Συντάκτης άρθρου:Iv8bit

Εικόνα: monthly_05_2011/post-2-130506824835.jpgΕισαγωγή Στο 1ο μέρος είδαμε πως μετατρέπουμε μια μνήμη σε μνήμη που μπορεί να διαχειρίζεται γραφικά. Στην πραγματικότητα με αυτή την μετατροπή δημιουργούνται 2 mode στον ΖΧ81, ένα TEXT και ένα Graphic’s. Μέχρι πρόσφατα, η χρήση γινόταν μόνο με κώδικα μηχανής. Το πρόγραμμα-οδηγός HRG-MS το έχει φτιάξει ο Matthias Swatosch, και το έχει δημοσιευμένο στην σελίδα: http://www.swatosch.de/zx81/ και είναι ένα πολύ εύχρηστο interface μέσα από την BASIC.


Χρήση Αφού φορτώσουμε το κατάλληλο πρόγραμμα HRG (ανάλογα τι μνήμη διαθέτουμε), μας προτρέπει να πατήσουμε το γράμμα «Υ» για να καλέσει την εντολή NEW. Αυτό δεν σβήνει το περιεχόμενο που έχει καταχωρηθεί.

Στην νέα οθόνη που έρχεται, τα πάντα είναι όπως τα ξέρουμε, εκτός και αν ενεργοποιήσουμε τον χώρο των γραφικών. Κάθε εντολή καλείτε με:
PRINT USR 32736, όνομα_εντολής, παράμετροι

Π.Χ. για να ενεργοποιήσουμε την οθόνη γραφικών γράφουμε:
PRINT USR 32736, ON

Υπάρχουν αρκετές εντολές διαθέσιμες σε τριάδες. Η πρώτη ομάδα ενεργοποιεί, η δεύτερη (με U) απενεργοποιεί και η τρίτη (με X) είναι τα inverse, (δηλαδή το αντίστροφο απ’ ότι είναι εκείνη την στιγμή):[/justify]

ON (ενεργοποιεί τα γραφικά)
PIX
,x,y (pixel)
LINE
,x,y,x,y (γραμμή)
LINETO
,x,y (γραμμή από εκεί που είναι έως…)
BOX
,x,y,x,y (τετράγωνο)
CIRCLE
,x,y,r (κύκλος)
POLY
,x,y,x,y,x,y... (πολύγωνο)
TEXT
(αντιγράφει το κείμενο που υπάρχει στην μνήμη γραφικών)
OVERTEXT
BANK
(αν η μνήμη είναι 64Κ υπάρχουν πολλές οθόνες γραφικών διαθέσιμες, από 3 έως 7)

OFF
UNPIX
,x,y
UNLINE
,x,y,x,y
UNLINETO
,x,y
UNBOX
,x,y,x,y
UNCIRCLE
,x,y,r
UNPOLY
,x,y,x,y,x,y...
UNTEXT
INVERT

CLR
(καθαρίζει την οθόνη)
XPIX
,x,y
XLINE
,x,y,x,y
XLINETO
,x,y
XBOX
,x,y,x,y
XCIRCLE
,x,y,r
XPOLY
,x,y,x,y,x,y...
XTEXT
HCOPY
(εκτυπώνει την οθόνη γραφικών σε εκτυπωτή)


Με την εντολή BANK μπορούμε να έχουμε διαδοχικές εικόνες, με 64K ram, μπορούμε να δούμε κινούμενες εικόνες όπως το 64K-demo που υπάρχει στην παραπάνω σελίδα:

Εικόνα: monthly_05_2011/post-2-13050682465.gifΒελτιώσεις
Αυτή την στιγμή τo HRG-MS είναι στην έκδοση 2.7, και υπάρχει πλέον το Manual στα Αγγλικά. Εχουν προστεθεί και UDG’s για να μπορέσουμε να έχουμε και Ελληνικούς χαρακτήρες…
Ναι, καλά διαβάσατε, Ελληνικά γράμματα στον ΖΧ81...

