάθε ψάρι που βάζουμε επιβαρύνουμε το βιολογικό μας φορτίο έχουμε δλδ περισσότερα κατάλοιπα(μια και τα ψάρια τρώνε και εκκενώνουν) από τα χρήσιμα βακτηρίδια(αυτά που θα μας διασπάσουν τα τοξικά κατάλοιπα σε άλλες λιγότερο τοξικές ουσίες ,και μέχρι αυτά να πολλαπλασιαστούν και να φτάσουν σε τέτοιο αριθμό ώστε να υπάρξει ισορροπία περνάμε αυτή την διαδικασία στρωσίματος .Όταν το ενυδρείο έχει ήδη ψάρια τη διαδικασία αυτή (πάντα με μέτρο σε κάθε εισαγωγή ψαριών,2 με 3 είναι καλά) την περνάμε ανεπαίσθητα .Αυτό συμβαίνει πάντα και με κάθε νέα εισαγωγή ψαριού-ων στο ενυδρείο αλλά είναι πολύ ποιο έντονη στο ξεκίνημα του ενυδρεiου ,στην αρχή .Εκεί δηλαδή oπου δεν υπάρχει ίχνος αυτών και περιμένουμε να δημιουργηθούν από το μηδέν.


Τι συμβαίνει κατά την εισαγωγή ψαριού σε ενυδρείο που δεν έχει “στρώσει;”

1) Βάζουμε ένα ψάρι στο ενυδρείο.
2) Το ψάρι τρώει λίγο φαΐ και κάποια ποσότητα που του ξέφυγε μένει να σαπίσει στο υπόστρωμα.
3) Το ψάρι ουρεί και εκκενώνει.
4) Τα απομεινάρια φαγητού, τα ούρα και τα περιττώματα σχηματίζουν τοξική αμμωνία (NH3)
5) Η τοξική αμμωνία προκαλεί κάψιμο στα βράγχια, μάτια, πτερύγια, δέρμα κλπ του ψαριού.
6) Εμφανίζονται ωφέλιμα αερόβια βακτηρίδια που τρώνε την αμμωνία (Nitrosomonas) και κάνουν αποικίες στο ενυδρείο (κυρίως στο φίλτρο αλλά και σε όποια επιφάνεια του ενυδρείου), αρχίζουν να τρώνε την αμμωνία και να αυξάνονται.
7) Αυτά τα βακτηρίδια, τρώγοντας την αμμωνία, την μεταβολίζουν σε νιτρώδη άλατα (ΝΟ2). Τα νιτρώδη άλατα είναι επίσης τοξικά αλλά όχι όσο η αμμωνία.
8 ) Με τη σειρά τους εμφανίζονται άλλα ωφέλιμα αερόβια βακτηρίδια (Nitrobacter) που τρώνε τα νιτρώδη άλατα, πολλαπλασιάζονται και σχηματίζουν και αυτά αποικίες στο ενυδρείο.
9) Και αυτά τα βακτηρίδια τρώγοντας τα νιτρώδη άλατα τα μεταβολίζουν σε νιτρικά άλατα (ΝΟ3). Τα νιτρικά άλατα είναι λιγότερο τοξικά και από την αμμωνία και από το νιτρώδη.
10) Οι μόνοι τρόποι να απομακρυνθούν τα νιτρικά άλατα σε ένα ενυδρείο είναι με συχνές (τουλάχιστον εβδομαδιαίες) αλλαγές νερού, ή να έχουμε μια ικανή ποσότητα ζωντανών φυτών γρήγορης ανάπτυξης που θα τρέφονται από τα νιτρικά.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να στρώσουμε το ενυδρείο μας χωρίς να κινδυνέψουν τα ψάρια μας;

Υπάρχουν δύο τρόποι:

Με τον πρώτο τρόπο αγοράζουμε μια μικρή ποσότητα φθηνών, ανθεκτικών ψαριών (τα οποία συνήθως δεν σκοπεύουμε να τα κρατήσουμε μετά την ολοκλήρωση του στρωσίματος), τα βάζουμε στο ενυδρείο, τα ταΐζουμε και τα αφήνουμε ώστε να ξεκινήσει ο κύκλος που ανέφερα παραπάνω. Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος (διαβάστε παρακάτω) πολύ απλά φροντίζουμε να τα δώσουμε σε κάποιον χομπίστα και βάζουμε τα ψάρια που έχουμε επιλέξει στο ενυδρείο μας.


