Συντάκτης άρθρου:Iv8bit

Εικόνα: monthly_06_2011/post-2-130745700943.jpgΠρώτα απ’ όλα διαλέγουμε button από κατάστημα με ηλεκτρονικά εξαρτήματα, που προορίζονται για panel Video ή DVD.Χρειαζόμαστε 42 μεγάλα και 32 μικρά (κόστος γύρω στα 26 ευρώ, 40 λεπτά το ένα). Αυτό γιατί τα 16 επιπλέον πλήκτρα του Plus είναι συνδυασμός δύο πλήκτρων του «γομολάστιχα».Βγάζουμε φωτοαντίγραφο σε 100% κλίμακα του ελάσματος που έχει το πληκτρολόγιο από κάτω, για να το χρησιμοποιήσουμε σαν «οδηγό» για το σχέδιο μας.

 

 
Εικόνα: monthly_06_2011/post-2-130745695133.jpgΕγώ χρησιμοποίησα ένα κομμάτι λεπτό χαρτόνι σαν βάση (αντέχει περισσότερο την θερμοκρασία από το πλαστικό και «δουλεύεται» πιο εύκολα) και με καρφίτσα έκανα τα σημάδια από το φωτοαντίγραφο του ελάσματος, μετά, σημείωσα επάνω του την θέση των πλήκτρων. Ποια πλήκτρα είναι «διπλά» φαίνεται στο παρακάτω σχεδιάγραμμα συνδέσεων του πληκτρολογίου.Tα μεγάλα button που έχω στην φωτογραφία χρειάστηκαν τρόχισμα (με μικρό δίσκο “dremel”) για να έρθουν στις σωστές διαστάσεις και τα μικρά κολλήθηκαν μεταξύ τους (με ανάμεσα, κομμάτι από οδοντογλυφίδα) για να είναι κεντραρισμένα. (Στα μεγάλα έπρεπε να φύγουν οι γωνίες και να χαμηλώσουν σε ύψος για να μην σπαταλούν χώρο.) Στις συνδέσεις του πληκτρολογίου, το 1 είναι δεξιά (όπως βλέπουμε το πληκτρολόγιο ανάποδα) και οι υπόλοιπες με την σειρά. Δηλαδή όταν «τουμπάρουμε» το πληκτρολόγιο πρέπει να έχουμε τις συνδέσεις: 87654321 - 54321.


Εικόνα: monthly_06_2011/post-2-130745696208.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τα «διπλά» πλήκτρα είναι συνδυασμός:
«TRUE VIDEO» CAPS SHIFT + 3
«INV VIDEO» CAPS SHIFT + 4
«BREAK» CAPS SHIFT + (space)
«DELETE» CAPS SHIFT + 0
«GRAPH» CAPS SHIFT + 9
«EXTEND MODE» CAPS SHIFT + SYMBOL SHIFT
«EDIT» CAPS SHIFT + 1
«CAPS LOCK» CAPS SHIFT + 2
«ΔΕΞΙΑ» CAPS SHIFT + 8
«ΑΡΙΣΤΕΡΑ» CAPS SHIFT + 5
«ΠΑΝΩ» CAPS SHIFT + 7
«ΚΑΤΩ» CAPS SHIFT + 6
« , » SYMBOL SHIFT + N
« . » SYMBOL SHIFT + M
« ; » SYMBOL SHIFT + O
« “ » SYMBOL SHIFT + P