Ενα δείγμα είναι στην παρακάτω εικόνα (Είναι η εισαγωγική εικόνα, οι χαρακτήρες πριν και μετά την εφαρμογή εισόδου πεζών γραμμάτων):

 

 

Εικόνα: monthly_05_2011/post-2-130506824835.jpg

 

Συνολική βαθμολογία (0)

0 έως 5 αστέρια
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

retrovision player

Διαβάστε επίσης

Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 27 ολόκληρα χρόνια από την μέρα που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Μπολόνια ίσως ο καλύτερος οδηγός όλων των εποχών,ο Βραζιλιάνος Ayrton Senna.Ένα όνομα που οι παλαιότεροι στον χώρο και κυρίως οι βραζιλιάνοι ακόμη δεν το έχουν ξεχάσει.Ήταν ο άνθρωπος που τα Σαββατοκύριακα των Γκραν πρι έδινε απέραντη χαρά στην πατρίδα του στέλνοντας τους οπαδούς του στον ουρανό.
               Διαβάστε το θέμα

Συνεντεύξεις

Εικόνα: ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ.jpgΑγαπητοί retrovisioners,έχουμε την μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε ένα αρκετά παλιό συγκρότημα από την Θεσσαλονίκη,το οποίο πρόσφατα μας χάρισε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά.Έχουμε την μεγάλη χαρά να έχουμε κοντά μας το συγκρότημα Δυτικός Άνεμος.

Άλλα άρθρα

Σχεδόν όλοι οι Θεσσαλονικείς έχουν περάσει από το παλιό Λούνα παρκ.Στις μνήμες μας έρχονται μουσικές γέλια και φωνές,και όμορφα χρωματιστά λαμπάκια τα οποία ζωντανεύουν σαν όραμα μπροστά στα μάτια μας.Εμείς εδώ θυμόμαστε το παλιό αγαπημένο μας λούνα παρκ στην Νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Microstores of 80s

Κάνουμε μια μεγάλη βουτιά πίσω στον χρόνο στην δεκαετία του 80,και σας παρουσιάζουμε τα καταστήματα πληροφορικής που υπήρχαν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα.Το ταξίδι αυτό είναι κυρίως  νοσταλγικό για όλους εμάς που ζήσαμε τους υπολογιστές και την ιστορία τους από τα πρώτα κιόλας βήματά τους.

Συνεντεύξεις

Στο καλοκαιρινό PC Master του Ιουνίου του 2011,μαζί με το τετρασέλιδο αφιέρωμα με θέμα την ολοκλήρωση των 133 τευχών του Pixel σε ψηφιοποιημένη μορφή που ολοκληρώθηκε από εμάς στο retrovisions,είχαμε και την ευκαιρία να δώσουμε μια συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του PC Master Χρήστο Κουβόπουλο με θέμα το περιοδικό Pixel και η εποχή των home micros.

Ψηφιοποιήσεις

Game review

Σε ένα κόσμο εχθρικό δυο άνθρωποι παλεύουν για την επιβίωσή τους.Ο θάνατος είναι εύκολος ενώ η ζωή δεν έχει πλέον καμία αξία.Θυμόμαστε το the last of us ένα εξαιρετικό survival horror adventure game από την χρονιά του 2013 και το κάνουμε μια horror survival παρουσίαση όπως πραγματικά του αξίζει.

Another World

Σύνδεση στο blog

Συνδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 63 guests και κανένα μέλος

retrosystem

Game review

Μια γυναίκα δυο ψυχές.Ένα μεγάλο μυστικό,και ένας επιστήμονας που θα προσπαθήσει να ανακαλύψει το φαινόμενο Jodie.Κάνουμε μια παρουσίαση σε ένα παιχνίδι σταθμός στην πορεία του PS3.Πρόκειται να ζήσουμε έντονα συναισθήματα όπως τα ζει εκείνο το μικρό κορίτσι που διαθέτει μέσα της μια τεράστια δύναμη.

Τελευταία σχόλια στο blog


Купить Тест-полоски с доставкой по Украине
Όσοι από εσάς είχατε κάποτε στην κατοχή σας ένα ΖΧ Spectrum plus σίγουρα θα θυμάστε και εκείνο το πο...

Τελευταίες Αγγελίες

Game review

 
Ένας χαμένος ιερέας και ο γιος του που ψάχνει να τον βρει σε ένα περίεργο χωριό.Εγκαταλελειμμένα σπίτια και μυστήριοι χωρικοί.Η ασφάλεια της ημέρας αλλά και οι εφιάλτες της νύχτας.Ένας εφιάλτης ξεκινάει,και δεν πρόκειται να βγείτε ζωντανός αν δεν τον αντιμετωπίσετε πρόσωπο με πρόσωπο.Κάνουμε ένα σκοτεινό review στο Personal Nightmare ένα παιχνίδι σταθμό στα horror adventure games από το μακρινό 1989.