Συντάκτης άρθρου:sinclair_jim

 

 

Στην Ελλάδα ήταν σχεδόν άγνωστα μοντέλα την δεκαετία του 80, όλοι πιστεύω τα «χαζέψαμε» σε κάποια βιτρίνα λίγο πριν αγοράσουμε τον Spectrum ή τον Amstrad, ή τον Commodore 64.

 Η αλήθεια είναι ότι στην Ευρώπη δεν γνώρισε επιτυχία, γιατί είχαμε τους Αγγλικούς κλώνους του, τους Dragon 32

 

TRS-80 Color Computer Ι

Το Tandy TRS-80 Color Computer είναι γνωστό και ως "CoCo" (από το Color Computer), τουλάχιστον από τους χρήστες του. Κατασκευάστηκε το 1980. Χρησιμοποιεί δικιά του έκδοση της BASIC, την "Tandy Color BASIC". Την γλώσσα αυτή, την είχε φτιάξει η Microsoft για την Tandy και έτσι υπήρχε συμβατότητα με τα προγράμματα Basic που ήταν φτιαγμένα για τα IBM PC, και αντίστροφα. Η διαφορές ήταν μόνο στις συντεταγμένες των εντολών γραφικών, αφού τα δύο μηχανήματα είχα διαφορετική ανάλυση οθόνης και διαφορετικό πλήθος χρωμάτων.

TRS-80 Color Computer ΙΙ

Το Color Computer 2 (coco2) αντικατέστησε το 1 το 1983. Ηταν όμοιο με το CoCo1 σαν τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά είχε καλύτερο πληκτρολόγιο. Υπάρχουν δύο μοντέλα Coco2, ένα με μόνο 8k ROM (Color Basic) με την ονομασία Standard Color Computer 2, και ένα με 16k ROM (Extended Color Basic) με την ονομασία Extended Color Computer 2. Αργότερα εμφανίστηκαν και μοντέλα με μεγαλύτερη RAM (16k, 32k ή 64k).

 

 

 

 
TRS-80 Color Computer ΙΙΙ

Το TANDY Color Computer 3 ήταν η πραγματική εξέλιξη του CoCo1. Είχε 128K RAM, αναλογική θύρα RGB video και ενισχυμένα γραφικά με ανάλυση 640x192, με 64 χρώματα. Η ενσωματωμένη του γλώσσα ονομάζεται Disk Extended Color Basic 2.1, που είναι η Microsoft BASIC με πρόσθετες εντολές από την Microware. Οι επιπλέον εντολές είναι για να διαχειρίζεται τα καλύτερα γραφικά. Το CoCo3 μπορούσε να επεκταθεί μέχρι τα 512 KB RAM με εξωτερική κάρτα. Μια κάρτα Multi-Pak, μπορούσε να συνδεθεί στο Expansion Slot το οποίο μπορούσε να χειριστεί floppy disk drives, hard drives, RS-232 και MIDI.

 

 

Ονομα: TRS 80 Color Computer I/II/III
Κατασκευαστής: Tandy Radio Shack
Έτος:
(CoCo1) 1980,
(CoCo2) 1983,
(CoCo3) 1986
Ενσωματωμένη γλώσσα:
(CoCo1) Tandy (Microsoft) BASIC,
(CoCo2) Standard Color ή Extended Color Basic,
(CoCo3) Disk Extended Color Basic
CPU / Ταχύτητα:
(CoCo1 & 2) Motorola 6809E / 0,89 Mhz
(CoCo3) Motorola 68B09E / 1.79 MHz
ROM:
(CoCo1) 8KB
(CoCo2) 8KB ή 16KB
(CoCo3) 32KB
RAM:
(CoCo1) 4KB (επέκταση έως 64ΚΒ)
(CoCo2) 16KB/32KB/64KB
(CoCo3) 128KB (επέκταση έως 2MB)
Text mode:
(CoCo1 & 2) max:16x32
(CoCo3) max: 80x25
GRAPHIC MODES:
(CoCo1 & 2) max:256x192 (αλλά με δύο χρώματα)
(CoCo3) max: 640x400 με 4 χρώματα, αλλά μόνο με 512KB RΑΜ
Χρώματα:
(CoCo1 & 2) 9
(CoCo3) 64
Ηχος: 1 voice (6-bit DAC)
I/O PORTS
(CoCo1) Tape, RGB, Joystick (2), Monitor, Cardridge, Serial RS232
(CoCo2) Expansion/Cartridge connector, (2) joystick connectors, cassette interface (1500 bauds), RS232 serial port, TV RF connector
(CoCo3) Tape, Composite Video, analog RGB connector για το Tandy CM-8 monitor, (2) joystick ports, cartridge slot, RS232

Συνολική βαθμολογία (0)

0 έως 5 αστέρια
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

retrovision player

Διαβάστε επίσης

Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 27 ολόκληρα χρόνια από την μέρα που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Μπολόνια ίσως ο καλύτερος οδηγός όλων των εποχών,ο Βραζιλιάνος Ayrton Senna.Ένα όνομα που οι παλαιότεροι στον χώρο και κυρίως οι βραζιλιάνοι ακόμη δεν το έχουν ξεχάσει.Ήταν ο άνθρωπος που τα Σαββατοκύριακα των Γκραν πρι έδινε απέραντη χαρά στην πατρίδα του στέλνοντας τους οπαδούς του στον ουρανό.
               Διαβάστε το θέμα

Συνεντεύξεις

Εικόνα: ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ.jpgΑγαπητοί retrovisioners,έχουμε την μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε ένα αρκετά παλιό συγκρότημα από την Θεσσαλονίκη,το οποίο πρόσφατα μας χάρισε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά.Έχουμε την μεγάλη χαρά να έχουμε κοντά μας το συγκρότημα Δυτικός Άνεμος.

Ευθυμογραφήματα

Συντάκτης:Βασίλης Κωνσταντίνου

Καταχώρηση εικόνας

 
Ήταν μία συνηθισμένη βροχερή Λονδρέζικη μέρα στα τέλη Δεκέμβρη.Ο γνωστός ανταποκριτής είχε πάρει εντολή να πάει σε ειδική αποστολή....
              Διαβάστε το άρθρο

Συνεντεύξεις

Αγαπητοί φίλοι..Έχουμε την μεγάλη τιμή να σας παρουσιάσουμε μια μεγάλη συνέντευξη από έναν άνθρωπο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για το τι πρόσφερε στον χώρο της πληροφορικής.Ο Νίκος Μανούσος ο CEO της Compupress είναι κοντά μας.

     Διαβάστε την συνέντευξη

Άλλα άρθρα

Σχεδόν όλοι οι Θεσσαλονικείς έχουν περάσει από το παλιό Λούνα παρκ.Στις μνήμες μας έρχονται μουσικές γέλια και φωνές,και όμορφα χρωματιστά λαμπάκια τα οποία ζωντανεύουν σαν όραμα μπροστά στα μάτια μας.Εμείς εδώ θυμόμαστε το παλιό αγαπημένο μας λούνα παρκ στην Νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Microstores of 80s

Κάνουμε μια μεγάλη βουτιά πίσω στον χρόνο στην δεκαετία του 80,και σας παρουσιάζουμε τα καταστήματα πληροφορικής που υπήρχαν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα.Το ταξίδι αυτό είναι κυρίως  νοσταλγικό για όλους εμάς που ζήσαμε τους υπολογιστές και την ιστορία τους από τα πρώτα κιόλας βήματά τους.

Συνεντεύξεις

Στο καλοκαιρινό PC Master του Ιουνίου του 2011,μαζί με το τετρασέλιδο αφιέρωμα με θέμα την ολοκλήρωση των 133 τευχών του Pixel σε ψηφιοποιημένη μορφή που ολοκληρώθηκε από εμάς στο retrovisions,είχαμε και την ευκαιρία να δώσουμε μια συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του PC Master Χρήστο Κουβόπουλο με θέμα το περιοδικό Pixel και η εποχή των home micros.

Ψηφιοποιήσεις

Game review

Σε ένα κόσμο εχθρικό δυο άνθρωποι παλεύουν για την επιβίωσή τους.Ο θάνατος είναι εύκολος ενώ η ζωή δεν έχει πλέον καμία αξία.Θυμόμαστε το the last of us ένα εξαιρετικό survival horror adventure game από την χρονιά του 2013 και το κάνουμε μια horror survival παρουσίαση όπως πραγματικά του αξίζει.

Ευθυμογραφήματα

Τα Χριστούγεννα του 1986 και ο ZX Spectrum

Είχε περάσει ήδη ένας χρόνος από τότε που είδα για πρώτη φορά τον ZX Spectrum στο σπίτι ενός φίλου μου μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά πως από τότε ήξερα ήδη τι θα ζητήσω για τα επόμενα Χριστούγεννα.

          Διαβάστε το άρθρο

Another World

Σύνδεση στο blog

Συνδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 37 guests και κανένα μέλος

retrosystem

Game review

Μια γυναίκα δυο ψυχές.Ένα μεγάλο μυστικό,και ένας επιστήμονας που θα προσπαθήσει να ανακαλύψει το φαινόμενο Jodie.Κάνουμε μια παρουσίαση σε ένα παιχνίδι σταθμός στην πορεία του PS3.Πρόκειται να ζήσουμε έντονα συναισθήματα όπως τα ζει εκείνο το μικρό κορίτσι που διαθέτει μέσα της μια τεράστια δύναμη.

Τελευταία σχόλια στο blog


Купить Тест-полоски с доставкой по Украине
Όσοι από εσάς είχατε κάποτε στην κατοχή σας ένα ΖΧ Spectrum plus σίγουρα θα θυμάστε και εκείνο το πο...

Τελευταίες Αγγελίες

Εκδηλώσεις

retrovisions.gr - Compupress 15  χρόνια  χωρίς  το  Pixel. Εκδήλωση.
Στα πλαίσια των 15 ετών χωρίς το Pixel, η Compupress μέσο του Pc Master ετοίμασε ένα μοναδικό αφιέρωμα για τους εραστές του τότε περιοδικού.Μέσα σε όλη αυτή την χαρά παρευρεθήκαμε και εμείς καλεσμένοι ως αντιπρόσωποι και συντελεστές της ολοκλήρωσης των τευχών του Pixel σε ψηφιακή μορφή στα γραφεία της εταιρίας σε μια εκδήλωση που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία.

Game review

 
Ένας χαμένος ιερέας και ο γιος του που ψάχνει να τον βρει σε ένα περίεργο χωριό.Εγκαταλελειμμένα σπίτια και μυστήριοι χωρικοί.Η ασφάλεια της ημέρας αλλά και οι εφιάλτες της νύχτας.Ένας εφιάλτης ξεκινάει,και δεν πρόκειται να βγείτε ζωντανός αν δεν τον αντιμετωπίσετε πρόσωπο με πρόσωπο.Κάνουμε ένα σκοτεινό review στο Personal Nightmare ένα παιχνίδι σταθμό στα horror adventure games από το μακρινό 1989.