Συντάκτης άρθρου:Iv8bit

Καταχώρηση εικόναςΕίχα ακούσει για μια μικρή μετατροπή σε RamPack, που μπορούσε να γίνει αλλαγή στην ανάλυση της οθόνης, από 64x44 σε 256x192 και επιπλέον την ύπαρξη ενός τρίτου χρώματος, του περίπου γκρι. Στο ΝΕΤ όμως οι πληροφορίες για το τεχνικό κομμάτι έδιναν την αίσθηση του ότι: «Είναι πολύ γνωστό και γι’ αυτό δεν το αναφέρουμε...». Περισσότερο ασχολούνται να τρέξουν κάτι τέτοιο σε emulator παρά σε αυθεντικό μηχάνημα! Βρήκα μόνο δύο σχεδιαγράμματα που δείχνουν διαφορετικές συνδέσεις... Το γιατί επέλεξα αυτή είναι μια άλλη ιστορία και δεν θέλω να μακρηγορώ!

 

Εισαγωγή
Το σχέδιο έχει ρίζες από το 1983, όπου κάποιοι παρατήρησαν τις διαφορές στα κυκλώματα μεταξύ του ZX Spectrum και ΖΧ81 εφοδιασμένο με επιπλέον μνήμη. Οι διαφορές είναι ελάχιστες και φαίνονται στο παρακάτω σχεδιάγραμμα, οι περισσότερες διαφορές είναι στην ROM, όπου εκεί αναλαμβάνει δουλειά το λογισμικό... Μάλιστα κυκλοφόρησαν και στην αγορά μνήμες HiRes από την Memopak μ’ αυτές τις μικροαλλαγές εφοδιασμένες με επιπλέον ROM.


Σχεδιάγραμμα
Πηγή σχεδιαγράμματος: http://www.user.dccn...files/BMP2P.htm

Καταχώρηση εικόναςΤα εξαρτήματα που θα χρειαστούμε είναι τρία, δύο δίοδοι Γερμανίου 1Ν34Α και μια αντίσταση 4.7KΩ (έχω βάλει και 10 ΚΩ και λειτουργεί άψογα). Η αντίσταση υπάρχει στο εμπόριο, το πρόβλημα είναι στην εύρεση διόδων γερμανίου όπου έχουν καταργηθεί... Δεν δουλεύει με διόδους Πυριτίου, ή τουλάχιστον έτσι αναφέρουν οι τεχνικοί. Εγώ κατάφερα να βρω όμοια δίοδο γερμανίου με μόνο διαφορά στην αντοχή σε volt και amber, είναι η ΑΑ119 (το πώς κατέληξα σε αυτή είναι μια άλλη μεγάλη και πονεμένη ιστορία, πάντως δουλεύει...).

 


Προσοχή χρειάζεται στην σύνδεση 23Α, υπάρχουν δύο τύποι με επιπλέον μνήμη,
Α) σε μερικές πλακέτες μνήμης δεν καταλήγει πουθενά οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα

Β) σε μερικές συνδέεται με ένα ολοκληρωμένο, τότε απλά κόβουμε την σύνδεση που προϋπάρχει, και αν δεν δουλεύει σωστά τότε συνδέουμε την τάση 5 Volt που φαίνεται στο σχεδιάγραμμα, όχι απ' ευθείας, αλλά παρεμβάλλοντας μια αντίσταση 10ΚΩ. Αν πάλι δεν λειτουργεί, συνδέουμε απ' ευθείας τα 5Volt, όχι νωρίτερα. Σ’ αυτά τα βήματα κατέληξα μετά από αρκετή μελέτη... Πάντως αν είναι να γίνει «πυροτέχνημα» κάτι, είναι η μνήμη και όχι ο ΖΧ81, έτσι τουλάχιστον πιστεύουν οι τεχνικοί που ρώτησα! Οτιδήποτε βέβαια κάνετε είναι με δική σας ευθύνη! Δεν είμαι ηλεκτρονικός άρα οι γνώσεις μου είναι καθαρά από δική μου ενασχόληση!
Δοκιμή Η ώρα της δοκιμής έφτασε, για τον σκοπό αυτό αγόρασα πολύ φθηνά μια μνήμη Special RamPack 16Κ της Audio Computers, είναι ο πιο κοντινός κλώνος της Sinclair 16Κ RamPack.
Καταχώρηση εικόνας

Στο κίτρινο (2) φαίνεται το σημείο που κατέληγε το 16Α
και το σημείο (1) είναι η διακοπή που έκανα στο κύκλωμα μ’ ένα πολύ μικρό τρυπανάκι.
Το 23Α σ΄ αυτή την μνήμη, δεν συνδέεται πουθενά.
Καταχώρηση εικόναςΕδώ φαίνεται ο χώρος δοκιμών με όλα τα απαραίτητα! Επειδή οι φωτογραφίες είναι από κινητό δεν εμφανίζεται καλά η εικόνα από καθοδικό σωλήνα, γι’ αυτό έχω επεξεργαστεί τις δύο κάτω εικόνες, για να δείτε και κάτι... Το λογισμικό με τον κώδικα HRG μπορείτε να τον βρείτε εδώ: http://www.swatosch.de/zx81/Προσοχή, στο manual που έχει μόνο στα Γερμανικά προς το παρόν, έχει λάθη στις αριθμήσεις στο κύκλωμα που παρουσιάζει!Αυτό θα είναι το θέμα του δεύτερου μέρους, η χρήση δηλαδή του λογισμικού από έναν απλό χρήστη...

