Συντάκτης άρθρου:akmakas

Προσπάθησα να κατανοήσω ένα μεγάλο όνομα και να το χωρέσω σε αυτή την παρουσίαση.Πόσο χαζός θα ήμουν όμως αν νόμιζα πως θα ήταν όλα τόσο απλά και εύκολα..Για εμένα και τους καλούς συλλέκτες που συλλέγουν συλλεκτικούς υπολογιστές το όνομα και μόνο από τον τίτλο του θέματος μας προκαλεί δέος και την ανάγκη να ανακαλύψουμε μέσα από το παρελθόν το μέλλον.

Περισσότερα Σχόλια (16) Εμφανίσεις: 52

Συντάκτης άρθρου:sinclair_jim

Ο MK-14 (1978) ήταν ο πρώτος υπολογιστής που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Sinclair (το 1978 λεγόταν Science of Cambridge γιατί το όνομα Sinclair το χρησιμοποιούσε άλλη εταιρεία).O MK-14 ήταν μια εκπαιδευτική πλακέτα με τιμή £39.95, επεξεργαστή SC/MP 8-bit,RAM 256 bytes, ROM 512 bytes, πληκτρολόγιο τύπου calculator, οθόνη ψηφίων και μερικές I/O ports.Στην πραγματικότητα, ο Clive Sinclair δεν ήταν και τόσο ενθουσιώδης με την ιδέα του προσωπικού υπολογιστή. Το MK-14 πρόγραμμα, το διαχειρίστηκε ο Chris Curry και κατασκευάστηκε από την National Semiconductor. Δεδομένου ότιτο σύστημα ήταν πέντε φορές φτηνότερο από τον πιο κοντινό ανταγωνιστή του (το Compukit UK-101) περίπου 20.000 MK-14 πουλήθηκαν στην Αγγλία.Το πληκτρολόγιο ήταν αναξιόπιστο (από τότε?) και χρειαζόταν αγορά χωριστού πληκτρολόγιου. Στην αρχή δεν υπήρχε καμία αποθήκευση έτσι κάθε πρόγραμμα έπρεπε να δακτυλογραφηθεί σε κώδικα μηχανής κάθε φορά.

Περισσότερα Σχόλια (2) Εμφανίσεις: 44

Συντάκτης άρθρου:sinclair_jim

Εικόνα: 2.jpgΟ Apple III σχεδιάστηκε για να είναι μια μηχανή γραφείου. Ήταν εν μέρει συμβατό με το Apple II (είχε κάποιες αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα).Χρησιμοποιούσε ένα ισχυρό σύστημα διαχείρισης μνήμης και λειτουργούσε κάτω από SOS (Sophisticated Operating System) λειτουργικό σύστημα με πολύ καλές επιδόσεις στην διαχείριση συσκευών. Αυτό το λειτουργικό ήταν ο πρόγονος του ProDOS ( "professional" λειτουργικό της Apple) και μερικά μέρη αυτού του συστήματος χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στο Lisa και Macintosh λειτουργικό.Παρά τα μοναδικά χαρακτηριστικά γνωρίσματά του, το Apple ΙΙΙ είχε πολλά τεχνικά προβλήματα.

Περισσότερα Σχόλια (0) Εμφανίσεις: 70

Συντάκτης άρθρου:sinclair_jim

Υπήρξαν πολυάριθμα Apple II συμβατοί υπολογιστές. Κατασκευάστηκαν κυρίως στην Άπω Ανατολή, στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και Νότια Αμερική.Μερικοί από αυτούς είχαν εξωτικά ονόματα όπως Lemon, Orange, Peach ή Pineapple, και άλλα ανώνυμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η μητρική και το κουτί ήταν όμοιο με το original Apple II. Εντούτοις, οι κατασκευαστές προσπάθησαν συχνά να προσφέρουν ένα πρόσθετο τεχνικό χαρακτηριστικό για να διαφέρουν από τον ανταγωνισμό, ένα καλύτερο sound generator, ένα ενσωματωμένο floppy drive controller ή ένα δεύτερο επεξεργαστή Z80

