Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: Ένας παλιός της 8bit εποχής Δημήτρης Πρωτονοτάριος

Ένας παλιός της 8bit εποχής Δημήτρης Πρωτονοτάριος 11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #681

• zoro
  • Το Άβαταρ του/της zoro
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
Καταχωρήθηκε 13 January 2010 - 05:52 AM

spyros_s έγραψε:Δηλαδή εργαζόσουν στο ΡΑΜ ακόμα και όταν αυτό άνηκε στις Τεχνικές Εκδόσεις του Καββαθά;
Θρυλικά χρόνια τότε ειδικά πριν πουληθεί το περιοδικό στον ΔΟΛ και οι Τ.Ε. στον όμιλο Λυμπέρη! Εύχομαι να μοιραστείς μαζί μας τις εμπειρίες σου!

Ναι, εργαζόμουν στο ΡΑΜ από το πρώτο τεύχος, με αρχισυντάκτη τον παιδικό μου φίλο Διονύση Χοϊδά, υπό την αρχηγία του Κώστα Καββαθά. Όταν το περιοδικό το ανέλαβε ο ΔΟΛ, συνέχισα με αρχισυντάκτη τον Θεόδωρο Σπίνουλα. Παράλληλα, εργαζόμουν στις Τεχνικές Εκδόσεις, περισσότερο στους 4 Τροχούς (και περιστασιακά στους 2 Τροχούς όπου αρχισυντάκτης ήταν ο Διονύσης Χοϊδάς). Εξαιρετικά χρόνια, που τα αναπολώ...

Όσο γιά το θέμα της ιδιοκτησίας των αναρτηθέντων θεμάτων του καθ ενός στο GRM, διάβασα τον κανονισμό του, και αναφέρει πως τα αναρτηθέντα ανήκουν στον αναρτήσαντα. Εγώ προσωπικά, ό,τι έχω αναρτήσει, θεωρώ λογικό και αυτονόητο πως αποτελούν πνευματικά "παιδιά" μου, απλώς τα παραθέτω σε κοινή θέα στο -οποιοδήποτε σχετικό με το αντικείμενο- forum, νοιώθοντας χαρά να μοιράζομαι αυτά που έχω, σκέφτομαι ή δημιουργώ, με όσους φίλους αγαπούν το ίδιο αντικείμενο. Δεν διανοούμαι πως οποιοδήποτε forum θα ήταν δυνατόν να απαιτήσει αποκλειστικότητα ανάρτησης (που αποτελεί ουσιαστικά έναν τρόπο οικειοποίησης του πνευματικού προϊόντος εκ μέρους του), ούτε βέβαια μου ετέθη τέτοιο θέμα ποτέ από το GRM. Να είστε σίγουροι πως αν, μου ετίθετο κάτι τέτοιο έστω και ως απλό υπονούμενο, θα αντιδρούσα άμεσα (είναι ίδιον του χαρακτήρα μου το αίσθημα της ανεξαρτησίας, και δεν "σηκώνω" πολλά-πολλά). Ό,τι έχω φτιάξει στην ζωή μου, είναι δικό μου, και αποτελεί φυσικό μου δικαίωμα να το μοιράζομαι με όποιον νοιώθω πως το εκτιμά.
Επί παραδείγματι, είμαι και ζωγράφος (στα πρώτα, μάλιστα, RΑΜ εικονογραφούσα εξώφυλλα και ανοίγματα άρθρων). Αν αναρτούσα σε κάποιο υποτιθέμενο forum αποτελούμενο από φίλους ερασιτέχνες ζωγράφους, έργα μου γιά να κάνουμε μεταξύ μας ανταλλαγή απόψεων σε ζωγραφικά θέματα, αυτόματα το forum θα αποκτούσε δικαίωμα αποκλειστικής ανάρτησης των έργων μου; Είναι όχι μόνο "κουφό", αλλά και αντισυνταγματικό, τουτέστιν ποινικά κολάσιμο. Αν είχε συμβεί πώληση, το δικαίωμα εκμετάλλευσης θα είχε μεν ο αγοραστής, αλλά το πνευματικό δικαίωμα του προϊόντος ανήκει εσαεί στον δημιουργό (και στους κληρονόμους) του. Η αποκλειστική εκμετάλλευση θα προέκυπτε μόνο κατόπιν συμβολαίου, το οποίο θα δέσμευε και τις δύο πλευρές, ανάλογα με το τι θα αναφερόταν γραπτώς σε αυτό.
Επιγραμματικά, δεν διανοούμαι πως το GRM θα είχε ποτέ απαιτήσεις αποκλειστικότητος. Αν μου συμβεί κάτι τέτοιο, ξέρω καλά τι θα κάνω. Οι υπεύθυνοί του, είναι αυστηροί, αλλά σίγουρα δεν είναι ανεπαρκείς νοητικά γιά να πράξουν τέτοιο ατόπημα.
Η απορία που έχω, έγκειται στην αφαίρεση των αναρτηθέντων. Το θέμα είναι στο αν εκεί υποκρύπτεται υστεροβουλία...
Spartans!!! Prepare for Glory!!!
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Ένας παλιός της 8bit εποχής Δημήτρης Πρωτονοτάριος 11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #682

