Συντάκτης άρθρου:D.A.T (alex)
Συντάκτης άρθρου:D.A.T (alex)
Πριν καιρό ο φίλος Xάρης (Viking310) σε πρόσφατη επίσκεψη στο σπίτι του μου έδωσε εναν Commodore 64 (άσπρο) με την υποψία οτι δεν δούλευε (χωρίς τροφοδοτικό) .Αφού λοιπόν τον πήρα σπίτι , βρήκα ένα τροφοδοτικό 5V + 9Vac , και τον 'έβαλα μπρος Παρατήρησα ενώ ανοιγε κανονικά , πληκτρολόγιο , εντολές οκ... δεν είχε χρώμα και οι χαρακτήρες 'λαμπύριζαν' , δείτε το παρακάτω βίντεο ..έτσι μετά απο το απαραίτητο 'ψάξιμο' στο service - repair manual του Commodore 64 κατέληξα στο συμπέρασμα οτι υπεύθυνο είναι το colour ram chip U6 Mπήκε το κολλητήρι στην πρίζα και με την βοήθεια του ζεστού αέρα αφαιρέθηκε το chip και εγκαταστάθηκε και βάση για το chip.
![]()
Ο ΥΠΟΠΤΟΣ!....ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ το ύποπτο τσιπάκι..και μπήκε και βάση για το νέο τσιπ! Οπότε σε αναμονή ενος άλλου SRAM ΗΚΕ2114L-2 .... θα ενημερώσω για την εξέλιξη ..Υ.Γ: χωρίς καν το τσιπακι εγακτεστημένο έχω το ίδιο σύμπτωμα... αρα κατα πάσα πιθανότητα ο ύποπτος βρέθηκε! Χθες ήρθαν τα ανταλλακτικά τσιπάκια που παρηγγείλα απο ebay.Δεν βρήκα 2114 αλλα πήρα 2148 pin to pin compatible!
Mαντέψτε!.... ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Τελικά για τους λαμπυρίζοντες χαρακτήρες υπεύθυνο ήταν το color ram chip 2114 .... αντικαταστάθηκε με (συμβατό) 2148 και Viola!!!
Εδώ το νεο 2148 μετά την τοποθέτηση
![]()
- Δεν βρέθηκαν σχόλια










Σχόλια