Θα βοηθούσε πολύ η παρουσία ενός πολύμετρου για έλεγχο των συνδέσεων (όπως έκανα εγώ) και ένα κολλητήρι, καλό (όχι σαν το δικό μου των 8 ευρώ, γιατί κάηκε στα 3 λεπτά...). Μετά τις συνδέσει δείχνει κάπως έτσι:Για τις συνδέσεις στην πλακέτα του ZX μπορείτε να φτιάξετε επαφές από λεπτό κομμάτι πλαστικό, ή κομμάτι από την παλαιά μεμβράνη του ZX (όπως εγώ).
Το αποτέλεσμα είναι αυτό:
Εικόνα: monthly_06_2011/post-2-130745698799.jpgΔεν φαίνεται στην φωτογραφία, έχει τρύπες από καρφίτσα απ’ όπου περάσανε τα καλώδια στις μεμβράνες για να σταθεροποιηθούν. Χωρίς πολύμετρο δεν μπορείτε εύκολα να κάνετε έλεγχο των συνδέσεων, βλέπετε πως γίνεται τελικά όταν κάνετε όλες τις συνδέσεις. Φυσικά μετά από αυτά, το ύψος έχει αυξηθεί αρκετά. Το πλαστικό που έχει ο ZX είναι «χοντρό» και δεν «κλείνει» σωστά, άρα, από ένα λεπτό κομμάτι λαμαρίνας (εγώ έκοψα ένα παλαιό κουτί από PC) φτιάχνουμε την πίσω βάση του πληκτρολογίου (και επειδή είναι μεταλλική κόβουμε και δεύτερο κομμάτι χαρτόνι για την μόνωση των επαφών μας από το μέταλλο).Στις τρύπες καθαρίζουμε με σβουράκι «dremel» ή γυαλόχαρτο, για να μην μείνει κάποιο κομματάκι μεταλλικό που μπορεί αργότερα να κάνει βραχυκύκλωμα («γρέζι», όπως λένε οι ειδικοί).Το κομμάτι που λείπει αριστερά είναι η θέση του button RESET (ναι, μέχρι εκεί φτάνει... τις επαφές του RESET τις καλύπτουμε με μονωτική ταινία).Οι βίδες που έχει ο ZX μπορεί να είναι κοντές (τότε έχετε κάνει σπατάλη χώρου, εγώ τις έβαλα προληπτικά, οι δικές του πρέπει να ταιριάζουν ακόμα), τότε αγοράζουμε (πολύ φθηνά) βίδες με ίδιο «σπείρωμα» και πάχος αλλά πιο μακριές. Την επάνω δεξιά βίδα (όπως βλέπουμε το πληκτρολόγιο από κάτω), την καταργούμε, γιατί «πατάει» στην εσοχή από το «πόδι» του, όταν κλείσει ο ΖΧ..
 
 
 
 
 
 

Εικόνα: monthly_06_2011/post-2-1307457001.jpg
Εικόνα: monthly_06_2011/post-2-130745700943.jpgΤοποθετούμε το έλασμα στην θέση του κάτω από τα πλήκτρα. Τοποθετούμε την κατασκευή μας, το δεύτερο κομμάτι χαρτόνι και το μεταλλικό «καπάκι». Βιδώνουμε τις βίδες μέχρι εκεί που κλείνει σωστά το μηχάνημα, για να έχει (όσο γίνεται) την αρχική «ελαστική» αίσθηση το πληκτρολόγιο. Προσπαθούμε στην κατασκευή να έχουμε λεπτά καλώδια ώστε να αφήσουμε αρκετό χώρο για την πλακέτα μας χωρίς να «σφίξουν» πολύ τα πλήκτρα.Τα μόνα προβλήματα που εντόπισα (μετά από πολύωρη δοκιμή) είναι ότι, αν κάποιο «διπλό» πλήκτρο πατηθεί αργά και «χαλαρά», ίσως να μην δουλέψει σωστά! Με το σύνηθες νευρικό και σχετικά γρήγορο πάτημα που κάνουμε, δεν έχει κανένα πρόβλημα (Αυτό γιατί αν δεν κεντράρετε καλά τα πλήκτρα, ίσως να έχουν κάποια προβληματάκια, εγώ μάλλον ήμουν και τυχερός!) και ότι τα πλήκτρα έχουν λίγο πιο «σφιχτή» αίσθηση (κάνουν «κλικ»).Το αποτέλεσμα όμως, είναι ένας υπέροχος Plus, με πλήρως επισκευάσιμο πληκτρολόγιο, για ατελείωτες ώρες προγραμματισμού και φυσικά, ατελείωτου gaming χωρίς άγχος για το πληκτρολόγιο...

Υ.Γ.(1) Για τον «γομολάστιχα» χρειάζονται μόνο τα μικρά button (και δεν έχει τα «διπλά» πλήκτρα). Οι συνδέσεις στην πλακέτα όπως και το σχεδιάγραμμα, είναι τα ίδια. Επειδή δεν το έχω δοκιμάσει, δεν ξέρω τι γίνεται από τον χώρο που διαθέτει.
Υ.Γ.(2) Φυσικά, για ιστορικούς λόγους έχω και δεύτερο Plus με καινούργια μεμβράνη, τι Sinclair_jim θα ήμουν?