Με τον άλλο τρόπο (τον οποίο συνιστώ) αντί να χρησιμοποιούμε ψάρια για να παράγουν αμμωνία, απλά χρησιμοποιούμε αμμωνία σε υγρή μορφή, δίνοντας έτσι τροφή στα πρώτα βακτηρίδια. Η αμμωνία που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι καθαρή (διάλυμα αμμωνία και νερού), να μην περιέχει διάφορα αρωματικά, χρωστικά κλπ. Μόνο καθαρό διάλυμα αμμωνίας. Ένας τρόπος για να καταλάβουμε αν είναι καθαρή αμμωνία είναι να κουνήσουμε καλά το μπουκάλι, αν αφρίσει, τότε σημαίνει πως περιέχει και άλλα πράγματα εκτός της αμμωνίας, οπότε δεν την αγοράζουμε.

Πως στρώνουμε το ενυδρείο μας με αμμωνία;

Για να ξεκινήσουμε θα πρέπει να έχουμε εφοδιαστεί με τεστ για αμμωνία, νιτρώδη και νιτρικά άλατα για να κάνουμε μετρήσεις κατά το στρώσιμο.
Η αμμωνία που χρησιμοποιείται είναι από φαρμακείο και υπάρχουν σε διάφορα διαλύματα (6%, 10%, 30% κλπ).

Για να βρούμε πόση αμμωνία θα χρειαστεί ώστε να πετύχουμε τα 3 mg/l που απαιτείται αρχικά, θα πρέπει να δοκιμάσουμε πρώτα σε ένα μικρότερο δοχείο (όπως ένα μπουκάλι 5 λίτρων). Αφού καταγράψουμε πόση αμμωνία χρειάστηκε στα 5 λίτρα, είναι εύκολο να βρούμε πόση θα χρειαστεί για τον όγκο του ενυδρείου μας (με απλό πολλαπλασιασμό). Είναι πολύ σημαντικό να μην το παρακάνουμε με την αμμωνία. Φροντίστε να μην ξεπεράσετε τις προτεινόμενες συγκεντρώσεις.

Υπάρχουν τρεις τρόποι:

1ος τρόπος:
α. Αφού μετρήσουμε στο ενυδρείο ~3 mg/l αμμωνίας (μετράμε μετά από 30-60 λεπτά), όσο περνούν οι μέρες φροντίζουμε να την κρατάμε σταθερή στα 3 mg/l. Πρέπει να μετράμε συχνά (καθημερινά ή μέρα παρά μέρα). Όταν αντιληφθούμε μείωση της συγκέντρωσης της αμμωνίας, θα είναι το σημείο που θα κάνουν την εμφάνισή τους τα νιτρώδη άλατα ΝΟ2 (συνήθως μετά από 7-10 ημέρες, οπότε θα πρέπει να μετράμε πλέον και για νιτρώδη άλατα).
β. Μόλις εμφανιστούν τα νιτρώδη άλατα, συνεχίζουμε να κρατάμε σταθερή τη συγκέντρωση αμμωνίας στα 3 mg/l. Σε αυτό το σημείο η αμμωνία θα πρέπει να μηδενίζεται κάθε 24 ώρες περίπου. Κάποια στιγμή η περιεκτικότητα του νερού σε νιτρώδη άλατα θα φτάσει στα ουράνια!
γ. Μετά από 2-3 βδομάδες (και αφού συνεχίσουμε να κρατάμε σταθερά τα επίπεδα της αμμωνίας) θα αρχίσει να μειώνονται και τα νιτρώδη άλατα με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους τα νιτρικά άλατα NO3. Εννοείτε πως συνεχίζουμε με τεστ για νιτρικά.
δ. Όταν έρθει η μέρα που οι μετρήσεις της αμμωνίας και των νιτρωδών αλάτων είναι ΜΗΔΕΝ, κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή νερού (80-90% επειδή τα νιτρικά άλατα θα είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα), βάζουμε τα ψάρια που επιθυμούμε και είμαστε έτοιμοι!

2ος τρόπος:
α. Αφού μετρήσουμε στο ενυδρείο ~3 mg/l αμμωνίας (μετράμε μετά από 30-60 λεπτά), κάθε 24 ώρες θα προσθέτουμε την ίδια ποσότητα μέχρι να εμφανιστούν τα νιτρώδη άλατα (συνήθως μετά από 7-10 ημέρες, οπότε θα πρέπει να μετράμε πλέον και για νιτρώδη άλατα).
β. Μόλις εμφανιστούν τα νιτρώδη άλατα, μειώνουμε την αρχική δόση αμμωνίας στο μισό. Σε αυτό το σημείο η αμμωνία θα αρχίσει να μειώνεται δραματικά. Κάποια στιγμή η περιεκτικότητα του νερού σε νιτρώδη άλατα θα φτάσει στα ουράνια!
γ. Μετά από 2-3 βδομάδες θα αρχίσει να μειώνονται και τα νιτρώδη άλατα με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους τα νιτρικά άλατα. Εννοείτε πως συνεχίζουμε με τεστ για νιτρικά.
δ. Όταν έρθει η μέρα που οι μετρήσεις της αμμωνίας και των νιτρωδών αλάτων είναι ΜΗΔΕΝ, κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή νερού (80-90% επειδή τα νιτρικά άλατα θα είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα), βάζουμε τα ψάρια που επιθυμούμε και είμαστε έτοιμοι!