• zoro
  • Το Άβαταρ του/της zoro
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Καταχωρήθηκε 13 January 2010 - 06:10 AM

Προς sinclair_jim και Darth Cotsos:

Μπορούμε να ενώσουμε τις "δυνάμεις" μας. Θα ήταν δυνατόν να δημιουργηθεί ένα τμήμα στο forum, όπου θα παραθέταμε ό,τι γνωρίζει ο καθένας στον τομέα του; (π.χ. εγώ την BASIC)

Ένας παλιός της 8bit εποχής Δημήτρης Πρωτονοτάριος 11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #683

• Darth_Cotsos
  • Το Άβαταρ του/της Darth_Cotsos
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
Καταχωρήθηκε 13 January 2010 - 06:22 AM

Κατά κάποιο τρόπο αυτό υπάρχει αλλά χωρίζετε ανάλογα στο μηχάνημα που αναφέρεται...
Γενικά άρθρα για προγραμματισμό έχω αρχίσει εδώ: www.silogomania.com/forum-f146/ και αφορά C για micros που βασίζονται στον Z80 και 6502!!!
Έχεις κάτι συγκεκριμένο κατα νου??? Θα χαρούμε πολύ να ξεκινήσουμε κάτι νέο!!!
Don't underestimate the power of the 8bit side!

Ένας παλιός της 8bit εποχής Δημήτρης Πρωτονοτάριος 11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #684

• akmakas
  • Το Άβαταρ του/της akmakas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 9
αταχωρήθηκε 13 January 2010 - 06:25 AM

Τα λες πράγματι πολύ ωραία φίλε zoro αλλά ο κανονισμός περί ιδιοκτησία υφίστατο τώρα δεν ξέρω αν το κατέβασαν αργότερα...ξαναλέω...Είχα ζητήσει να κατέβουν τα περιοδικά μου από το φόρουμ και απάντησε ο ένας από τους υπευθύνους πως αυτό δεν γίνεται και μου το γύρισε στην πλάκα..Τώρα δεν θα ήθελα να προβώ σε κίνηση να μπω και να τους τα ζητήσω διότι αν κάνω τον κόπο να μπω και μου απαντήσουν αρνητικά τότε θα γίνει πόλεμος με άσχημα επακόλουθα ..Για τον λόγο αυτόν λοιπόν αγαπητέ φίλε zoro τους αφήνω να παίζουν ακόμη ης βάρος και εμού και των παιδιών που τους ξύλωσαν άδικα και κάνουν εδώ καταπληκτική δουλειά ελεύθερα με όρεξη και μεράκι...

Αλλά το να ασχολούμαστε με άλλους νομίζω πως αυτό μας φθείρει.Νομίζω πως βρίσκω πολύ ποιο ενδιαφέρον που γράφτηκες εδώ και θα μπορείς να μοιραστείς τόσα όμορφα πράγματα μαζί μας από το να ασχολούμαι με μια τελειωμένη ιστορία με ευτυχώς όμορφη κατάληξη..(εγένετο το Silogomania )..Για εμάς η εγγραφή σου αποτελεί αν το θές μια διδασκαλία θα μάθουμε ιστορίες και αν το θέλεις θα φτιάξουμε και άλλα ωραία πράγματα σχετικά με τα χόμπυ μας...
Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες
Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα
Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους
-Πλάτων-

Ένας παλιός της 8bit εποχής Δημήτρης Πρωτονοτάριος 11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #685

• akmakas
  • Το Άβαταρ του/της akmakas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 9
Καταχωρήθηκε 13 January 2010 - 06:29 AM

Σχετικά με το προγραμματισμό ο Darth και ο Sinclair Jim αλλά και ο tblits έχουν κάνει τρελά πράγματα καταπληκτικές δουλειές έτσι και μπεις και εσύ στο παιχνίδι τότε θα έχουμε μια αυτοκρατορία 8dit προγραμματιστών εδώ μέσα!
Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες
Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα
Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους
-Πλάτων-

Ένας παλιός της 8bit εποχής Δημήτρης Πρωτονοτάριος 11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #686

• zoro
  • Το Άβαταρ του/της zoro
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Καταχωρήθηκε 13 January 2010 - 06:54 AM

Darth_Cotsos έγραψε:Κατά κάποιο τρόπο αυτό υπάρχει αλλά χωρίζετε ανάλογα στο μηχάνημα που αναφέρεται...
Γενικά άρθρα για προγραμματισμό έχω αρχίσει εδώ: www.silogomania.com/forum-f146/ και αφορά C για micros που βασίζονται στον Z80 και 6502!!!
Έχεις κάτι συγκεκριμένο κατα νου??? Θα χαρούμε πολύ να ξεκινήσουμε κάτι νέο!!!

