Συντάκτης άρθρου:akmakas
 
 
 
 
 
 
 
Βρισκόμαστε στην Θεσσαλονίκη και ποιο συγκεκριμένα στην οδό πολυτεχνείου 47.Εκεί χτυπούσε η καρδιά του MPS Computers ενός καταστήματος πώλησης υπολογιστών και περιφερειακών.

 

Πρωτοάνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις αρχές του 1982 τότε που μόλις είχε ξεσπάσει το πρώτο κύμα των home micros και ο κόσμος βρισκόταν σε μια διαρκή αναζήτηση της νέας αυτής τεχνολογίας.Ιδιοκτήτης του MPS ήταν ο Κ.Φραγκάκης ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη βάση σε επαγγελματικά συστήματα και πακέτα για κάθε εργασία.Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.Στις αρχές της λειτουργίας του MPS Computers,ο Κ.Φραγκάκης προωθούσε στην αγορά αποκλειστικά τα μηχανήματα του Clive Sinclair με τα μοντέλα Sinclair ΖΧ81 και ZX Spectrum 16.Στην πορεία όμως και όπως ήταν αναμενόμενο προστέθηκαν αρκετά ακόμα οχτάμπιτα μηχανήματα τα οποία όμως θα αναλύσουμε παρακάτω.Το MPS Computers γενικά λοιπόν πρόσφερε φτηνότερες λύσεις όπως τα οχταμπιτα Amstrad Commodore Spectrum αλλά και ποιο ακριβά συστήματα για επαγγελματικές εργασίες από μηχανήματα κυρίως συμβατούς PC της IBM.Από εκεί και πέρα κάπου εκεί και στην μέση έπαιζε και ο BBC Β της Acorn computers με disk drive αλλά και το κλασσικό μικρό της τον Acorn Electron.Και τα δυο ήταν μια ενδιάμεση λύση σαφώς ποιο φθηνή από τις τιμές των PCs χωρίς όμως να έχουν αδύνατα σημεία.Παράλληλα η πλήρης υποστήριξη σε αυτά τα μηχανήματα ήταν δεδομένη με ολοκληρωμένα πακέτα για εμπόρους πολιτικούς μηχανικούς και με πακέτα αποθήκης.

(Αριστερά)Συμβατός για γερές εργασίες
(Δεξιά)Ο ZX Spectrum παίζει Space Invaders!

Να ξεκινήσουμε με την σειρά όμως και πρώτα από όλα να θυμηθούμε τον εσωτερικό χώρο και την διακόσμηση του MPS Computers.Ο πελάτης μπαίνωντας στο κατάστημα έβρισκε ένα μεγάλο άνετο και ευχάριστο χώρο.Τριγύρω στον χώρο κυριαρχούσαν έξυπνα γραφεία με πολύ όμορφη όψη στα οποία επάνω στέκονταν τα μηχανήματα της έκθεσης.Τριγύρω οι τοίχοι ήταν στολισμένοι με μεγάλες αφίσες που παρουσίαζαν τι άλλο τους home micros της εποχής.Κλασσικά τώρα στο ζουμί της υπόθεσης κατευθυνόμαστε στον ποιο Light χώρο των μηχανημάτων της έκθεσης με τα home micros να κυριαρχούν.Το MPS προωθούσε λοιπόν τα μηχανήματα του Sinclair με τα Sinclair ZX81,ZX Spectrum 16k και 48K αντίστοιχα,τον Spectrum 48K Plus,Spectrum 128K Plus και Spectrum +2 και Spectrum +3.Ναυαρχίδα του Sir Clive φυσικά o Sinclair QL με πλήρη υποστήριξη από προγράμματα για κάθε δύσκολη εργασία και ειδικότητα.Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τώρα ο Commodore 64 και Commodore 128 και 128D ήταν διαθέσιμος για αυτούς που ήθελαν κάτι σχετικά φτηνότερο χωρίς συμβιβασμούς.Τέλος τα μηχανήματα του Allan Sugar ήταν και αυτά παρών με τους Amstrad 464 και 6128.

