Συντάκτης άρθρου:Darth Cotsos

Εικόνα: 1.jpgΟι original δισκέτες του AppleWorks

Το 1984 παρουσιάστηκε για τον Apple II μία σουίτα γραφείου που περιλάμβανε επεξεργαστή κειμένου, λογιστικό φύλλο και βάση δεδομένων κάτω από το όνομα AppleWorks!!!To AppleWorks κατάφερε να γίνει ένα από τα πρώτα σε πωλήσεις software για Apple μέσα στους επόμενους μήνες.Όταν ήρθε στην κατοχή μου ένας Apple IIc από τις ΗΠΑ, είχε μαζί του και το original πακέτο AppleWorks του 1984 για Apple IIe και IIc.Φυσικά ήταν και το πρώτο που είδα και δοκίμασα, ειδικά την βάση δεδομένων του!!!Το πακέτο όπως και κάθε λογισμικό της Apple είναι όσο ποιο απλό και φιλικό γίνετε για το χρήστη.

Η πρώτη οθόνη που φιλοξενεί και το κυρίως μενού μας επιτρέπει να προσθέσουμε αρχεία στο desktop, να δουλέψουμε με υπάρχοντα αρχεία στο desktop, να σώσουμε αρχεία του desktop στη δισκέτα, να αφαιρέσουμε αρχεία από το desktop, να μπούμε σε ένα υπομενού με utilities και φυσικά η έξοδος από την εφαρμογή.

 

 

Εικόνα: 2.jpgΤο κεντρικό μενού του AppleWorks Εδώ να εξηγήσω τι εννοεί η εφαρμογή με τον όρο desktop. Όταν θέλουμε να ανοίξουμε ένα ήδη υπάρχον αρχείο (ότι και εάν είναι κείμενο, βάση δεδομένων κλπ) τότε επιλέγουμε Addfile to desktop. Αμέσως θα ρωτηθούμε για το drive που βρίσκετε το αρχείο και θα πάρουμε ένα directory του drive με όλα τα appleworks αρχεία που περιέχει. Από εκεί επιλέγουμε αυτό ή αυτά που θέλουμε!!! Φυσικά όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο αρχείο στη οθόνη επιλογής drive επιλέγεις νέο αρχείο (κείμενο, Β/Δ ή Λογιστικό φύλλο) και ανοίγει η κατάλληλη εφαρμογή!!!Το AppleWorks έχει την δυνατότητα να έχει στο Desktop περισσότερα από ένα αρχεία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχετε πολλαπλά αρχεία ταυτόχρονα ανοιγμένα και μάλιστα διαφορετικών εφαρμογών και να εναλλάσσεστε από το ένα στο άλλο!!! Μοιάζει σαν o apple να έχει τα αρχεία που δουλεύετε στη μνήμη του και να σας τα δίνει άμεσα όταν του το ζητήσετε!!! Αυτή είναι και η μόνη καλή δυνατότητα του προγράμματος!!!Δυστυχώς το AppleWorks δεν μπορεί να σταθεί σαν επαγγελματικό εργαλείο αλλά μόνο για home computing.To AppleWorks μπορεί να καλύψει άνετα τις οικιακές ανάγκες για ένα κειμενογράφο, μια απλή βάση δεδομένων, και απλές λειτουργίες λογιστικού φύλου.Αλλά ας πάρουμε τις εφαρμογές μία μία

 

Εικόνα: 3.jpgΤο περιβάλλον του κειμενογράφου!!!

Ο Κειμενογράφος
Ο κειμενογράφος του AppleWorks είναι μια εύκολη λύση για σύνταξη απλού κειμένου την στοιχειοθέτηση και εκτύπωση του.Ο χρήστης δεν θα συνάντηση καμία δυσκολία στη χρήση του ενώ οι εξιδανικευμένες εργασίες γίνονται με sortcuts από το πληκτρολόγιο πατώντας το πλήκτρο με το μηλαράκι και κάποιο άλλο πλήκτρο!!! Αν μάλιστα πατήσουμε το μηλαράκι και ? (ερωτηματικό) τότε θα πάρουμε μια πλήρη λίστα όλων των sortcut και των λειτουργιών τους.Οι λειτουργίες αφορούν copy, cut, paste, bold ή underline χαρακτήρες, να θέσουμε κενά tabs και παραγράφους καθώς και να ορίσουμε το φορμάτ για τον εκτυπωτή. Γενικά οι επιλογές που έχουμε είναι οι κυριότερες επιλογές που έχει ένας κειμενογράφος χωρίς να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο.