Συνολική βαθμολογία (0)

0 έως 5 αστέρια
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

retrovision player

Διαβάστε επίσης

Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 27 ολόκληρα χρόνια από την μέρα που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Μπολόνια ίσως ο καλύτερος οδηγός όλων των εποχών,ο Βραζιλιάνος Ayrton Senna.Ένα όνομα που οι παλαιότεροι στον χώρο και κυρίως οι βραζιλιάνοι ακόμη δεν το έχουν ξεχάσει.Ήταν ο άνθρωπος που τα Σαββατοκύριακα των Γκραν πρι έδινε απέραντη χαρά στην πατρίδα του στέλνοντας τους οπαδούς του στον ουρανό.
               Διαβάστε το θέμα

Συνεντεύξεις

Εικόνα: ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ.jpgΑγαπητοί retrovisioners,έχουμε την μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε ένα αρκετά παλιό συγκρότημα από την Θεσσαλονίκη,το οποίο πρόσφατα μας χάρισε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά.Έχουμε την μεγάλη χαρά να έχουμε κοντά μας το συγκρότημα Δυτικός Άνεμος.

Άλλα άρθρα

Σχεδόν όλοι οι Θεσσαλονικείς έχουν περάσει από το παλιό Λούνα παρκ.Στις μνήμες μας έρχονται μουσικές γέλια και φωνές,και όμορφα χρωματιστά λαμπάκια τα οποία ζωντανεύουν σαν όραμα μπροστά στα μάτια μας.Εμείς εδώ θυμόμαστε το παλιό αγαπημένο μας λούνα παρκ στην Νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Microstores of 80s

Κάνουμε μια μεγάλη βουτιά πίσω στον χρόνο στην δεκαετία του 80,και σας παρουσιάζουμε τα καταστήματα πληροφορικής που υπήρχαν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα.Το ταξίδι αυτό είναι κυρίως  νοσταλγικό για όλους εμάς που ζήσαμε τους υπολογιστές και την ιστορία τους από τα πρώτα κιόλας βήματά τους.

Συνεντεύξεις

Στο καλοκαιρινό PC Master του Ιουνίου του 2011,μαζί με το τετρασέλιδο αφιέρωμα με θέμα την ολοκλήρωση των 133 τευχών του Pixel σε ψηφιοποιημένη μορφή που ολοκληρώθηκε από εμάς στο retrovisions,είχαμε και την ευκαιρία να δώσουμε μια συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του PC Master Χρήστο Κουβόπουλο με θέμα το περιοδικό Pixel και η εποχή των home micros.

Ψηφιοποιήσεις

Game review

Σε ένα κόσμο εχθρικό δυο άνθρωποι παλεύουν για την επιβίωσή τους.Ο θάνατος είναι εύκολος ενώ η ζωή δεν έχει πλέον καμία αξία.Θυμόμαστε το the last of us ένα εξαιρετικό survival horror adventure game από την χρονιά του 2013 και το κάνουμε μια horror survival παρουσίαση όπως πραγματικά του αξίζει.

Another World

Σύνδεση στο blog

Συνδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 41 guests και κανένα μέλος

retrosystem

Game review

Μια γυναίκα δυο ψυχές.Ένα μεγάλο μυστικό,και ένας επιστήμονας που θα προσπαθήσει να ανακαλύψει το φαινόμενο Jodie.Κάνουμε μια παρουσίαση σε ένα παιχνίδι σταθμός στην πορεία του PS3.Πρόκειται να ζήσουμε έντονα συναισθήματα όπως τα ζει εκείνο το μικρό κορίτσι που διαθέτει μέσα της μια τεράστια δύναμη.

Τελευταία σχόλια στο blog


Купить Тест-полоски с доставкой по Украине
Όσοι από εσάς είχατε κάποτε στην κατοχή σας ένα ΖΧ Spectrum plus σίγουρα θα θυμάστε και εκείνο το πο...

Τελευταίες Αγγελίες

Game review

 
Ένας χαμένος ιερέας και ο γιος του που ψάχνει να τον βρει σε ένα περίεργο χωριό.Εγκαταλελειμμένα σπίτια και μυστήριοι χωρικοί.Η ασφάλεια της ημέρας αλλά και οι εφιάλτες της νύχτας.Ένας εφιάλτης ξεκινάει,και δεν πρόκειται να βγείτε ζωντανός αν δεν τον αντιμετωπίσετε πρόσωπο με πρόσωπο.Κάνουμε ένα σκοτεινό review στο Personal Nightmare ένα παιχνίδι σταθμό στα horror adventure games από το μακρινό 1989.