 (Δεξιά)Το MPS Computers διέθετε και το δικό του τεχνικό τμήμα για το service
(Αριστερά)Η υποδοχή του MPS Computers.Κάπως έτσι αντίκριζες το εσωτερικό χώρο

Όσο αφορά βέβαια τα προγράμματα για όλους αυτούς τους υπολογιστές υπήρχε άφθονη συλλογή για κάθε περίπτωση.Μάλιστα ο πελάτης αν ήθελε μπορούσε να βρει μέχρι και μουσικά προγράμματα όπως και ολοκληρωμένα πακέτα για επαγγελματίες όπως διαχείριση αποθήκης προγράμματα για πολιτικούς μηχανικούς κλπ.Τέλος για τους μικρούς φίλους υπήρχε εκεί και μια μεγάλη συλλογή από παιχνίδια για όλους τους υπολογιστές.Ποιο συγκεκριμένα υπήρχαν επαγγελματικά προγράμματα για όλους τους υπολογιστές με τον ZX Spectrum και προγράμματα για πολιτικούς μηχανικούς και αγρονόμους με τοπογραφικά συστήματα που κάνουν επίλυση όδευσης.Επίσης στο MPS μπορούσες να βρεις προγράμματα για γιατρούς και λογιστές όπως και προγράμματα για μαθητές γυμνασίου και λυκείου με ασκήσεις μαθημάτων στην φυσική και τα μαθηματικά.Στο μεγάλο κομμάτι του Hardware τώρα το MPS Computers διέθετε πλήρη σειρά κασετόφωνων της EPSON και της SANYO,όπως και εκτυπωτές της EPSON με τα μοντέλα RX-80,RX-80 F/T, FX-80,FX-100 και τέλος LQ 1500.Συμπληρώνοντας των χώρο των εξωτερικών περιφερειακών το MPS στον χώρο των οθονών προωθούσε την Hantarex και SANYO ως τα καλύτερα προϊόντα της αγοράς.Το MPS επίσης διέθετε και το δικό του τεχνικό τμήμα για το service των υπολογιστών.Ένα εξειδικευμένο τμήμα έμπειρων ηλεκτρονικών έδινε την λύση σε κάθε πρόβλημα.Μάλιστα το MPS είχε την τιμή να κατασκευάζει δικά του hardware για τους υπολογιστές όπως τροφοδοτικό για τον Commodore και ένα interface για να μπορεί να δεχθεί εκτυπωτές και κασετόφωνα της EPSON.Εξίσου το ίδιο interface κατασκευαζόταν και για τον Spectrum.Όσο αφορά τώρα την υποστήριξη στον επαγγελματικό τομέα το MPS μπορούσε να προφέρει τις υπηρεσίες του με πακέτα μηχανογράφησης και μια πλήρες γκάμα συμβατών όπως μοντέλα PC XT της IBM,Μοντέλα της EPSON Q-10,HX-20,PX-8,και την σειρά της Apricot με τα μοντέλα Fie F1 και 7Point.

Then and now το MPS στα 80s και δεξιά το 2014

Τέλος το MPS Computers και ο Κ.Φραγκάκης επένδυσε σε ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς που αφορούσε τα βιβλία.Ο επισκέπτης που έμπαινε στο κατάστημα συναντούσε μια μεγάλη γκάμα βιβλίων για την πληροφορική κάποια από τα οποία ήταν γραμμένα και εκδομένα από τον ίδιο τον Κ.Φραγγάκη.Εκεί μπορούσες να βρεις βιβλία για τον Amstrad και τις γλώσσες προγραμματισμού όπως assebly,Logo,Dos Plus,Gem,και βιβλία σχετικά με το UNIX.Τέλος υπήρχαν και βιβλία του Spectrum για QL και 48Κ με προγραμματισμό Basic τόσο σε προγράμματα όσο και σε παιχνίδια.Κλείνοντας τα μικρο περιφερειακά όπως Joysticks,Κασέτες,δισκέτες,και φίλτρα είχαν εκεί την δυναμική τους παρουσία.
 