 

 

Εικόνα: 4.jpgΗ Βάση Δεδομένων
Η Βάση δεδομένων με τη συλλογή μου από μουσικά DVD και Blue Ray Και εδώ τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά από τον κειμενογράφο. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία νέα βάση, να ορίσουμε τα πεδία της και να αρχίσουμε την εισαγωγή δεδομένων. Πάλι με τα κλασικά sortcut μπορούμε να κάνουμε μια αναζήτηση, να διαγράψουμε μία εγγραφή ή να εισάγουμε μία νέα.Επίσης να εκτυπώσουμε την βάση μας ή μέρος αυτής. Δεν υπάρχει φυσικά καμία γλώσσα προγραμματισμού όπως στη DBase ή στη Archive του QL ώστε να διαμορφώσουμε την βάση μας και την επεξεργασία της στα δικά μας δεδομένα. Φυσικά πάντα η εφαρμογή είναι πολύ φιλική στο χρήστη.

 

 Εικόνα: 5.jpgΤο Λογιστικό φύλλο Ούτε και εδώ διεκδικεί δάφνες. Η απλότητα της χρήσης υπάρχει και εδώ και μπορούμε άνετα και εύκολα δια διαπεραιώσουμε απλές εργασίες που μπορεί να μας προσφέρει ένα λογιστικό φύλλο. Έτσι μέσα από τα γνωστά πλέον sortcuts με το μηλαράκι μπορούμε να κάνουμε sort, copy,paste και move όχι μόνο ενός κελιού αλλά και ολόκληρης στήλης ή γραμμής!!! Οι φόρμουλες που μπορούμε να φτιάξουμε εδώ είναι πολύ απλές και αφορούν πράξεις μεταξύ κελιών ή για ολόκληρες στήλες και γραμμές. Φυσικά μπορούμε να εκτυπώσουμε τις εργασίες μας.

 

 

Το λογιστικό φύλλο του AppleWorks εν δράση!!!Από το κεντρικό μενού όπως είπαμε και ποιο πάνω έχουμε την επιλογή για ένα υπομενού με utilities. Αυτά τα utilities είναι κυρίως εργασίες που αφορούν διαχείριση αρχείων σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος. Έτσι από την επιλογή Other Activities μπορούμε να αλλάξουμε το τρέχον drive, να δούμε το directory, να δημιουργήσουμε ένα νέο directory, να φορμάρουμε μία νέα δισκέτα, να διαγράψουμε ένα αρχείο και άλλα που αφορούν τέτοιου είδους εργασίες!!!!
Γενικά είναι ένα πολύ μικρών δυνατοτήτων πακέτο που άνετα ξεπερνιέται από άλλα της ίδιας εποχής για Commodore ή ΖΧ Spectrum με μικρότερο όχι μόνο κόστος απόκτησης του μηχανήματος αλλά και της σουίτας!!!

Συνολική βαθμολογία (0)

0 έως 5 αστέρια
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

retrovision player

Διαβάστε επίσης

Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 27 ολόκληρα χρόνια από την μέρα που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Μπολόνια ίσως ο καλύτερος οδηγός όλων των εποχών,ο Βραζιλιάνος Ayrton Senna.Ένα όνομα που οι παλαιότεροι στον χώρο και κυρίως οι βραζιλιάνοι ακόμη δεν το έχουν ξεχάσει.Ήταν ο άνθρωπος που τα Σαββατοκύριακα των Γκραν πρι έδινε απέραντη χαρά στην πατρίδα του στέλνοντας τους οπαδούς του στον ουρανό.
               Διαβάστε το θέμα

Συνεντεύξεις

Εικόνα: ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ.jpgΑγαπητοί retrovisioners,έχουμε την μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε ένα αρκετά παλιό συγκρότημα από την Θεσσαλονίκη,το οποίο πρόσφατα μας χάρισε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά.Έχουμε την μεγάλη χαρά να έχουμε κοντά μας το συγκρότημα Δυτικός Άνεμος.

Ευθυμογραφήματα

Συντάκτης:Βασίλης Κωνσταντίνου

Καταχώρηση εικόνας

 
Ήταν μία συνηθισμένη βροχερή Λονδρέζικη μέρα στα τέλη Δεκέμβρη.Ο γνωστός ανταποκριτής είχε πάρει εντολή να πάει σε ειδική αποστολή....
              Διαβάστε το άρθρο

Συνεντεύξεις

Αγαπητοί φίλοι..Έχουμε την μεγάλη τιμή να σας παρουσιάσουμε μια μεγάλη συνέντευξη από έναν άνθρωπο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για το τι πρόσφερε στον χώρο της πληροφορικής.Ο Νίκος Μανούσος ο CEO της Compupress είναι κοντά μας.