Περισσότερα Σχόλια (0) Εμφανίσεις: 65

Συντάκτης άρθρου:sinclair_jim

Εικόνα: 1.jpgΟ Αpple IIC ήταν ο διάδοχος του Apple Ι στο οποίο ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος βασισμένο. Ήταν η πρώτη εμπορική επιτυχία της Apple Computer Company.Επειδή Ο Steve Wozniak ήθελε το δικό του παιχνίδι Breakout μαζί με το νέο Apple II, αποφάσισε να προσθέσει χρώματα και ήχο.Το Apple II είχε 4 KB RAM, αλλά ήταν δυνατό να προστεθούν άλλα 4 KB ή 16 KB RAM chips. Σε πλήρη επέκταση έφτανε τα 48K. Αυτό ήταν ένα από τα ισχυρά σημεία του.Το ROM περιείχε ένα 6502 disassembler, 'Sweet 16' ένα 16-bit CPU emulator και Basic γραμμένη από τον Wozniak σε γλώσσα μηχανής, που δεν χρειαζόταν να φορτωθεί στην μνήμη από κασέτα ή δίσκο, ήταν επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα πέρα από τους ανταγωνιστές.Μερικούς μήνες μετά το Apple II παρουσιάστηκε στην έκθεση First West Coast Computer Fair (τον Απρίλιο του 1977), Η Apple είχε περίπου 300 παραγγελίες. Πάνω από 100 από το σύνολο των Apple I που είχαν πουληθεί.

 

Περισσότερα Σχόλια (0) Εμφανίσεις: 35

Συντάκτης άρθρου:sinclair_jim

Στην Ελλάδα ήταν σχεδόν άγνωστα μοντέλα την δεκαετία του 80, όλοι πιστεύω τα «χαζέψαμε» σε κάποια βιτρίνα λίγο πριν αγοράσουμε τον Spectrum ή τον Amstrad, ή τον Commodore 64… Η αλήθεια είναι ότι στην Ευρώπη δεν γνώρισε επιτυχία, γιατί είχαμε τους Αγγλικούς κλώνους του, τους Dragon 32

TRS-80 Color Computer Ι

Το Tandy TRS-80 Color Computer είναι γνωστό και ως "CoCo" (από το Color Computer), τουλάχιστον από τους χρήστες του. Κατασκευάστηκε το 1980. Χρησιμοποιεί δικιά του έκδοση της BASIC, την "Tandy Color BASIC". Την γλώσσα αυτή, την είχε φτιάξει η Microsoft για την Tandy και έτσι υπήρχε συμβατότητα με τα προγράμματα Basic που ήταν φτιαγμένα για τα IBM PC, και αντίστροφα. Η διαφορές ήταν μόνο στις συντεταγμένες των εντολών γραφικών, αφού τα δύο μηχανήματα είχα διαφορετική ανάλυση οθόνης και διαφορετικό πλήθος χρωμάτων.

Περισσότερα Σχόλια (0) Εμφανίσεις: 83

Συντάκτης άρθρου:sinclair_jim

Η ιστορία της ανάπτυξης του Apple Ι, έχει γίνει σήμερα ένας "μύθος".Ο Steve Wozniak, εργαζόταν στην Hewlett-Packard, θέλησε να φτιάξει τον δικό του υπολογιστή. Δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά το επεξεργαστή Intel 8080 (αυτή η μονάδα κεντρικής επεξεργασία ήταν δημοφιλής εκείνη την εποχή). Θα είχε χρησιμοποιήσει τον Motorola 6800 αλλά ήταν επίσης πάρα πολύ ακριβός.Τελικά αποφάσισε να κατασκευάσει τον υπολογιστή του γύρω από τον MOS 6502 (ο οποίος ήταν συμβατός με τον Motorola 6800).

Περισσότερα Σχόλια (0) Εμφανίσεις: 101

Συντάκτης άρθρου:sinclair_jim

Καταχώρηση εικόναςΟ Texas Instrument TI 99/4A ήταν ένας πολύ επιτυχημένος υπολογιστής. Μεγάλος αριθμός από ROM cartridges (36 KB η κάθε μία) κατασκευάσθηκαν γι’ αυτόν τον υπολογιστή, και είχε την δημοφιλή Extended Basic.Μέχρι επτά περιφερειακές μονάδες μπορούσαν να συνδεθούν : 32 KB RAM extension, RS232c, Disk controler (90 KB / disk, μέχρι 3 disk-drives), speech synthetiser κ.α.Ο TI είχε 16K VRAM (video RAM), ξεχωριστά από την CPU RAM. Είχε 4 γραφικά modes :

Περισσότερα Σχόλια (0) Εμφανίσεις: 66

Συντάκτης άρθρου:sinclair_jim

O Apple IIc ήταν η compact (μαζεμένη) έκδοση του Apple IIe. Είχε τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά, αλλά συμπεριλάμβανε πολλά χαρακτηριστικά που ήταν προαιρετικά στον IIe: floppy disk drive, 80-στηλών απεικόνιση, έγχρωμη απεικόνιση, 128 KB RAM. Αλλά αντίθετα από το Apple IIe, δεν είχε καμία θέση επέκτασης. Έτρεχε με DOS 3.3 ή με ProDos και είχε την πρώτη έκδοση του QuickDraw (πρόγραμμα σχεδιασμού) στην ROM.Το Apple IIc σχεδιάστηκε αρχικά για να είναι μια φορητή έκδοση του Apple II, αλλά δεν ήταν ένα αυτόνομο σύστημα, δεν είχε μπαταρίες και οθόνη, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με μια μικρή 9" μονόχρωμη οθόνη.

Περισσότερα Σχόλια (0) Εμφανίσεις: 20

Συντάκτης άρθρου:sinclair_jim

Εικόνα: 3.jpgΜετά από περισσότερες από 750.000 πωλήσεις του Apple II και Apple II Plus, η Apple έγινε μια από τις καλύτερες και εμπορικότερες εταιρίες στην παγκόσμια αγορά υπολογιστών.Το 1993 αποφάσησε να κυκλοφορήσει μια ενημερωμένη έκδοση του II+, τον Apple IIe (το 'e' αντιπροσωπεύει το ενισχυμένος). Είχε μεγάλη επιτυχία ειδικότερα στα σχολεία (αν δεν απατώμαι οι περισσότερες πωλήσεις ήταν σε σχολεία).Διατηρώντας τις ικανότητες του προηγούμενου προτύπου και την βιβλιοθήκη των προγραμμάτων, την ενισχυμένη έκδοση χαρακτήρισε μια αναθεωρημένη μητρική, νέο πληκτρολόγιο και σχήμα κουτιού.

Περισσότερα Σχόλια (0) Εμφανίσεις: 59

Συντάκτης άρθρου:akmakas
Εικόνα: IMG373.jpgApple II Plus...35 χρόνια ιστορίας για την Ευρώπη..
Είναι γνωστή η ιστορία των 2 μεγάλων οραματιστών της apple που στα τέλη του 70 ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του αγνού computing,προσπαθώντας κυριολεκτικά χωμένοι μέσα σε ένα παλιό γκαράζ,να δημιουργήσουν κάτι που έμοιαζε αδύνατο.Πρόκειται για δυο μεγάλα κεφάλια της σύγχρονης ιστορίας με από την μία τον γνωστό σε όλο τον κόσμο πλέον Steve Jobes ο οποίος μας άφησε πρόσφατα,και από την άλλη τον Steve Wozniak ένα εξαιρετικό ηλεκτρονικό αλλά και προικισμένου προγραμματιστή.Και οι δυο κάπου στα τέλη του 1975

Περισσότερα Σχόλια (0) Εμφανίσεις: 34

retrovision player

Ευθυμογράφημα

Συντάκτης:Βασίλης Κωνσταντίνου

Καταχώρηση εικόνας

 
Ήταν μία συνηθισμένη βροχερή Λονδρέζικη μέρα στα τέλη Δεκέμβρη.Ο γνωστός ανταποκριτής είχε πάρει εντολή να πάει σε ειδική αποστολή....
              Διαβάστε το άρθρο

Συνεντεύξεις

Αγαπητοί φίλοι..Έχουμε την μεγάλη τιμή να σας παρουσιάσουμε μια μεγάλη συνέντευξη από έναν άνθρωπο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για το τι πρόσφερε στον χώρο της πληροφορικής.Ο Νίκος Μανούσος ο CEO της Compupress είναι κοντά μας.

     Διαβάστε την συνέντευξη

Ευθυμογραφήματα

Τα Χριστούγεννα του 1986 και ο ZX Spectrum

Είχε περάσει ήδη ένας χρόνος από τότε που είδα για πρώτη φορά τον ZX Spectrum στο σπίτι ενός φίλου μου μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά πως από τότε ήξερα ήδη τι θα ζητήσω για τα επόμενα Χριστούγεννα.

          Διαβάστε το άρθρο

Συνεντεύξεις

Το retrovisions.gr έχει την μεγάλη τιμή να φιλοξενεί ένα μεγάλο Έλληνα τραγουδιστή.Ένα μεγάλο καλλιτέχνη που με τα τραγούδια του γαλούχησε την γενιά του 80.Ό λόγος για τον Γιάννη Γιοκαρίνη ο οποίος μέσα σε ένα εντελώς φιλικό και rock κλίμα παραχώρησε στο μέλος μας rock diadromes μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη.Μίλησε για τον νέο του δίσκο αλλά και για την πορεία της ροκ μουσικής στις μέρες μας.