Επιπλέον στοιχεία του μέλους μας Nikos
 
Το κατάστημα λειτουργούσε αρχικά Πολυτεχνείου 45 σε όροφο. Έκανε και μηχανογραφική υποστήριξη σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες τη χρυσή εποχή πριν τα software house και το Excel, όπως μισθοδοσία, κοινόχρηστα, αποθήκη κλπ.Το σωστό όνομα του ιδιοκτήτη και ιδρυτή είναι Χαράλαμπος Φραγκάκις, με -ι- στο τέλος. Στην εταιρεία εργαζόταν ακόμη η σύζυγός του κ. Ελένη Φραγκάκι ως γραμματέας και δύο ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, ο Γιώργος Χατζησοφιάς στις πωλήσεις και ο Νίκος Νικολαΐδης στο τεχνικό τμήμα αρχικά και τον προγραμματισμό αργότερα. Είναι οι δύο που εικονίζονται στις φωτογραφίες. Στο τεχνικό τμήμα προστέθηκε αργότερα ο Γιάννης Κυριακίδης, νυν εκδότης και κάποιος ακόμη που αντικατέστησε τον Νικολαΐδη όταν αποχώρησε του οποίου δεν θυμάμαι πλέον το όνομα.
Στην MPS ήρθε το δεύτερο IBM PC στη Θεσσαλονίκη, 8088 στα 4,77 MHz, 64 KB RAM και δύο δισκέτες 360 ΚΒ,μία με το λειτουργικό και τη γλώσσα και την άλλη με τα προγράμματα και τα δεδομένα. Αν έκανες το λάθος να αλλάξεις δισκέτα με το αρχείο ανοιχτό, έχανες όλη τη δεύτερη δισκέτα γιατί γραφόταν σ΄αυτήν το directory της πρώτης όταν έκλεινε το αρχείο. Επίσης, στην MPS, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, ο εκτυπωτής έγραψε ελληνικά γράμματα αλλάζοντας την character generator ROM.Ο κ. Φραγκάκις είναι πλέον συνταξιούχος και μένει στην Αθήνα μαζί με την κόρη του.Έχει και έναν γιο παντρεμένο στην Αμερική.

 

 

Συνολική βαθμολογία (0)

0 έως 5 αστέρια
Ανάγνωση παλαιότερων μηνυμάτων
 • Καταχωρήθηκε 21 September 2012 - 01:37 PM
  Μπράβο Γιώργο για την προσπάθεια που κάνεις.
  Δυστυχώς εμείς στις δυτικές συνοικίες δεν είχαμε (απ όσο θυμάμαι) κάποιο αξιόλογο κατάστημα.

 • Καταχωρήθηκε 14 October 2012 - 09:17 PM
  Α ρε Γίωργη πάλι θα με μελαγχολήσεις... :-)
  Από ΜPS είχα πάρει tv modulator για τον amstrad 6128 (κάπου στα '88-'89 πρέπει να ήταν) το οποίο όπως γράφεις και εσύ, ήταν δικής τους κατασκευής!
  Αυτό αν δεν κάνω λάθος άντεξε αρκετά χρόνια έτσι; Νομίζω ότι υπήρχε μέχρι και το 2000 περίπου, θυμάται κανείς;

  Btw Γιώργο καλό είναι -σε όποιες περιπτώσεις καταστημάτων βέβαια γνωρίζεις- να μας γράφεις στο τέλος της παρουσίασης τι απέγινε με το κάθε μαγαζί, για παράδειγμα ποια χρονιά περίπου έκλεισε, ή τι υπάρχει σήμερα στην ίδια θέση και παρόμοια.

  Το μήνυμα τροποποιήθηκε από ikonsgr: 14 October 2012 - 09:21 PM

 • Καταχωρήθηκε 20 November 2012 - 10:02 AM
  Φίλε icon γράφω κυρίως ότι γνωρίζω από τα περιοδικά τα οποία παρουσίαζαν τα καταστήματα αυτά.Δεν ξέρω στα περισσότερα καταστήματα πότε έκλεισαν και αν δουλεύουν.Το καλό με αυτή την ενότητα είναι πως έχουμε δημιουργήσει μια μικρή ρετρο αγορά home micros της εποχής των 80s και όποτε θέλουμε να ταξιδέψουμε ανατρέχουμε σε αυτές τις ενότητες..Βασικά δεν έγινε αυτή η ενότητα για να δώσουμε πλούσιες και σπάνιες πληροφορίες στον κόσμο αλλά κυρίως για να γίνεται αυτό το ταξίδι στο χθες και τίποτα περισσότερο..Τώρα φυσικά από ότι βλέπω αρχίζουμε να μαζεύουμε ποιο ουσιαστικές πληροφορίες και αυτό είναι φυσικά πολύ ενθαρρυντικό.

