Καταχωρήθηκε 13 July 2011 - 09:06 AM
Λοιπόν ξεκινάει σιγά σιγά η υλοποίηση του project που έχω στο μυαλό μου εδώ και αρκετό καιρό!
Αν και το παρακάτω post ίσως σας φανεί εκτός θέματος ...διαβάστε και θα καταλάβετε (αποτελεί το πρώτο κομμάτι στο puzzle και το εγχείρημα ΚΑΤΑΚΕΥΗΣ ενος ZX81 Robot made by DAT!) EΛΠΙΖΩ ΣΕ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΑΩ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ!!!! Καταχώρηση εικόνας
Σκοπός είναι να αναστήσω καταρχήν έναν χαλασμένο zx81 που έχω (μάλλον πρόβλημα με ULA chip αφού έχω δοκιμάσει CPU και EPROM (prom) )
Ψάχνοντας λοιπον στο Διαδίκτυο (απο γνώσεις πάνω σε ηλεκτρονικά είμαστε ΟΚ!!) ανακάλυψα οτι μερικοί τρελαμένοι έχουν κάνει reverse engineering το ULA custom chip της Ferranti (κατασκευάστρια για λογαριασμό του Sinclair!) εδώ: ULA revistited και (εδώ): ULA by José Leandro!
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά...
Βλέποντας λοιπόν τον ZX81 πάνω στο πάγκο μου χαλασμένο αποφάσισα οτι το συγκεκριμένο retro μηχανηματάκι έπρεπε να λειτουργήσει (υπάρχει βέβαια και η λύση εύρεσης ενος άλλου ZX81 απο το Ιντενετ, αλλά έιναι πραγματικά κρίμα το συγκεκριμένο να περάσει έτσι άχρηστο στην αιωνιότητα!!)
Έτσι λοιπόν ψάχνοντας τρόπους να δοκιμάσω εναλλακτικά ULA chip παρήγγειλα απο ebay το δυσεύρετο πλέον τσιπάκι MACH210 και αποφάσισα να ακολουθήσω την λύση του Jose Leandro (εδώ).
Αφού λοιπόν έφτασαν τα δύο τσιπάκια που παρήγγειλα (το ένα για καβάντζα!!) συνειδητοποίησα οτι απαιτούσαν και 'ειδικό προγραμματιστή' για να ανεβάσω τον
'κώδικα προσομοίωσης' του ULA!
Χωρίς δεύτερη σκέψη στέλνω email στον Leandro λοιπόν ρωτώντας σχετικά με τον προγραμματισμό του MACH και τα σχετικά...
Ε...λοιπόν παίδες το παλικάρι είναι άπαιχτο' επισυνάπτω απόσπασμα από το mail που μου έστειλε...
".....hi! my friend!!!!
>I came up to this EXCELLENT page of yours! As I am in the proccess of 'repairing' my fault ULA I would like to give me a hint on how I can program MACH210 with simple JTAG DIY interface .
>Is it possible?
Sorry but It is not possible. The Mach210 chip need a professional eprom programmer. I have one but I had to make an specific adapter......"
και συνεχίζει σε επόμενο mail:
"...If you are still interesting in this ULA, I can send you a MACH210. I don't know where you are but it wouldn't be expensive. When I did this proyect, I bought some MACH chip. Bye
José Leandro"
ναι καλά καταλάβατε προθυμοποιήθηκε να μου στείλει (αφιλοκερδώς!!) ένα έτοιμο MACH210 προγραμματισμένο για δοκιμή!
και καπάκι ήρθε πριν κανα 2 μέρες το 'τελειωτικό' χτύπημα!!....
"......Hello I didn't forget you

I've sent you an envelope with 3 things.
a "normal "mach 210 with original code ( white screen, black letters. It's has the same video problem that original ULA).
an "inverted" mach 210 ( black screen, white letters. No video problem).
an original zx81 ULA ( It works well but it has video problem).
The two mach210
I have been "playing" with original code to see if I could changed it and solve the video problem but I couldn't do it. I have no enough ABEL knowledge and I've discovered that original code takes 100% of MACH210.
But I have not sent you original code. I made a little change with timing and now the original MACH makes a bigger sync and my TV shows better screen ( but not optimal )
Mach 210 with Inverted video doesn't have any problem.
The ULA
If you have problems making the board, dislike how it works, etc, etc, you can use the original ULA ( yes, It has video problem). In internet you can find some simple circuits to solve this problem.
Do you hav a paypal acount to make you a donation for the shipping costs!??
No thanks, It's not necessary. I enjoy a lot this days programming the chips

( and discover that send light things to Greece is cheap).
If you really, really want to do something for me ( only when you have the chips). Like you bought some mach 210 chips you can send me one/two chips . Maybe, in the future, someone else want an old MACH210

Bye
José Leandro...."
Τα σχόλια είναι περιττά!!! Το παλικάρι μου στέλνει οχι ένα αλλα ΔΥΟ προγραμματισμένα MACH210 chips KAI ΕΝΑ ULA chip original (καραδυσεύρετο!!)
Τι να πώ ...τελικά η retromania έχει δυναμη!!!
Έτσι τώρα περιμένω τα τσιπάκια να φτάσουν για να δούμε τελικά τί θα γίνει με την 'ανάσταση του ZX81'
Θα σας καρατάω ενήμερους μια και ήθελα με αυτό το post να εκφράσω την ευγνομωσύνη μου στον φίλο απο την Ισπανία για την προσφορά του!