Συνολική βαθμολογία (0)

0 έως 5 αστέρια
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

retrovision player

Συνεντεύξεις

Εικόνα: ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ.jpgΑγαπητοί retrovisioners,έχουμε την μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε ένα αρκετά παλιό συγκρότημα από την Θεσσαλονίκη,το οποίο πρόσφατα μας χάρισε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά.Έχουμε την μεγάλη χαρά να έχουμε κοντά μας το συγκρότημα Δυτικός Άνεμος.

Άλλα άρθρα

Σχεδόν όλοι οι Θεσσαλονικείς έχουν περάσει από το παλιό Λούνα παρκ.Στις μνήμες μας έρχονται μουσικές γέλια και φωνές,και όμορφα χρωματιστά λαμπάκια τα οποία ζωντανεύουν σαν όραμα μπροστά στα μάτια μας.Εμείς εδώ θυμόμαστε το παλιό αγαπημένο μας λούνα παρκ στην Νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Microstores of 80s

Κάνουμε μια μεγάλη βουτιά πίσω στον χρόνο στην δεκαετία του 80,και σας παρουσιάζουμε τα καταστήματα πληροφορικής που υπήρχαν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα.Το ταξίδι αυτό είναι κυρίως  νοσταλγικό για όλους εμάς που ζήσαμε τους υπολογιστές και την ιστορία τους από τα πρώτα κιόλας βήματά τους.

Συνεντεύξεις

Στο καλοκαιρινό PC Master του Ιουνίου του 2011,μαζί με το τετρασέλιδο αφιέρωμα με θέμα την ολοκλήρωση των 133 τευχών του Pixel σε ψηφιοποιημένη μορφή που ολοκληρώθηκε από εμάς στο retrovisions,είχαμε και την ευκαιρία να δώσουμε μια συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του PC Master Χρήστο Κουβόπουλο με θέμα το περιοδικό Pixel και η εποχή των home micros.

Ψηφιοποιήσεις

Game review

Σε ένα κόσμο εχθρικό δυο άνθρωποι παλεύουν για την επιβίωσή τους.Ο θάνατος είναι εύκολος ενώ η ζωή δεν έχει πλέον καμία αξία.Θυμόμαστε το the last of us ένα εξαιρετικό survival horror adventure game από την χρονιά του 2013 και το κάνουμε μια horror survival παρουσίαση όπως πραγματικά του αξίζει.

Another World

Σύνδεση στο blog

Συνδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 103 guests και κανένα μέλος

retrosystem

Game review

Μια γυναίκα δυο ψυχές.Ένα μεγάλο μυστικό,και ένας επιστήμονας που θα προσπαθήσει να ανακαλύψει το φαινόμενο Jodie.Κάνουμε μια παρουσίαση σε ένα παιχνίδι σταθμός στην πορεία του PS3.Πρόκειται να ζήσουμε έντονα συναισθήματα όπως τα ζει εκείνο το μικρό κορίτσι που διαθέτει μέσα της μια τεράστια δύναμη.

Τελευταία σχόλια στο blog


Купить Тест-полоски с доставкой по Украине
Καλά αυτο με τον zoro μας σημάδεψε όλους.Μεγάλη μορφή που έφυγε πολύ άδικα και γρήγορα..Θυμάμαι που ...
Όσοι από εσάς είχατε κάποτε στην κατοχή σας ένα ΖΧ Spectrum plus σίγουρα θα θυμάστε και εκείνο το πο...

Τελευταίες Αγγελίες

Game review

 
Ένας χαμένος ιερέας και ο γιος του που ψάχνει να τον βρει σε ένα περίεργο χωριό.Εγκαταλελειμμένα σπίτια και μυστήριοι χωρικοί.Η ασφάλεια της ημέρας αλλά και οι εφιάλτες της νύχτας.Ένας εφιάλτης ξεκινάει,και δεν πρόκειται να βγείτε ζωντανός αν δεν τον αντιμετωπίσετε πρόσωπο με πρόσωπο.Κάνουμε ένα σκοτεινό review στο Personal Nightmare ένα παιχνίδι σταθμό στα horror adventure games από το μακρινό 1989.