 • Καταχωρήθηκε 10 December 2012 - 12:29 PM
  Από το MPS είχα πάρει και εγώ τον πρώτο μου Spectrum. Δώρο της γιαγιάς...Ένα +2 που ακόμα έχω στη μύτη μου το άρωμα του αλλά φυσικά και τον ίδιο. Μου είχαν κάνει δώρο από το MPS το Jet Set Willy ενώ είχα αγοράσει τη συλλογή Magnificent Seven και ένα QuickShot Kempston joystick με το interface του. Αν θυμάμαι καλά όλα μαζί 47.000 δρχ. Η αγορά έγινε από εκεί λόγο των συχνών επισκέψεων του πατέρα μου στην συμπρωτεύουσα για προμήθειες εμπορεύματος (είδη ρουχισμού) από τις παρά πολλές βιοτεχνίες που υπήρχαν εκείνα τα χρόνια στη Βαλαωρίτου και στη γύρω περιοχή. Εκείνα τα παιδικά χρόνια, η επίσκεψη στη συμπρωτεύουσα ήταν άλλη μια ευκαιρία να θαυμάσω εκείνες τις τεράστιες βιβλιοθήκες με παιχνίδια για ZX Spectrum που είχε το MPS και που ξέρεις ίσως ο father να έβαζε και το χέρι στη τσέπη για να αποκτήσω κάποιο ακόμα.

 • Καταχωρήθηκε 10 December 2012 - 01:59 PM
  Πολύ όμορφα αυτά που περιγράφεις!! :allright:

  Φιλε Ανέστη, ο τρόπος που περιγράφεις τις αναμνήσεις σου είναι πολύ ευρηματικός!

  Με έβαλες αμέσως στο κλίμα, ένιωσα σαν να ήμουν εκεί και να ζωντανεύουν οι εικόνες που περιγράφεις παραπάνω...

  Διαβάζοντας τα σχόλια σου σε αυτό το θέμα αλλα και σε παρόμοια θέματα αυτές τις μέρες
  διακρίνω ότι έχεις έναν ιδιαίτερο τρόπο γραφής σε τέτοια θέματα και μπόλικη "ρετριλα" και όμορφες και αναμνήσεις!

  Αυτή η ιδιαίτερη και ευρηματική νοσταλγία και ο ζωντανός τρόπος που τα περιγράφεις θα ήταν ακόμα μαγευτικότερος
  αν μπορούσες (λόγω χρόνου φυσικά) και ήθελες να ασχοληθείς κάποια στιγμή παραπάνω να γράψεις και να ένα θέμα ρετρό θεματολογίας σχετικά με το retro computing. Πολύ θα το ήθελα να διαβάσω κάποια στιγμή κάποιο τέτοιο δικό σου θέμα, είμαι σίγουρος ότι θα είναι πολύ "ζωντανό" και θα μας ταξιδέψει όμορφα πίσω...

  (Τα παραπάνω πάντα φιλικά και με καλή θέληση τα αναφέρω και διακρίνοντας ένα γενικό ενδιαφέρον σου στην ρετρό κοινότητα του retrovisions.gr)

 • μου κανει εντυπωση που στην Θεσ/νικη υπήρξαν εκεινη την εποχη παρα, μα παρα πολλα μαγαζια υπολογιστων οπως το MPS. σε σημειο που μου φαινονται περισσοτερα και απο της Αθηνας! πολυ ομορφα πραγματα παντως!

  Τελευταία τροποποίηση Περίπου 5 μήνες πριν by akmakas
 • Καταχωρήθηκε 14 December 2012 - 04:09 AM
  Ο Ανέστης είναι γνήσιο σπεκτρουμας και πραγματικά έχει ευρηματικό τρόπο στο πως περιγράφει τα πράγματα..Εξαιρετικός.Πήραμε λοιπόν και άλλες πληροφορίες που τις θέλαμε ασφαλώς!!!