3ος τρόπος:
Αντί να ρίχνουμε καθημερινά συγκεκριμένες ποσότητες αμμωνίας στο νερό και να μετράμε συνεχώς αποτελέσματα (πράγμα που καταντάει τρομερά βαρετό), εδώ ρίχνουμε απλώς μια φορά μια σχετικά μεγάλη ποσότητα αμμωνίας και περιμένουμε. Είναι ο καλύτερος τρόπος γι' αυτούς που δεν έχουν τον χρόνο να περιμένουνε, να μετράνε, να ξαναρίχνουνε αμμωνία και να ξανά-μετράνε και φτου από την αρχή.
Αν δεν έχετε ξαναστρώσει κάποιο ενυδρείο με αμμωνία, θα σας συνιστούσα να μη δοκιμάσετε αυτήν τη μέθοδο.

Με αυτόν τον τρόπο ρίχνουμε μια σχετικά μεγάλη ποσότητα αμμωνίας (όχι ολόκληρο το μπουκάλι!) στο νερό του ενυδρείου και απλώς περιμένουμε περίπου 2 εβδομάδες κάνοντας τίποτα.
Μόλις περάσουν πάνω-κάτω 2 εβδομάδες κάνουμε ένα τεστ για νιτρικά άλατα. Αν στην ένδειξη του τεστ έχουμε πολύ μεγάλη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων (να έχει βγει εκτός κλίμακος), τότε είμαστε έτοιμοι.
Κάνουμε μια αλλαγή νερού 95% (σχεδόν όλο το νερό για να απαλλαχτούμε από τα νιτρικά άλατα που μετρήσαμε όπως και την αμμωνία και τα νιτρώδη άλατα που θα υπάρχουν ακόμα), ρίχνουμε αντιχλώριο, ξαναγεμίζουμε το ενυδρείο με νερό και ήμαστε έτοιμοι την επόμενη μέρα να βάλουμε ψάρια.

TIPS

- Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στους 32-35ο C βοηθάει στην ταχύτερη ολοκλήρωση του στρωσίματος αφού επωφελούνται τα ωφέλιμα βακτηρίδια μιας και πολλαπλασιάζονται ταχύτερα σε αυτές τις θερμοκρασίες (αυξάνεται ο μεταβολισμός τους). Φροντίζουμε όμως να φέρουμε την θερμοκρασία στα φυσιολογικά της επίπεδα πριν βάλουμε τα ψάρια μας στο ενυδρείο.

- Ένας ακόμα τρόπος για να επιταχύνουμε τη διαδικασία είναι προσθέτοντας στο φίλτρο “στρωμένα” υλικά από κάποιον φίλο-χομπίστα. Τα καλύτερα διαστήματα προσθήκης των παλιών υλικών είναι η πρώτη μέρα (αφού έχουμε βάλει αμμωνία), την ημέρα που θα κάνουν την εμφάνισή τους τα νιτρώδη άλατα και όταν πλέον παρατηρήσουμε μεγάλη αύξηση της συγκέντρωσης νιτρωδών αλάτων (που συνήθως συνοδεύεται από την εμφάνιση νιτρικών αλάτων).

- Εναλλακτικά, αντί να βάλουμε παλιά-στρωμένα υλικά φίλτρανσης, μπορούμε απλά να στίψουμε απαλά τα στρωμένα υλικά από κάποιο "έτοιμο" φίλτρο είτε στο νεοστημένο ενυδρείο είτε στο άστρωτο φίλτρο.

- Ο ενεργός άνθρακας δεν επηρεάζει καθόλου το στρώσιμο αλλά καλό είναι να μην το χρησιμοποιούμε από την αρχή του στρωσίματος. Αυτό που κάνω εγώ είναι περιμένω έως ότου να κοντεύει να ολοκληρωθεί η διαδικασία (περίπου στην 4η βδομάδα) και μετά βάζω τον άνθρακα να απορροφήσει (μην τυχόν υπάρχουν) αρωματικές και χρωστικές ουσίες.


Ο κύκλος του αζώτου (ή κύκλος νιτροποίησης) συνήθως χρειάζεται 4-6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Με την αύξηση της θερμοκρασίας και την προσθήκη των στρωμένων υλικών φίλτρου μπορεί να μειωθεί στις 2-3 εβδομάδες!

