Συντάκτης άρθρου:circleag
 
 
 
 
Ας γυρίσουμε πίσω το χρόνο στο μακρινό 1980 και για να είμαι πιο συγκεκριμένος θα σας βάλω στο κλίμα εκείνης της εποχής όπως επικρατούσαν τα πράγματα στον τότε τεχνολογικό ορίζοντα.
 

Λοιπόν σκεφτείτε ότι οι πρωτεύον cutting edge υπολογιστές της εποχής ήταν μόνο ο Atari 400/800, ο Commodore 64 και τέλος ο Apple II (ούτε κατά διάνοια δεν υπήρχε macintosh ή IBM PC)!Στα τεχνολογικά εργαστήρια που κυρίως ήταν στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές χρησιμοποιούσαν κάποια "απρογραμμάτιστα" τερματικά (dumb terminals) τα οποία ήταν συνδεδεμένα με κεντρικούς Η/Υ (mainframe & mini computers) που όμως δεν αναπαρήγαγαν ούτε ήχο, ούτε γραφικά πάρα μόνο γραμμές απο scrolling text που μετά εξαφανίζοντας αφού έκαναν κάποιες συναρτήσεις και κάποιες εντολές.

 

Παρόλα αυτά υπήρχε ένα διάσημο παιχνίδι το οποίο κυκλοφορούσε στα πανεπιστήμια από τους νέους φοιτητές και λεγόταν "Adventure" βλέπε πληροφορίες εδώ σχετικά με το adventure.Το παιχνίδι αυτό ήταν ένα κείμενο (χωρίς ήχο και γραφικά), το οποίο σου διηγείται μια ιστορία και σε έβαζε σε μια τοποθεσία διαβάζοντας αυτά που έγραφε η ιστορία και το μόνο που μπορούσες να κάνεις ήταν να γράψεις μια εντολή (π.χ. go west ή pick up something..) και έτσι κυλούσε το σενάριο του παιχνιδιού.Κάπου σε εκείνο το χρονικό διάστημα στο πανεπιστήμιο U.C.Berkeley υπήρχε ένας φοιτητής ονόματι Ken Arnold που μαζί με κάποιους άλλους έφτιαξαν μια ρουτίνα από εντολές και δημιούργησαν ένα πρόγραμμα (cursor addressing software) το οποίο μπορούσες να βάλεις ένα χαρακτήρα σε διάφορα σημεία στη οθόνη του υπολογιστή και να το μετακινείς με εντολές άλλα και με κάποιο πάτημα κουμπιών στο πληκτρολόγιο!(όχι γραφικά, ούτε εικόνα αλλα ένα χαρακτήρα όπως σύμβολα- γράμματα-αριθμούς- σχήματα)

 

Πληροφορίες σχετικά με το cursor addressing εδώ: http://courseweb.stt...qm300/ANSI.html

 

Με αυτή την ρουτίνα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά κίνηση με άμεση ανταπόκριση απο ένα υπολογιστή και με πάτημα κουμπιών!Έτσι σε λίγο διάστημα έγινε γνωστή αυτή η τεχνική της ρουτίνα cursor addressing και σε άλλα πανεπιστήμια που μελετούσαν τεχνικές πάνω σε τερματικά μέχρι που έφτασε σε κάποιους φοιτητές και συγκεκριμένα στους Michael Toy και Glenn Wichman.Η μεγάλη τους αγάπη για το adventure τους έκανε να δουλέψουν δημιουργικά και να φτιάξουν ένα παιχνίδι (σε γλώσσα C) που θα ήταν "graphical adventure" με κίνηση και χαρακτήρες-σύμβολα!Το όνομα του ήταν Rogue! (Στα Ελληνικά σημαίνει - Παλιόμουτρο, αχρείος, μάγκας) Το παιχνίδι μέσα σε 3 χρονιά άρχισε να γίνεται γνωστό για την επανάσταση της κίνηση ς που χρησιμοποιούσε και έτσι οι δυο φοιτητές άφησαν τις σπουδές τους για να δουλέψουν πια σε μεγάλες εταιρίες στην Silicon Valley όπως η Olivetti και αργότερα στην IBM πάνω σε τερματικά UNIX. Κάποια στιγμή ιδρύσαν την δική τους εταιρία με το όνομα A.I.Design. Πρώτο τους project ήταν να κάνουν το rogue "port" απο το UNIX σε IBM PC.Μετά αγόρασαν macintosh και το μετέφεραν εκεί με μεγάλη επιτυχία.Αργότερα μια μεγάλη εταιρία κατασκευή παιχνιδιών, η γνωστή μας EPYX πήρε το marketing του παιχνιδιού και το μετέφερε σε όλους σχεδόν τους επόμενους υπολογιστές.

Εικόνες απο τις διάφορες μετατροπές σε υπολογιστές μπορείτε να βρείτε εδώ : http://www.mobygames...gue/screenshots

 

Βίντεο απο την DOS Version του παιχνιδιού :

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NBNgfrxD3qE

To rogue είναι δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε νόμιμα εδώ

http://www.dosgames.sk/archiv/uploaded/49.

 

Συνολική βαθμολογία (0)

0 έως 5 αστέρια
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

retrovision player

Διαβάστε επίσης

Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 27 ολόκληρα χρόνια από την μέρα που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Μπολόνια ίσως ο καλύτερος οδηγός όλων των εποχών,ο Βραζιλιάνος Ayrton Senna.Ένα όνομα που οι παλαιότεροι στον χώρο και κυρίως οι βραζιλιάνοι ακόμη δεν το έχουν ξεχάσει.Ήταν ο άνθρωπος που τα Σαββατοκύριακα των Γκραν πρι έδινε απέραντη χαρά στην πατρίδα του στέλνοντας τους οπαδούς του στον ουρανό.
               Διαβάστε το θέμα

Συνεντεύξεις

Εικόνα: ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ.jpgΑγαπητοί retrovisioners,έχουμε την μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε ένα αρκετά παλιό συγκρότημα από την Θεσσαλονίκη,το οποίο πρόσφατα μας χάρισε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά.Έχουμε την μεγάλη χαρά να έχουμε κοντά μας το συγκρότημα Δυτικός Άνεμος.

Ευθυμογραφήματα

Συντάκτης:Βασίλης Κωνσταντίνου

Καταχώρηση εικόνας

 
Ήταν μία συνηθισμένη βροχερή Λονδρέζικη μέρα στα τέλη Δεκέμβρη.Ο γνωστός ανταποκριτής είχε πάρει εντολή να πάει σε ειδική αποστολή....
              Διαβάστε το άρθρο

Άλλα άρθρα

Σχεδόν όλοι οι Θεσσαλονικείς έχουν περάσει από το παλιό Λούνα παρκ.Στις μνήμες μας έρχονται μουσικές γέλια και φωνές,και όμορφα χρωματιστά λαμπάκια τα οποία ζωντανεύουν σαν όραμα μπροστά στα μάτια μας.Εμείς εδώ θυμόμαστε το παλιό αγαπημένο μας λούνα παρκ στην Νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Microstores of 80s

Κάνουμε μια μεγάλη βουτιά πίσω στον χρόνο στην δεκαετία του 80,και σας παρουσιάζουμε τα καταστήματα πληροφορικής που υπήρχαν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα.Το ταξίδι αυτό είναι κυρίως  νοσταλγικό για όλους εμάς που ζήσαμε τους υπολογιστές και την ιστορία τους από τα πρώτα κιόλας βήματά τους.

Συνεντεύξεις

Στο καλοκαιρινό PC Master του Ιουνίου του 2011,μαζί με το τετρασέλιδο αφιέρωμα με θέμα την ολοκλήρωση των 133 τευχών του Pixel σε ψηφιοποιημένη μορφή που ολοκληρώθηκε από εμάς στο retrovisions,είχαμε και την ευκαιρία να δώσουμε μια συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του PC Master Χρήστο Κουβόπουλο με θέμα το περιοδικό Pixel και η εποχή των home micros.

Ψηφιοποιήσεις

Game review

Σε ένα κόσμο εχθρικό δυο άνθρωποι παλεύουν για την επιβίωσή τους.Ο θάνατος είναι εύκολος ενώ η ζωή δεν έχει πλέον καμία αξία.Θυμόμαστε το the last of us ένα εξαιρετικό survival horror adventure game από την χρονιά του 2013 και το κάνουμε μια horror survival παρουσίαση όπως πραγματικά του αξίζει.

Ευθυμογραφήματα

Τα Χριστούγεννα του 1986 και ο ZX Spectrum

Είχε περάσει ήδη ένας χρόνος από τότε που είδα για πρώτη φορά τον ZX Spectrum στο σπίτι ενός φίλου μου μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά πως από τότε ήξερα ήδη τι θα ζητήσω για τα επόμενα Χριστούγεννα.

          Διαβάστε το άρθρο

Another World

Game review

Πρόκειται για την διαβολικότερη γυναίκα όλων των εποχών,την μεγαλύτερη μάγισσα όλων των μαγισσών.Από το γυαλί της TV ήρθε πριν από 25 χρόνια στους υπολογιστές και μάγεψε όλους τους χρήστες των adventure games της εποχής εκείνης.Elvira Mistress of the Dark σε ένα review σκέτη..αμαρτία!!
           Διαβάστε το review

Σύνδεση στο blog

Συνδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 64 guests και one member

retrosystem

Game review

Μια γυναίκα δυο ψυχές.Ένα μεγάλο μυστικό,και ένας επιστήμονας που θα προσπαθήσει να ανακαλύψει το φαινόμενο Jodie.Κάνουμε μια παρουσίαση σε ένα παιχνίδι σταθμός στην πορεία του PS3.Πρόκειται να ζήσουμε έντονα συναισθήματα όπως τα ζει εκείνο το μικρό κορίτσι που διαθέτει μέσα της μια τεράστια δύναμη.

Τελευταία σχόλια στο blog


Купить Тест-полоски с доставкой по Украине
Όσοι από εσάς είχατε κάποτε στην κατοχή σας ένα ΖΧ Spectrum plus σίγουρα θα θυμάστε και εκείνο το πο...

Τελευταίες Αγγελίες

Εκδηλώσεις

retrovisions.gr - Compupress 15  χρόνια  χωρίς  το  Pixel. Εκδήλωση.
Στα πλαίσια των 15 ετών χωρίς το Pixel, η Compupress μέσο του Pc Master ετοίμασε ένα μοναδικό αφιέρωμα για τους εραστές του τότε περιοδικού.Μέσα σε όλη αυτή την χαρά παρευρεθήκαμε και εμείς καλεσμένοι ως αντιπρόσωποι και συντελεστές της ολοκλήρωσης των τευχών του Pixel σε ψηφιακή μορφή στα γραφεία της εταιρίας σε μια εκδήλωση που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία.

Game review

 
Ένας χαμένος ιερέας και ο γιος του που ψάχνει να τον βρει σε ένα περίεργο χωριό.Εγκαταλελειμμένα σπίτια και μυστήριοι χωρικοί.Η ασφάλεια της ημέρας αλλά και οι εφιάλτες της νύχτας.Ένας εφιάλτης ξεκινάει,και δεν πρόκειται να βγείτε ζωντανός αν δεν τον αντιμετωπίσετε πρόσωπο με πρόσωπο.Κάνουμε ένα σκοτεινό review στο Personal Nightmare ένα παιχνίδι σταθμό στα horror adventure games από το μακρινό 1989.