     Διαβάστε την συνέντευξη

Άλλα άρθρα

Σχεδόν όλοι οι Θεσσαλονικείς έχουν περάσει από το παλιό Λούνα παρκ.Στις μνήμες μας έρχονται μουσικές γέλια και φωνές,και όμορφα χρωματιστά λαμπάκια τα οποία ζωντανεύουν σαν όραμα μπροστά στα μάτια μας.Εμείς εδώ θυμόμαστε το παλιό αγαπημένο μας λούνα παρκ στην Νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Συνεντεύξεις

Στο καλοκαιρινό PC Master του Ιουνίου του 2011,μαζί με το τετρασέλιδο αφιέρωμα με θέμα την ολοκλήρωση των 133 τευχών του Pixel σε ψηφιοποιημένη μορφή που ολοκληρώθηκε από εμάς στο retrovisions,είχαμε και την ευκαιρία να δώσουμε μια συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του PC Master Χρήστο Κουβόπουλο με θέμα το περιοδικό Pixel και η εποχή των home micros.

Ψηφιοποιήσεις

Game review

Σε ένα κόσμο εχθρικό δυο άνθρωποι παλεύουν για την επιβίωσή τους.Ο θάνατος είναι εύκολος ενώ η ζωή δεν έχει πλέον καμία αξία.Θυμόμαστε το the last of us ένα εξαιρετικό survival horror adventure game από την χρονιά του 2013 και το κάνουμε μια horror survival παρουσίαση όπως πραγματικά του αξίζει.

Ευθυμογραφήματα

Τα Χριστούγεννα του 1986 και ο ZX Spectrum

Είχε περάσει ήδη ένας χρόνος από τότε που είδα για πρώτη φορά τον ZX Spectrum στο σπίτι ενός φίλου μου μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά πως από τότε ήξερα ήδη τι θα ζητήσω για τα επόμενα Χριστούγεννα.

          Διαβάστε το άρθρο

Another World

Σύνδεση στο blog

Συνδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 198 guests και κανένα μέλος

retrosystem

Game review

Μια γυναίκα δυο ψυχές.Ένα μεγάλο μυστικό,και ένας επιστήμονας που θα προσπαθήσει να ανακαλύψει το φαινόμενο Jodie.Κάνουμε μια παρουσίαση σε ένα παιχνίδι σταθμός στην πορεία του PS3.Πρόκειται να ζήσουμε έντονα συναισθήματα όπως τα ζει εκείνο το μικρό κορίτσι που διαθέτει μέσα της μια τεράστια δύναμη.

Τελευταία σχόλια στο blog


Купить Тест-полоски с доставкой по Украине
Όσοι από εσάς είχατε κάποτε στην κατοχή σας ένα ΖΧ Spectrum plus σίγουρα θα θυμάστε και εκείνο το πο...

Τελευταίες Αγγελίες

Εκδηλώσεις

retrovisions.gr - Compupress 15  χρόνια  χωρίς  το  Pixel. Εκδήλωση.
Στα πλαίσια των 15 ετών χωρίς το Pixel, η Compupress μέσο του Pc Master ετοίμασε ένα μοναδικό αφιέρωμα για τους εραστές του τότε περιοδικού.Μέσα σε όλη αυτή την χαρά παρευρεθήκαμε και εμείς καλεσμένοι ως αντιπρόσωποι και συντελεστές της ολοκλήρωσης των τευχών του Pixel σε ψηφιακή μορφή στα γραφεία της εταιρίας σε μια εκδήλωση που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία.

Game review

 
Ένας χαμένος ιερέας και ο γιος του που ψάχνει να τον βρει σε ένα περίεργο χωριό.Εγκαταλελειμμένα σπίτια και μυστήριοι χωρικοί.Η ασφάλεια της ημέρας αλλά και οι εφιάλτες της νύχτας.Ένας εφιάλτης ξεκινάει,και δεν πρόκειται να βγείτε ζωντανός αν δεν τον αντιμετωπίσετε πρόσωπο με πρόσωπο.Κάνουμε ένα σκοτεινό review στο Personal Nightmare ένα παιχνίδι σταθμό στα horror adventure games από το μακρινό 1989.