 • Καταχωρήθηκε 15 December 2012 - 06:57 PM
  τσσσσσ τσσσσσ..comodore64 for ever!!!!...

 • Καλημέρα σε όλους.
  Μερικά στοιχεία ακόμη.
  Το κατάστημα λειτουργούσε αρχικά Πολυτεχνείου 45 σε όροφο. Έκανε και μηχανογραφική υποστήριξη σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες τη χρυσή εποχή πριν τα software house και το Excel, όπως μισθοδοσία, κοινόχρηστα, αποθήκη κλπ.
  Το σωστό όνομα του ιδιοκτήτη και ιδρυτή είναι Χαράλαμπος Φραγκάκις, με -ι- στο τέλος. Στην εταιρεία εργαζόταν ακόμη η σύζυγός του κ. Ελένη Φραγκάκι ως γραμματέας και δύο ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, ο Γιώργος Χατζησοφιάς στις πωλήσεις και ο Νίκος Νικολαΐδης στο τεχνικό τμήμα αρχικά και τον προγραμματισμό αργότερα. Είναι οι δύο που εικονίζονται στις φωτογραφίες. Στο τεχνικό τμήμα προστέθηκε αργότερα ο Γιάννης Κυριακίδης, νυν εκδότης και κάποιος ακόμη που αντικατέστησε τον Νικολαΐδη όταν αποχώρησε του οποίου δεν θυμάμαι πλέον το όνομα.
  Στην MPS ήρθε το δεύτερο IBM PC στη Θεσσαλονίκη, 8088 στα 4,77 MHz, 64 KB RAM και δύο δισκέτες 360 ΚΒ, μία με το λειτουργικό και τη γλώσσα και την άλλη με τα προγράμματα και τα δεδομένα. Αν έκανες το λάθος να αλλάξεις δισκέτα με το αρχείο ανοιχτό, έχανες όλη τη δεύτερη δισκέτα γιατί γραφόταν σ΄αυτήν το directory της πρώτης όταν έκλεινε το αρχείο. Επίσης, στην MPS, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, ο εκτυπωτής έγραψε ελληνικά γράμματα αλλάζοντας την character generator ROM.Ο κ. Φραγκάκις είναι πλέον συνταξιούχος και μένει στην Αθήνα μαζί με την κόρη του. Έχει και έναν γιο παντρεμένο στην Αμερική.
  Αν θυμηθώ και κάτι άλλο θα συμπληρώσω, πέρασαν και κάτι χρονάκια από τότε.
  Άργησα να ανακαλύψω το site σας. Πολύ καλή δουλειά, μπράβο.

  Τελευταία τροποποίηση 8 ώρα πριν by akmakas
 • Καλημέρα Νίκο σε ευχαριστούμε πολύ.Θα ενσωματώσω και τα δικά σου στοιχεία στο άρθρο!!!Σχετικά με αυτό που μου είπες το έχω ρυθμίσει.

  Τελευταία τροποποίηση 8 ώρα πριν by akmakas

retrovision player

Ευθυμογραφήματα

Συντάκτης:Βασίλης Κωνσταντίνου

Καταχώρηση εικόνας

 
Ήταν μία συνηθισμένη βροχερή Λονδρέζικη μέρα στα τέλη Δεκέμβρη.Ο γνωστός ανταποκριτής είχε πάρει εντολή να πάει σε ειδική αποστολή....
              Διαβάστε το άρθρο

Συνεντεύξεις

Αγαπητοί φίλοι..Έχουμε την μεγάλη τιμή να σας παρουσιάσουμε μια μεγάλη συνέντευξη από έναν άνθρωπο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για το τι πρόσφερε στον χώρο της πληροφορικής.Ο Νίκος Μανούσος ο CEO της Compupress είναι κοντά μας.