Game review

Willy Beamish

Εικόνα: monthly_05_2011/post-2-130483700817.png

Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τότε που η Dynamix παρουσίασε ακόμη ένα καταπληκτικό adventure με arcade χαρακτηριστικά.Ο λόγος για το Willy Beamish ένα καρτουνίστικο adventure που ακολουθούσε πιστά τα χνάρια των adventures της πανίσχυρης Sierra.
 
           Διαβάστε το review

Microstores of 80s

Ψηφιοποιήσεις

Another World

 

Game review

Πόσο θα ήθελα να γυρνούσα τον χρόνο πίσω....Να ζήσω και πάλι με τους δικούς μου την κάθε μέρα.Να απολαμβάνω και πάλι τον καθαρό ουρανό και να μυρίζω την γύρη των λουλουδιών.Όνειρα απατηλά.Τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσω τον θάνατο κατάματα για να μπορέσω να επιβιώσω σε αυτό τον κόσμο...

        Διαβάστε το review

Συνεντεύξεις

Στο PC Master του Ιουνίου,μαζί με το τετρασέλιδο αφιέρωμα στο Pixel και την ολοκλήρωση των 133 τρων τευχών που ολοκληρώθηκε στο retrovisions.gr,είχαμε και την ευκαιρία να δώσουμε μια μικρή συνέντευξη με θέμα το περιοδικό Pixel και η εποχή των home micros.

   Διαβάστε την συνέντευξη

Σύνδεση στο blog

Συνδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 8 επισκέπτες και ένα μέλος

Τελευταία σχόλια blog


Купить Тест-полоски с доставкой по Украине
Πριν από λίγο καιρό διαπίστωσα ότι το amiga planet έκλεισε και μαζί το περιοδικό retro planet..Οι λό...
Φτάνοντας στο τέλος του 2017 εδώ θα θέλαμε να αναφέρουμε πως το project σχεδόν έχει τελειώσει για δε...
Pixel restoration in Joomla Article

retrosystem

Τελευταίες Αγγελίες

Διαβάστε επίσης

Ayrton Senna τι έφταιξε?

Πέρασαν τόσα χρόνια και όμως οι παλαιότεροι στον χώρο και κυρίως οι βραζιλιάνοι δεν τον έχουν ξεχάσει.Αυτό φαίνεται καθαρά στα βουρκωμένα μάτια τους όταν ακούν αυτό το όνομα.Ήταν ένας απλός άνθρωπος που τα Σαββατοκύριακα των Γκραν πρι έδινε απέραντη χαρά στους πονεμένους από την φτώχεια βραζιλιάνους και τους έστελνε στον ουρανό.

Διαβαστε το θέμα στο forum

Εκδηλώσεις

retrovisions.gr - Compupress 15  χρόνια  χωρίς  το  Pixel. Εκδήλωση.
Στα πλαίσια των 15 ετών χωρίς το Pixel, η Compupress μέσο του Pc Master ετοίμασε ένα μοναδικό αφιέρωμα για τους εραστές του τότε περιοδικού.Μέσα σε όλη αυτή την χαρά παρευρεθήκαμε και εμείς καλεσμένοι ως αντιπρόσωποι και συντελεστές της ολοκλήρωσης των τευχών του Pixel σε ψηφιακή μορφή στα γραφεία της εταιρίας σε μια εκδήλωση που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία.

Game review

Personal nightmare

Ένα περίεργο χωριό,ένας χαμένος πάστορας και ο γιος του που ψάχνει να τον βρει.Εγκαταλελειμμένα σπίτια και μυστήριοι χωρικοί.Η ασφάλεια της ημέρας και οι εφιάλτες της νύχτας.Ένας προσωπικός εφιάλτης αρχίζει και δεν θα βγείτε ζωντανοί αν δεν τον αντιμετωπίσετε πρόσωπο με πρόσωπο.

           Διαβάστε το review

Συνεντεύξεις

Η Ραδιόφωνική παραγωγός Δώρα Παυλίδου από το Βήμα FM 99,5 και την εκπομπή Βουτιά στα social media ήρθε σε επαφή μαζί μας ζητώντας μας μια συνέντευξη για το project του Pixel αλλά και για τις δραστηριότητες της κοινότητας του retrovisions.gr.


Copyright © 2014.Retrovisions.gr.All Rights Reserved.