Καταχωρήθηκε 04 July 2011 - 10:48 AM
Ξεκινόντας σιγα σιγά για τους φίλους που θέλουν να προετοιμαστούν σωστά για τις επερχόμενες εξετάσεις που γίνονται το Φθινόπορο(ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα). Γίνονται περίπου το μήνα Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Υπάρχουν 2 περίοδοι εξετάσεων:
Περίοδος 1: Πρίν ή λίγο μετά το Πάσχα
Περίοδος 2: Μέσα οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου
Ξεκινώντας με την Φωνητική αλφάβητο(επίσημη ,υπάρχει και ανεπίσημη αλλά δεν χρειάζεται να την ξέρετε για τις εξετάσεις τα έχω γράψει δίπλα στα επίσημα)
A: Alpha / America
B: Bravo
C: Charley / Canada
D: Delta / Denmark
E: Echo / Equador
F: Foxtrot / Florida
G: Golf / Guatemala/Germany
H: Hotel / Honoloulou
I: India / Italy
J: Juliet / Japan
K: Kilo
L: Lima
M: Mike / Mexico
N: November
O: Oscar / Ontario
P: Papa
Q: Quebec / Queen
R: Romeo / Radio
S: Sierra / Sugar/Santiago
T: Tango / Texas
U: Uniform / United
V: Victor / Victoria
W: Whiskey / Washington
X: X-ray / Xilophono
Y: Yankee
Z: Zulu / Zebra
Παράδειγμα:
Εαν θέλουμε να πούμε μέσω ασυρμάτου το όνομά μας και ο άλλος σταθμός δεν μας ακούει καλά τότε προτειμάμε την φωνητική αλφάβητο λέγοντάς του πχ George = Golf Echo Oscar Romeo Golf Echo. Με αυτό τον τρόπο θα είναι σίγουρος. Ακόμα το συνηθέστερο είναι τα διακριτικά κλήσης να τα λέμε με φωνητική αλφάβητο οπότε αν το διακριτικό μας είναι SW1ABC = Sierra Whiskey ΕΝΑ Alpha Bravo Charlie ή αν είναι SV1ABC = Sierra Victor ΕΝΑ Alpha Bravo Charlie.
Κώδικας Q
Ο κώδικας αυτός άρχισε ή ανακαλύφθηκε όπως θέλετε μπορείτε να το πείτε από τους χειριστές σημάτων μορς. Ο λόγος απλός για σκεφτείτε να θέλει κάποις να πεί σε κάποιο σταθμό ότι "σε έλαβα με το 100% χωρίς κανένα πρόβλημα". Μέχρι να "χτυπήσει όλα αυτά τα γράμματα θα μας έπερναν τα χρόνια! όπότε αντί να πέι όλα αυτά λεει QSL. Πολύ ποιο εύκολο και γρήγορο. Με τον καιρό όμως επικρατησαν και στις συνομιλίες μεταξύ των ραδιοερασιτεχνών στον προφορικό λόγο για ακριβώς τον ίδιο λόγο.
QSL Σε έλαβα με το 100%/σε κατάλαβα/επιβαιβεώνωαυτά που είπες
QSY Αλλαγή συχνότητας σε ταδε συχνότητα(χρεισιμοποιείτε ώς QSY στους 145,250 Mhz)
QRT Κλείνω τον ασύρματο
QRZ Ποίος καλεί(απαντάμε με το διακριτικό μας μόνο)
QRM Έχω φόριβο που προκαλείτε από ανθρώπινο παράγοντα
QSB Σε ακούω με διαλείψεις(το σήμα παέι και έρχεται με απλά λόγια)
QTH Το σημείο κατοικίας ή εγκατάστασης του αρχικού σταθμού μου
QRP Εκπέμπω με χαμηλή ισχύ(ίση η κατώτερη των 10 Watt)
QRO Αυξησε την ισχύ σου ή αυξάνο την ισχύ εκπομπής μου
QRX Παραμένω σε ακρόαση αλλά δεν συμετέχω σε συνομιλία
QSO Ονομάζεται η αμφιδρομη επικοινωνία
και άλλα πολλά που θα τα αναφέρουμε σιγά σιγά. Αυτά που ανέφερα είναι τα βασικότερα.
Ευχαριστώ,