     Διαβάστε την συνέντευξη

Άλλα άρθρα

Όλος ο κόσμος της Θεσσαλονίκης πέρασε από το παλιό Λούνα πάρκ.Στις μνήμες μας έρχονται μουσικές γέλια και φωνές όπως και λαμπάκια και χρώματα τα οποία ζωντανεύουν σαν όραμα μπροστά στα μάτια μας.Εμείς εδώ θυμόμαστε το παλιό αγαπημένο μας λούνα παρκ στην Νέα παραλία Θεσσαλονίκης.
             Διαβάστε το άρθρο  

Microstores of 80s

Συνεντεύξεις

Στο PC Master του Ιουνίου,μαζί με το τετρασέλιδο αφιέρωμα στο Pixel και την ολοκλήρωση των 133 τρων τευχών που ολοκληρώθηκε στο retrovisions.gr,είχαμε και την ευκαιρία να δώσουμε μια μικρή συνέντευξη με θέμα το περιοδικό Pixel και η εποχή των home micros.

Ψηφιοποιήσεις

Game review

Σε ένα κόσμο εχθρικό δυο άνθρωποι παλεύουν για την επιβίωσή τους.Ο θάνατος είναι εύκολος ενώ η ζωή δεν έχει πλέον καμία αξία.Θυμόμαστε το the last of us ένα εξαιρετικό survival horror adventure game από την χρονιά του 2013 και το κάνουμε μια horror survival παρουσίαση όπως πραγματικά του αξίζει.

Ευθυμογραφήματα

Τα Χριστούγεννα του 1986 και ο ZX Spectrum

Είχε περάσει ήδη ένας χρόνος από τότε που είδα για πρώτη φορά τον ZX Spectrum στο σπίτι ενός φίλου μου μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά πως από τότε ήξερα ήδη τι θα ζητήσω για τα επόμενα Χριστούγεννα.

          Διαβάστε το άρθρο

Another World

Σύνδεση στο blog

Συνδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 26 επισκέπτες και ένα μέλος

retrosystem

Game review

Μια γυναίκα δυο ψυχές.Ένα μεγάλο μυστικό,και ένας επιστήμονας που θα προσπαθήσει να ανακαλύψει το φαινόμενο Jodie.Κάνουμε μια παρουσίαση σε ένα παιχνίδι σταθμός στην πορεία του PS3.Πρόκειται να ζήσουμε έντονα συναισθήματα όπως τα ζει εκείνο το μικρό κορίτσι που διαθέτει μέσα της μια τεράστια δύναμη.

Τελευταία σχόλια στο blog


Купить Тест-полоски с доставкой по Украине
Καλημέρα Νίκο σε ευχαριστούμε πολύ.Θα ενσωματώσω και τα δικά σου στοιχεία στο άρθρο!!!Σχετικά με αυτ...
Καλημέρα σε όλους.
Μερικά στοιχεία ακόμη.
Το κατάστημα λειτουργούσε αρχικά Πολυτεχνείου 45 σε όροφ...

Εκδηλώσεις

retrovisions.gr - Compupress 15  χρόνια  χωρίς  το  Pixel. Εκδήλωση.
Στα πλαίσια των 15 ετών χωρίς το Pixel, η Compupress μέσο του Pc Master ετοίμασε ένα μοναδικό αφιέρωμα για τους εραστές του τότε περιοδικού.Μέσα σε όλη αυτή την χαρά παρευρεθήκαμε και εμείς καλεσμένοι ως αντιπρόσωποι και συντελεστές της ολοκλήρωσης των τευχών του Pixel σε ψηφιακή μορφή στα γραφεία της εταιρίας σε μια εκδήλωση που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία.

Game review

Ένας χαμένος ιερέας και ο γιος του που ψάχνει να τον βρει σε ένα περίεργο χωριό.Εγκαταλελειμμένα σπίτια και μυστήριοι χωρικοί.Η ασφάλεια της ημέρας αλλά και οι εφιάλτες της νύχτας.Ένας εφιάλτης ξεκινάει,και δεν πρόκειται να βγείτε ζωντανός αν δεν τον αντιμετωπίσετε πρόσωπο με πρόσωπο.Κάνουμε ένα σκοτεινό review στο Personal Nightmare ένα παιχνίδι σταθμό στα horror adventure games από το μακρινό 1989.