Το μυστικό είναι η παρακολούθηση και κυρίως η ΥΠΟΜΟΝΗ!!!
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.275 δευτερόλεπτα

Άλλα άρθρα

Σχεδόν όλοι οι Θεσσαλονικείς έχουν περάσει από το παλιό Λούνα παρκ.Στις μνήμες μας έρχονται μουσικές γέλια και φωνές,και όμορφα χρωματιστά λαμπάκια τα οποία ζωντανεύουν σαν όραμα μπροστά στα μάτια μας.Εμείς εδώ θυμόμαστε το παλιό αγαπημένο μας λούνα παρκ στην Νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Συνεντεύξεις

Στο καλοκαιρινό PC Master του Ιουνίου του 2011,μαζί με το τετρασέλιδο αφιέρωμα με θέμα την ολοκλήρωση των 133 τευχών του Pixel σε ψηφιοποιημένη μορφή που ολοκληρώθηκε από εμάς στο retrovisions,είχαμε και την ευκαιρία να δώσουμε μια συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του PC Master Χρήστο Κουβόπουλο με θέμα το περιοδικό Pixel και η εποχή των home micros.

Game review

Αποκλεισμένη από κάθε δυνατή βοήθεια,η Ellen Ripley βρίσκεται μόνη σε ένα διαστημικό σταθμό με ένα θανατηφόρο επισκέπτη.Η μάχη είναι άνιση γιαυτό και θα πρέπει να ξεπεράσει κάθε αδυναμία της για να βγει ζωντανή.Σας παρουσιάζουμε ένα μοναδικό survival horror stealth adventure game,όπου ο ήχος θυμίζει παραγωγές του George Lukas και η ατμόσφαιρα σε ταινίες που κέρδισαν όσκαρ..

Ψηφιοποιήσεις

Another World

Game review

Πόσο θα ήθελα να γυρνούσα τον χρόνο πίσω....Να ζήσω και πάλι με τους δικούς μου την κάθε μέρα.Να απολαμβάνω και πάλι τον καθαρό ουρανό και να μυρίζω την γύρη των λουλουδιών.Όνειρα απατηλά.Τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσω τον θάνατο κατάματα για να μπορέσω να επιβιώσω σε αυτό τον κόσμο...

        Διαβάστε το review

Σύνδεση στο blog

Συνδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 248 guests και 5 members

retrosystem

Game review

Μια γυναίκα δυο ψυχές.Ένα μεγάλο μυστικό,και ένας επιστήμονας που θα προσπαθήσει να ανακαλύψει το φαινόμενο Jodie.Κάνουμε μια παρουσίαση σε ένα παιχνίδι σταθμός στην πορεία του PS3.Πρόκειται να ζήσουμε έντονα συναισθήματα όπως τα ζει εκείνο το μικρό κορίτσι που διαθέτει μέσα της μια τεράστια δύναμη.

Τελευταία σχόλια στο blog


Купить Тест-полоски с доставкой по Украине
Καλησπερα...Δεν έψαξες καλά το site
https://www.retrovisions.gr/index.php/2014-08-15-21-03-07/2014...
Καλησπερα, υπαρχουν σαρρωσεις του θρυλικου περιοδικου USER προς ληψη;

Τελευταίες Αγγελίες

Εκδηλώσεις

retrovisions.gr - Compupress 15  χρόνια  χωρίς  το  Pixel. Εκδήλωση.
Στα πλαίσια των 15 ετών χωρίς το Pixel, η Compupress μέσο του Pc Master ετοίμασε ένα μοναδικό αφιέρωμα για τους εραστές του τότε περιοδικού.Μέσα σε όλη αυτή την χαρά παρευρεθήκαμε και εμείς καλεσμένοι ως αντιπρόσωποι και συντελεστές της ολοκλήρωσης των τευχών του Pixel σε ψηφιακή μορφή στα γραφεία της εταιρίας σε μια εκδήλωση που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία.

Game review

 
Ένας εξαφανισμένος ιερέας και ο γιος του που ψάχνει να τον βρει.Ένα περίεργο χωριό με πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια.Μυστήριοι αφιλόξενοι χωρικοί.Η ασφάλεια της ημέρας αλλά και οι εφιάλτες της νύχτας.Ένας εφιάλτης ξεκινάει,και δεν πρόκειται να βγείτε ζωντανοί αν δεν τον αντιμετωπίσετε πρόσωπο με πρόσωπο.Κάνουμε ένα σκοτεινό review στο Personal Nightmare ένα παιχνίδι σταθμό στα horror adventure games από το μακρινό 1989.