Αφού υπάρχει η "βάση", δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί κάτι νέο. Απλά, δείξτε μου (step by step αναλυτικά και λεπτομερώς παρακαλώ, γιατί κολλάω στις λεπτομέρειες) πως θα μπορούσα να φτιάξω τμήμα γιά την BASIC, όπως το τμήμα γιά την C που υπάρχει. Επίσης, πως να μπορώ κι εγώ να αναρτήσω "οθονιές" μέσα στο κείμενό μου. Εκτός αυτών, πως μπορώ να ενθέσω προγράμματα σε .dsk γιά να τα τρέξει όποιος έχει emulator (εν προκειμένω γιά emulator του Amstrad 6128).

Υ.Γ.: Υπ όψιν πως αναφέρομαι στην Locomotive Basic, αφού διαθέτω Amstrad 6128. Ήταν μία από τις καλύτερες BASIC της εποχής, η οποία αντιπαρέρχεται ικανοποιητικά την έλλειψη σχετικών εντολών δομημένου προγραμματισμού (όπως είχε η Basic του BBC), αλλά υπερτερούσε στους περισσότερους τομείς άλλων Basic, ενώ το σύνολο των εντολών της κάλυπτε επαρκώς το "υπερσύνολο" των εντολών της Basic ως γλώσσας προγραμματισμού, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί την εποχή εκείνη.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.085 δευτερόλεπτα

Άλλα άρθρα

Σχεδόν όλοι οι Θεσσαλονικείς έχουν περάσει από το παλιό Λούνα παρκ.Στις μνήμες μας έρχονται μουσικές γέλια και φωνές,και όμορφα χρωματιστά λαμπάκια τα οποία ζωντανεύουν σαν όραμα μπροστά στα μάτια μας.Εμείς εδώ θυμόμαστε το παλιό αγαπημένο μας λούνα παρκ στην Νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Συνεντεύξεις

Στο καλοκαιρινό PC Master του Ιουνίου του 2011,μαζί με το τετρασέλιδο αφιέρωμα με θέμα την ολοκλήρωση των 133 τευχών του Pixel σε ψηφιοποιημένη μορφή που ολοκληρώθηκε από εμάς στο retrovisions,είχαμε και την ευκαιρία να δώσουμε μια συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του PC Master Χρήστο Κουβόπουλο με θέμα το περιοδικό Pixel και η εποχή των home micros.

Game review

Αποκλεισμένη από κάθε δυνατή βοήθεια,η Ellen Ripley βρίσκεται μόνη σε ένα διαστημικό σταθμό με ένα θανατηφόρο επισκέπτη.Η μάχη είναι άνιση γιαυτό και θα πρέπει να ξεπεράσει κάθε αδυναμία της για να βγει ζωντανή.Σας παρουσιάζουμε ένα μοναδικό survival horror stealth adventure game,όπου ο ήχος θυμίζει παραγωγές του George Lukas και η ατμόσφαιρα σε ταινίες που κέρδισαν όσκαρ..

Ψηφιοποιήσεις

Game review

Σε ένα κόσμο εχθρικό δυο άνθρωποι παλεύουν για την επιβίωσή τους.Ο θάνατος είναι εύκολος ενώ η ζωή δεν έχει πλέον καμία αξία.Θυμόμαστε το the last of us ένα εξαιρετικό survival horror adventure game από την χρονιά του 2013 και το κάνουμε μια horror survival παρουσίαση όπως πραγματικά του αξίζει.

Another World

Σύνδεση στο blog

Συνδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 62 guests και κανένα μέλος

retrosystem

Game review

Μια γυναίκα δυο ψυχές.Ένα μεγάλο μυστικό,και ένας επιστήμονας που θα προσπαθήσει να ανακαλύψει το φαινόμενο Jodie.Κάνουμε μια παρουσίαση σε ένα παιχνίδι σταθμός στην πορεία του PS3.Πρόκειται να ζήσουμε έντονα συναισθήματα όπως τα ζει εκείνο το μικρό κορίτσι που διαθέτει μέσα της μια τεράστια δύναμη.

Τελευταία σχόλια στο blog

Καλησπερα...Δεν έψαξες καλά το site
https://www.retrovisions.gr/index.php/2014-08-15-21-03-07/2014...
Καλησπερα, υπαρχουν σαρρωσεις του θρυλικου περιοδικου USER προς ληψη;

Τελευταίες Αγγελίες

Εκδηλώσεις

retrovisions.gr - Compupress 15  χρόνια  χωρίς  το  Pixel. Εκδήλωση.
Στα πλαίσια των 15 ετών χωρίς το Pixel, η Compupress μέσο του Pc Master ετοίμασε ένα μοναδικό αφιέρωμα για τους εραστές του τότε περιοδικού.Μέσα σε όλη αυτή την χαρά παρευρεθήκαμε και εμείς καλεσμένοι ως αντιπρόσωποι και συντελεστές της ολοκλήρωσης των τευχών του Pixel σε ψηφιακή μορφή στα γραφεία της εταιρίας σε μια εκδήλωση που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία.